VILLAJOYOSA | CULTURA I ESPECTACLES

El Ple de l’Ajuntament de la Vila Joiosa nomena Conservador Honorari de Vilamuseu l’investigador de la UA José Antonio Moya

ELPERIODIC.COM - 25/04/2023

Moya, també professor, periodista i director de la Seu Universitària de la Vila Joiosa, ha sigut una peça clau en la direcció del projecte Derelicte Bou Ferrer

L’Ajuntament de la Vila Joiosa va aprovar dijous de manera conjunta i unànime nomenar el professor i investigador de la UA José Antonio Moya Conservador Honorari de Vilamuseu. El nomenament és un reconeixement a Moya per ser, des del 1999, «una peça clau en la direcció del projecte Derelicte Bou Ferrer, al qual ha dedicat, durant un quart de segle, un gran esforç professional i personal per a la vigilància i el manteniment del derelicte, amb un compromís constant i ferm per la recerca marítima de la Vila», tal com ha detallat l’ajuntament.

José Antonio Moya està molt lligat a la Vila Joiosa des de fa més de trenta anys; és, a més, periodista i, des del mes de setembre passat de 2022, director de la Seu Universitària de la UA a la localitat.

José Antonio Moya

Professor del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la Universitat d’Alacant i investigador de l’Institut d’Arqueologia i Patrimoni Històric. Imparteix docència en el grau en Publicitat i Relacions Públiques i en el màster en Turisme Cultural de la UA. És professor extern en el màster en Arqueologia Nàutica i Subaquàtica de la Universitat de Cadis i dirigeix el Grup ICOMAV d’Investigació en Comunicació Audiovisual de la Universitat d’Alacant. És doctor en Comunicació, Comportament i Societat per la UA, graduat i màster en Periodisme i en Producció Audiovisual, i màster en Arqueologia. En la seua línia d’investigació aborda la documentació i la divulgació audiovisual de la ciència, especialment en l’àmbit submarí. Desenvolupa metodologies de treball documental amb tècniques d’imatge 2D i 3D en entorns submergits i investiga la percepció humana de la imatge amb tècniques de seguiment de la mirada.

Ha participat en nombrosos projectes desenvolupats a França, Mauritània, Algèria, Turquia, Colòmbia, el Perú, els EUA, Filipines, Panamà, l’Equador i Tunísia. Ha realitzat més de 150 produccions audiovisuals científiques i de transferència del coneixement. Ha rebut vint-i-set premis, nacionals i internacionals per la seua obra audiovisual, com el Primer Premi del Festival Agrofilm del Ministry of Culture and Rural Developement of the Slovak Republic o el Posidó de Bronze del Festival de l’Image Sous Marine de Rognac  Culture Loisirs de França. Ha participat en quatre expedicions científiques a l’Antàrtida amb l’Institut Espanyol d’Oceanografia i va realitzar per a TVE el documental de gran format titulat Antártida, la vida en el límite. Com a Investigador principal ha dirigit el projecte d’R+D+I Mard d’Espanya, del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç. Ha realitzat les sèries documentals: La España sumergida per a TVE i Andalucia submarina per a Canal Sur Televisión. Va dissenyar i va ser realitzador de les sèries Cota cero per a l’ATEI i Vent de mar per a RTVV. Forma part dels equips de recerca de les excavacions arqueològiques subaquàtiques del vaixell fenici Mazarrón 2, el derelicte Albufereta, badia de Xàbia, el derelicte púnic del Sec de Mallorca i el projecte Arqueomallornauta del Consell de Mallorca i les universitats de Cadis, Barcelona i Illes Balears.