Finalitzen les obres de segellat de l’abocador de Vinaròs
En total ha suposat una inversió més de 2 milions d’euros per part de la Generalitat Valenciana per a recuperar més de 58.000 metres quadrats de superfície
Aquest matí l’alcalde, Guillem Alsina, acompanyat per la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón i pel director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piguer, ha visitat les obres de segellat de l’abocador. Recordem que el projecte està emmarcat dins del Pla Autonòmic de Segellament d'Abocadors amb una inversió de més de 2 milions d’euros que s’ha realitzat en dues anualitats per part de la Generalitat i que han suposat recuperar aquest punt negre de la localitat.
Els treballs han sigut complexos amb l’aplicació de diferents de capes terra, làmines geotèxtils, malles, sortides de gas i una xarxa canonades per a evacuar les aigües pluvials al riu Cervol. Unes feines que han comptat amb el compliment de totes les directrius marcades per la Unió Europea i també per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a garantir el segellament correcte de l'abocador.
Les obres també han suposat instal·lar 34 pous de desgasificació i canonades per a recollir el lixiviat que puga sortir de l'abocador per a conduir-lo fins a la depuradora.
L’alcalde Alsina ha agraït la implicació de la Generalitat per posar en marxa del Pla Autonòmic de Segellament d’Abocadors que ha permès segellar de forma correcta el de Vinaròs, amb un import de més de 2 milions d’euros, sense que haja suposat cap despesa per a l’Ajuntament. D’altra banda, insistia que “el segellat també ha sigut possible gràcies al treball iniciat durant la passada legislatura on es va reivindicar la necessitat de tancar d’una vegada per totes l’abocador amb totes les garanties de seguretat, eliminant així un punt negre de la localitat”.
Alsina comentava que a partir d’ara l’Ajuntament es farà càrrec de la gestió i manteniment dels terrenys. En aquest sentit, assenyalava que s’estudia la possibilitat d’aprofitar la parcel·la per instal·lar plaques fotovoltaiques per alimentar el pou que subministra aigua al municipi, així com altres projectes de futur.
Per la seua banda, la secretària Tuzón ha destacat que s’ha pogut recuperar uns terrenys contaminants i convertir-los en terrenys verds. Segons incidia la implantació de plaques fotovoltaiques suposen una bona opció per aprofitar els terrenys i al mateix temps reduir la despesa elèctrica, contribuint així a l’encomia circular.