EDUCACIÓ

Les xarxes socials clamen contra els exàmens presencials en les universitats valencianes en plena ona del covid

ROSA PIQUER - 11/01/2021

Els estudiants assenyalen que el transport públic tampoc pot assegurar les necessàries condicions sanitàries per a evitar situacions de risc

Avui han començat els exàmens en les universitats públiques valencianes i malgrat l'ona de covid, 6.240 casos positius confirmats per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública dissabte passat, s'estan realitzant de manera presencial, malgrat les exigències dels sindicats d'estudiants d'optar per realitzar-los de manera telemàtica, com el mes de juny passat.

El descontentament és, doncs, generalitzat i els estudiants han usat les xarxes socials per a mostrar la seua indignació per la decisió adoptada pels rectors de la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València, la Universitat d'Alacant, l'UJI i la Universitat Miguel Hernández d'Elx, en una reunió mantinguda amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló, i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

Sota l'etiqueta #ExamensOnlineJa els estudiants han protestat en les xarxes socials i en alguns es pot llegir “Clar exemple que els polítics només tenen principis quan els proporcionen vots. @PSOEValencia @PodemosValencia @CompromisVLC pensava que l'esquerra es preocupava pels estudiants, però és obvi que m'equivocava”, “Exàmens presencials, però la setmana següent que començarà el 2n semestre, tot online perquè els aules no són destrals…” o “Tenim la santa virtut de complicar-li la vida a la gent. I aquesta volta s’hi cau pel seu propi pes!”.

Fins i tot alguns universitaris denuncien que no es poden fer classes presencials però si els exàmens. I lamenten el paperassa que han hagut de fer per a realitzar els exàmens presencials.

El Front Estudiantil Unificat (FEU-València) ha realitzat 6.500 enquestes i un 90% està a favor d'uns exàmens online. Aquest sindicat estudiantil ha cridat a empaperar la facultat com a protesta amb cartells amb missatges com “Se cerca: Castells. La pública no ho mereix”, “En la privada els cuiden, en la pública ens discriminen” o “Si dónes del govern no paguen, els contagis és propaguen”.

Les primeres imatges d'exàmens presencials en la Universitat Politècnica i en la Universitat de València evidencien l'incompliment de les mesures sanitàries en els corredors i la falta de ventilació a les aules.

Els estudiants denuncien que la situació de la pandèmia ha canviat respecte a principis de curs i amb el Nadal pel mig i que, per tant, les condicions per a ser examinats haurien de revisar-se.

Entre altres, les mesures que s'han pres a la província de València són el tancament perimetral de diversos pobles i ciutats, toc de queda a les 22.00 i tancament de locals a les 17.00, no obstant això, la presencialitat en els exàmens es manté sense millorar les condicions de seguretat. Antonio G., del Front Estudiantil Unificat (FEU-València) assenyala que “Les universitats porten tot el curs funcionant a base d'improvisació, s'hauria d'haver previst aquesta situació i haver invertit molt més en seguretat, per exemple, instal·lant purificadors d'aire amb filtres HEPA i habilitant més aules per als exàmens. A més, els que hem d'anar a la universitat en transport públic assumim encara més risc. Si un examen ja és estressant de per si mateix, en aquestes condicions, molt més.”

Una altra de les qüestions que té intranquil·la a la comunitat educativa, professors i estudiants és l'aglomeració en autobusos, metres, rodalia, etc per a aquells que hagen de desplaçar-se fins a la universitat, ja que el transport públic tampoc pot assegurar les necessàries condicions sanitàries per a evitar situacions de risc. Encara que des de la gestió de les universitats asseguren que una aula és segura -malgrat haver-se demostrat ja que no és cert- tots els moments previs representen també un seriós risc per a la salut.

Els estudiants valencians porten tota la setmana protestant en xarxes socials per a evitar posar en joc la seua salut i la dels seus companys o familiars. Entre les últimes accions es troba haver sigut Trending Topic en Twitter en diverses ocasions i escraches als comptes de les universitats. “Enviem cartes als rectorats però segueix sense haver-hi resposta, només ens fan cas quan el problema es visibilitza i això és el que estem fent”, ha expressat Sofía B., estudiant de la Politècnica de València i afiliada del FEU-València.

MÉS FOTOS