VILLENA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Mollà: 'La reforma integral de la depuradora de Villena acabarà amb males olors i proporcionarà aigua recuperada de qualitat per als regants'

ELPERIODIC.COM - 06/10/2020

La consellera visita les obres de millora de l'EDAR, que inclouen un increment de la capacitat, la incorporació de tractament terciari i el consum renovable d'energia

"La reforma integral de la depuradora de Villena acabarà amb males olors i proporcionarà aigua recuperada de qualitat per als regants", ha destacat la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, durant la visita a les obres de millora de l'estació de depuració d'aigües residuals (EDAR) de la localitat.

Les obres en la planta de Villena, que contemplen entre altres actuacions l'increment de la capacitat en un 24%, la dotació d'un sistema complet de tractament terciari per a eliminar nutrients i la instal·lació d'energia renovable, minimitzarà l'impacte sobre el municipi i millorarà la qualitat de l'aigua per a afavorir la seua reutilització.

"La depuradora de Villena estrena una nova etapa com a instal·lació moderna, automatitzada i eficient que beneficia de manera directa als veïns i veïnes, als regants i al medi ambient", ha assenyalat Mollà.

La consellera ha valorat les actuacions de pretractament i tractament terciari per filtració i desinfecció ultraviolada, que permetrà a la Comunitat de Regants de Villena i de l'Alt Vinalopó la reutilització directa de l'aigua tractada per a reg, sense necessitat d'aplicar tractaments addicionals.

Durant el recorregut, la titular d'Agricultura ha comprovat el progrés de la reforma integral de la planta que dona servei a una població de 34.000 persones, però que una vegada finalitzada tindrà capacitat per a atendre uns 24.000 habitants més.

Les obres, que van començar el juny de 2019 i que, d'acord amb les previsions, finalitzaran a la tardor de 2021, ja han executat els dos nous reactors biològics i un nou edifici de control.

Es tracta d'actuacions que materialitzen la renovació completa de les instal·lacions per a atendre una demanda reiterada dels veïns per a minimitzar les olors i dels regants per a millorar la qualitat de l'aigua tractada.

Mireia Mollà s'ha referit, a més, al parc solar d'autoconsum d'energia d'origen renovable de l'EDAR. La instal·lació fotovoltaica compleix amb les recomanacions del nou Decret llei d'energies renovables que impulsa la implantació d'aquesta mena de projectes en els equipaments públics.

La remodelació adapta el sistema de tractament a les noves exigències que estableix la Directiva del Consell Europeu sobre eliminació de nutrients en zones sensibles, com la declarada Séquia del Rei, fent compatible l'abocament amb els paràmetres de qualitat de la norma europea.

L'actuació suposa una inversió total d'uns 7 milions d'euros i està cofinançada per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.