Vila-real reforça l’aposta per l'agricultura local amb el projecte de modernització de regs Pinella Fase 3
Benlloch i Ventura Chalmeta es reuneixen amb el Sindicat Central del Millars i l'Agrupació de Regants Pinella, per a conéixer els avanços de l'actuació, per a la qual se signarà un conveni de 80.000 euros en dues anualitats
L'Ajuntament de Vila-real s'implicarà també econòmicament en el projecte de modernització de regadiu Pinella Fase 3, que completarà la implantació del reg localitzat en aquesta partida del terme municipal. L'ambiciós projecte suposa una inversió global de vuit milions d'euros i constitueix una “ocasió única” per a promocionar l'agricultura ecològica com a model de negoci en una economia diversificada, la innovació agrària i la sostenibilitat.
L'alcalde de la ciutat, José Benlloch, juntament amb el regidor d'Agricultura, Sostenibilitat, Transició Energètica i Ecològica i Medi Ambient, José Ramón Ventura Chalmenta, s'han reunit aquesta setmana amb el president del Sindicat Central d'Aigües del riu Millars, Enrique Font, i amb el director tècnic de l'Agrupació de Regants Pinella, Héctor Manrique, per a conéixer els avanços en el projecte. “La iniciativa està molt avançada i és viable, a falta tan sols de la seua aprovació pels diferents pous afectats, per la qual cosa vull, en primer lloc, felicitar a tots els responsables, la Comunitat de Regants Canal Cota 100. Marge Dreta Riu Millars i l'Agrupació de Regants Pinella. La modernització de regs Pinella Fase 3 és una ocasió única per a continuar apostant per la nostra agricultura com a motor de futur, per la producció ecològica i l'estalvi hídric i energètic”, assenyala Benlloch.
“Des del primer moment, ens hem implicat en aquest projecte, en aliança sempre amb la societat civil, reclamant a altres administracions per a obtindre ajudes que permeten dur-lo a terme i ajudant-los també en la tramitació. Ara, amb el projecte ja avançat i malgrat la difícil situació econòmica de l'Ajuntament, no podem deixar de col·laborar també econòmicament en una iniciativa que serà clau en el futur del nostre sector agrari”, agrega l'alcalde. Per aquest motiu, el consistori signarà un conveni amb la Comunitat de Regants Canal Cota 100. Marge Dreta Riu Millars, mitjançant el qual aportarà 80.000 euros en dues quotes anuals de 40.000 euros. Aquesta quantitat es correspon amb el 50% de les dues inversions inicials necessàries per a posar en marxa els treballs: el projecte, ja elaborat i amb cost de 120.000 euros, i la compra dels terrenys per a la construcció de la bassa. “Atesa la situació dels comptes locals, l'aportació municipal es farà en dues anualitats, tal com hem fet amb altres col·laboracions en aliança amb la societat: 40.000 euros enguany i altres 40.000 euros l'any que ve”, detalla.
No sols l'Ajuntament col·laborarà per a fer possible aquesta iniciativa. La Generalitat es farà càrrec del 100% del cost en la primera fase del projecte, programada per a 2021, i d'un 50% de la segona fase, prevista en 2022. D'aquesta manera, els propietaris tan sols hauran de costejar una quarta part dels treballs, ja en la segona fase, que se centrarà en la connexió de les parcel·les amb el sistema de regs.
En xifres globals, el projecte de modernització de regadiu Pinella Fase 3 tindrà un cost de vuit milions d'euros i afecta a 12 pous -el Polo, el Carmen, la Fanguera, el Segura, el Cristo, San Miguel, el Greco, el Júcar, Unión vila-realense, el Tibidabo, la bassa d’Insa i la Paz-. La superfície afectada és de 4.500 fanecades o 375 hectàrees, situades en la marge esquerra del polígon industrial de la carretera d'Onda. “El projecte s'executarà en dues fases: la primera, enguany, en la qual s'escometran les obres d'interés general amb un valor de 2,8 milions d'euros, que assumirà íntegrament la Generalitat. La segona, en 2022, eleva la inversió altres cinc milions d'euros, que se sufragaran a parts iguals entre la Generalitat i els propietaris”, avança Benlloch, qui recorda que el projecte inclou la instal·lació d'una planta solar fotovoltaica que permetrà un estalvi de costos i un major respecte pel medi ambient.
“Es tracta d'un projecte molt ambiciós i fonamental per al futur del nostre sector agrari, que des de l'Ajuntament portem temps secundant i impulsant en tot allò que és a la nostra mà. Ara, amb els detalls ja avançats i a falta només de l'aprovació definitiva, els nostres agricultors i regants han de saber que tenen al seu Ajuntament al costat i, per això, col·laborarem directament amb altres 80.000 euros per a posar en marxa els treballs”, conclou Benlloch.