Els llauradors del Baix Maestrat es manifesten a Vinaròs per defensar la citricultura
Més de 400 persones, segons les dades de la Policia Local, es van manifestar ahir a Vinaròs per defensar els interessos dels agricultors davant del nou acord adoptat per la Unió Europea, que suposa oferir importants avantatges per a les exportacions de cÃtrics provinents d'Ãfrica. La mobilització va ser convocada per la Plataforma per la Dignitat del Llaurador i es va fer de forma simultà nia a altres localitats de la Comunitat Valenciana, incloent també Alcanar.
En el cas de Vinaròs va acollir llauradors, partits polÃtics i representants de les cooperatives agrÃcoles de Benicarló, PenÃscola, Traiguera, Sant Rafel del Riu, Sant Jordi, Cà lig i Vinaròs, aconseguint reunir més de 400 persones. Els participants van iniciar una manifestació pels carrers més cèntrics de la localitat amb la pancarta "El llaurador valencià exigix a Europa el respecte i la dignitat que el nostre treball mereix".
Després de la marxa es va fer la lectura del manifest insistint a la Unió Europea que revise les condicions del nou tractat, que inclou la reducció dels aranzels de forma progressiva fins a la seva eliminació definitiva. D'altra banda, també es demana l'aplicació de la clà usula de salvaguarda davant de la caiguda del preu del mercat, aixà com reforçar les mesures de defensa fitosanità ria per evitar que els productes importats de tercers països puguen dur malalties que malmetin les collites.
El manifest també exigia la reciprocitat amb els exportadors perquè s'apliquen les mateixes condicions que marca Europa i garantir aixà la seguretat alimentà ria dels consumidors, a més del tractament en fred dels productes per a la seva millor conservació. Per últim també es reclamava el compliment de la Llei de la cadena alimentà ria.
El regidor d'Agricultura, Jordi Moliner, agraïa la participació de tots els manifestants i declarava que "el nou acord europeu suposa un greu perjudici per als agricultors valencians, que no poden competir davant d'unes condicions desiguals, que faciliten l'arribada dels cÃtrics provinents de l'Ãfrica". En aquest sentit, insistia que molts magatzems es troben plens de clementines a les que no poden donar sortida pel baix preu del mercat. D'altra banda, afegia que "aquesta situació no només afecta al sector dels cÃtrics, sinó que també és un perjudici per a transportistes, comerciants i productors, entre altres, que viuen també l'activitat econòmica que genera la citricultura".
Per acabar Moliner anunciava que es preveuen noves reunions amb els municipis que formen part de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador a nivell comarcal per continuar defensant els agricultors.