Vila-real unificarà els serveis de recollida de fems i neteja viària amb un contracte únic
El regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde, anuncia l'acord amb Fobesa, adjudicatària de la recollida de residus, per a limitar la pròrroga del contracte a l'entrada en vigor del nou plec
Els contractes de neteja viària i de recollida de fems s'unificaran en un de sol, sota la premissa de millorar l'eficiència i introduir l'aplicació de les noves tecnologies en el que serà el primer contracte municipal en el marc de la nova normativa del Pla Integral de Residus de la Generalitat. Amb aquest objectiu, l'equip de govern aprovarà en les pròximes setmanes una pròrroga del contracte de recollida de fems limitada a l'entrada en vigor de la nova plica.
“Els contractes de neteja viària i de residus es remunten 20 anys arrere, amb uns plecs de condicions que no s'ajusten a les circumstàncies actuals, per exemple, en l'àmbit de la recollida selectiva, molt més estesa hui dia que quan van ser licitats. Ara que el contracte de residus està a punt de ser prorrogat per dos anys, hem arribat a un acord amb l'empresa per a limitar la pròrroga fins a l'aprovació del nou adjudicatari”, explica el regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde. “Ha arribat el moment”, afegeix, “de fer un contracte global que englobe tant la neteja dels carrers com la recollida dels residus, qüestions que moltes vegades van de la mà”.
En l'actualitat, el servei de recollida de residus urbans està adjudicat a l'empresa Fobesa, amb un contracte d’1,7 milions anuals. Per part seua, la neteja viària es presta a través de l'empresa Cespa, del grup Ferrovial, amb un contracte d'un milió d'euros, aproximadament. La idea de Serveis Públics, que va assumir recentment la gestió d'aquestes àrees en el marc del pla Vila-real + neta, es unificar ambdós serveis en un contracte integral.
“En els últims mesos, a pesar de l'intent de l'oposició d'utilitzar la neteja de la ciutat com a arma electoral, s'han fet importants avanços. Però no és menys cert que encara ens queda molt per fer i millorar, tenint en compte que la neteja és també qualitat de vida per als veïns i veïnes de Vila-real”, assenyala. El nou contracte, en el plec del qual començarà a treballar l'àrea de Serveis Públics, podria estar en vigor en l'estiu de 2021 i una de les seues principals innovacions serà la incorporació de les últimes tecnologies per a la millora del servei, així com l'aplicació de les noves directrius del nou Pla Integral de Residus, en el qual es contempla també un cinqué contenidor de recollida selectiva de matèria orgànica.
“Volem posar en valor les noves tecnologies i les seues aplicacions urbanes, per a oferir als vila-realencs un servei del segle XXI”, assenyala Valverde, qui recorda que ja s'està desenvolupant un pla pilot en alguns contenidors amb sensors que avisen quan el depòsit arriba al 75%. “D'aquesta manera, recollim els residus quan el contenidor està ple, guanyant en eficàcia”, puntualitza. “Aquest nou contracte conjuminarà no solament major rendibilitat econòmica i millora del servei sinó també una cosa que considerem també molt important: el respecte a l'entorn i el foment del reciclatge, en una proposta adaptada a la societat actual i sostenible”, conclou el responsable municipal de Serveis Públics.