Vila-real reuneix experts internacionals en drets de la infància en un congrés en col·laboració amb la UPV
L'Ajuntament de Vila-real fa un pas més en la seua col·laboració amb la Càtedra d'Infància i Adolescència de la Universitat Politècnica de València (UPV) en convertir-se en la seu d'un congrés internacional que abordarà la protecció de la infància i l'adolescència enfront de les situacions de violència. Un esdeveniment que reunirà experts de diferents països i que aferma tant la vocació de Vila-real com ciutat de congressos com l'aposta ferma de l'equip de govern per la promoció de les polítiques de protecció de la infància i l'adolescència així com el foment de la seua participació en la vida pública. El congrés internacional ‘Construint entorns protectors per a xiquets, xiquetes i adolescents: anotacions i reptes des d'una mirada comparada’, se celebrarà els dies 3 i 4 d'octubre a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner.
El regidor de Serveis Socials, Toni Marín, ha explicat que el congrés es proposa incidir en el coneixement del contingut de la LOPIVI, la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l'adolescència enfront de la violència, així com el seu estat de desenvolupament i posada en pràctica. Al mateix temps, en tractar-se d'un congrés internacional, es busca comparar el model de protecció a la infància i l'adolescència enfront de situacions de violència al nostre país amb altres realitats i propostes provinents de diferents ordenaments jurídics, que pogueren servir de pauta o guia per a posar fi a aquesta xacra de violència que repercuteix directament sobre el desenvolupament integral de les persones menors d'edat.“Vila-real és una ciutat preocupada i ocupada en la defensa i protecció dels nostres xiquets i xiquetes i adolescents, posant el focus en les polítiques que redunden en el seu benestar així com en la seua educació i en el foment de la seua participació en la vida pública”, subratlla Marín, qui recorda que l'Ajuntament de Vila-real va ser pioner, en 2015, en la creació del Consell de Xiquets i Xiquetes, la qual cosa li ha valgut a la ciutat participar en l'elaboració de la normativa autonòmica i la constitució del primer Consell de la Infància i l'Adolescència de la Comunitat Valenciana.
El congrés comptarà amb la col·laboració de la Xarxa d'Universitats per la Infància i l'Adolescència d'Espanya, la Xarxa d'Universitats per la Infància de Xile, el Centre d'Estudis sobre Drets de la Infància i l'Adolescència (CEDIA) de la Universitat de Talca i la Universitat Iberoamericana de Paraguai (UNIBE). Entre els conferenciants, cal destacar, entre altres, a la doctora Rosaria Correa Pulice, membre del Comité de Drets del Xiquet de Nacions Unides i Directora de l'Observatori contra l'Explotació Sexual de Xiquets i Adolescents de la Universitat de Panamà; i a Pablo Espiniella, assistent especial superior i cap de gabinet de l'Oficina de la Representant Especial del Secretari General de Nacions Unides sobre la Violència contra els Xiquets.
L'esdeveniment forma part dels actes commemoratius del desé aniversari de la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, que culminaran amb a la gala que tindrà lloc el dia 3 d'octubre a l'Auditori de Vila-real.
Cal recordar que la col·laboració entre la Càtedra d'Infància i Adolescència i l'Ajuntament de Vila-real es remunta a l'any 2021, amb l'organització conjunta, el mes de novembre, de tallers per a xiquets i xiquetes per a celebrar la setmana de la infància d'aquest any. D'altra banda, Vila-real també va ser seu l'any passat la reunió de l'assemblea de la Xarxa d'Universitats per la Infància i l'Adolescència, a més d'acollir una jornada sobre participació de la infància i l'adolescència, així com un congrés internacional sobre la infància migrant. Aquesta col·laboració es plasmarà enguany amb la signatura d'un conveni entre la UPV i l'Ajuntament de Vila-real.