VILLAJOYOSA | POLÍTICA

L’Assemblea Municipalista proposa implantar el requisit lingüístic a la Vila Joiosa

ELPERIODIC.COM - 02/05/2023

La formació anticapitalista, que encapçala la coalició amb Podem i EU, reclama que l’ajuntament ha de ser una eina activa en la promoció del valencià com a llengua de cohesió social i proposa també oferir reforç oral en les primeres etapes educatives.

La formació municipalista de la Vila Joiosa considera que la promoció de la llengua ha de ser un eix de treball de l’ajuntament amb l’objectiu doble de defensar el dret de viure plenament en valencià així com augmentar el numero de persones que senten la llengua com a pròpia.

En aquest sentit els anticapitalistes de la Vila proposen instaurar el requisit lingüístic com a primer pas per garantir el dret a viure plenament en valencià i «que servisca també com a missatge de que el funcionariat ha de respectar el dret a parlar en valencià dels veïns», comenta Derek Thornell, candidat de la coalició.

Així mateix, la formació aposta per que el valencià siga una eina de cohesió social i per «teixir comunitat». L’assemblea defén que el valencià ha de ser llengua de país i, amb això, «la llengua de totes i tots els habitants independentment d’on hem nascut o de la procedència de les nostres famílies».

Segons Thornell, «vivim en societats cada vegada més fragmentades en les quals moltes persones, malgrat rebre una educació en valencià no tenen espais socials en els quals poder comunicar-se, impedint així que puguen desenvolupar un sentiment de la llengua com a pròpia».

Els municipalistes afirmen que l’ajuntament ha de prendre mesures concretes tant pel que fa a activitats i serveis de reforç a les escoles com per traure la cultura en valencià al carrer.

«Volem que la cultura en valencià prenga els carrers i no quede tancada en auditoris, volem que la cultura en valencià isca als barris i forme part de la quotidianitat dels veïns per afavorir la seua adquisició», comenta Thornell.

«Així, apostem per un programa que per una banda situe el valencià com a llengua vehicular de l’administració i afavorisca, no sols l’aprenentatge, sinó un sentiment compartit de comunitat: una llengua de totes», finalitza la formació anticapitalista.