XÀBIA | SOCIETAT

Xàbia dedicarà el passeig marítim al pintor Joaquín Sorolla

ELPERIODIC.COM - 27/04/2021

Tots els partits acorden proposar a la Fundació Sorolla com a Premi 9 d’Octubre Vila de Xàbia d'enguany

La junta de portaveus de l'Ajuntament ha acordat hui dues accions institucionals en el marc de la commemoració del 125 aniversari de l'arribada de Joaquín Sorolla a Xàbia.

A través d'una declaració institucional signada per tots els partits, s'ha convingut iniciar els tràmits necessaris perquè un espai tan emblemàtic de la població com és el passeig marítim junt a la platja de la Grava reba el nom de Passeig Joaquín Sorolla en reconeixement a la figura i obra del pintor, la seua vinculació amb Xàbia, així com a la projecció cultural i turística de la població que va fer a través dels seus múltiples llenços. En este espai està previst instal·lar una escultura de Sorolla pintant el Cap de Sant Antoni.

Així mateix, també s'ha acordat proposar que, en aquest any de gran simbolisme, el Premi 9 d‘Octubre Vila de Xàbia siga concedit a la Fundació Museu Sorolla per la seua ajuda, tutela i col·laboració en totes les accions que prepara l'Ajuntament de Xàbia com a homenatge a l'artista i per la seua rigorosa i dedicada labor de promoció i difusió de l'obra del pintor, a través de la gestió del Museu Sorolla i els seus projectes d'investigació, documentació, conservació i difusió de col·leccions en les quals Xàbia sempre ha tingut un espai i esment.

Segons plasma la declaració institucional, el 7 d'octubre de 1896, Joaquín Sorolla Bastida va visitar per primera vegada Xàbia buscant inspiració per a un encàrrec pictòric sobre el món vitivinícola. L'artista, va quedar impressionat per la seua llum, la seua grandiosa naturalesa i el color de la seua mar.

Sorolla no sols va trobar a Xàbia la il·luminació que buscava, sinó un paradís al qual tornar i que compartir amb els seus. Prova d'això és que va tornar en tres ocasions, dues d'elles acompanyat per la seua família.

Les seues impressions, que han transcendit i perduren fins als nostres dies gràcies les cartes que escrivia a la seua dona Clotilde, podrien considerar-se genuïns reclams turístics del segle XIX, amb el valor afegit d'estar signats per un artista de prestigi internacional.

La seua relació amb Xàbia va deixar més d'un centenar d'obres d'art que han portat l'essència de la població als millors museus i les sales d'exposicions més prestigioses de tot el món.

Tant és així que l'Ajuntament considera a Sorolla com “un dels primers i millors ambaixadors que hem tingut a nivell internacional”.

El 7 d'octubre de 2021 es compleixen 125 anys des d'aquella primera trobada entre Sorolla i Xàbia, una data simbòlica en la qual aquest Ajuntament vol retre-li homenatge i emprendre diferents iniciatives –tant a nivell de programació cultural com de presència en els espais públics- perquè perdure en la història la connexió personal i artística que va tindre amb el municipi.

MÉS FOTOS