Vila-real lidera un estudi sobre la mediació policial en la Comunitat Valenciana a través de la càtedra de l'UJI
La investigació constata que un 40% dels municipis valencians compta amb almenys un policia amb formació en la resolució dialogada de conflictes
L'Ajuntament de Vila-real reafirma el seu compromís amb la mediació i la resolució pacífica de conflictes a través del treball que desenvolupa la Càtedra de Mediació Policial «Ciutat de Vila-real» de la Universitat Jaume I. Aquest organisme, creat en 2015 gràcies a la col·laboració entre l'Ajuntament i l'UJI, s'ha consolidat com un referent en la investigació de solucions pacífiques i la gestió de conflictes mitjançant els serveis públics de Policia. En el marc del treball que realitza la càtedra, recentment ha presentat els resultats del seu exhaustiu estudi titulat «Anàlisi de la implementació i la formació de la mediació policial a la Comunitat Valenciana», que ofereix una visió actualitzada sobre l'estat i l'evolució de la mediació policial a la regió. L'estudi ha sigut realitzat per Andrea Planchadell i Helena Pérez, directora i tècnica de la càtedra respectivament, les qui han analitzat en profunditat els avanços aconseguits i els reptes estructurals que encara persisteixen per a consolidar aquest model de resolució dialogada de conflictes.
La presentació dels resultats de l'estudi ha comptat amb la participació del regidor de Seguretat Pública i Emergències de l'Ajuntament de Vila-real, Toni Marín, qui ha subratllat “la importància d'aquest estudi com a eina per a reforçar la convivència i la proximitat entre la Policia i la ciutadania”. “Des de Vila-real, a través de la nostra Policia Local i amb el suport de la càtedra, portem més d'una dècada treballant en la mediació, un àmbit en el qual volem continuar aprofundint per a promoure la convivència i contribuir a expandir aquesta estratègia a altres municipis a través de la formació”, ha afegit el regidor.
La investigació revela que un 23,5% dels municipis valencians ja ofereix algun tipus de servei de mediació policial, encara que només el 12% compta amb unitats especialitzades. A més, el 40,5% dels municipis disposa d'almenys un policia en la seua plantilla amb formació en mediació, la qual cosa demostra un interés creixent en aquesta disciplina. No obstant això, entre els principals obstacles identificats destaquen la insuficiència de personal i la falta de recursos econòmics i materials, la qual cosa limita l'expansió d'aquest servei fonamental. Malgrat això, la mediació policial continua demostrant la seua eficàcia en àrees com els conflictes veïnals, escolars, rurals i, en menor mesura, en l'àmbit penal.
L'anàlisi també ha subratllat la importància de la formació especialitzada com a eix central per a garantir la qualitat i efectivitat de la mediació policial. En aquest sentit, destaca l'oferta formativa impulsada des de la pròpia càtedra, amb cursos d'iniciació i el Curs d'Expert en Mediació Policial de 500 hores, considerat la formació més avançada i especialitzada a nivell nacional. Actualment, es troba obert el període d'inscripció per a la sisena edició d'aquest postgrau, consolidat com un referent per a la professionalització en l'àmbit de la resolució de conflictes policials.
Amb motiu de la presentació de l'estudi, la catedràtica de Dret Processal de la Universitat de València i presidenta de la Cort d'Arbitratge i Mediació de la Cambra de Comerç de València, Silvia Barona, ha impartit la conferencia «Desafiaments de la mediació després de la imminent reforma dels MASC». Durant la seua intervenció, Barona ha analitzat l'impacte del Projecte de Llei orgànica de mesures en matèria d'eficiència del Servei Públic de Justícia, una reforma clau per a abordar els desafiaments que afecten el sistema judicial i propulsar els Mètodes Adequats de Solució de Controvèrsies (MASC), mecanismes essencials per a desjudicialitzar conflictes i afavorir solucions més ràpides i col·laboratives.
Aquest esdeveniment ha reafirmat el compromís de la Càtedra de Mediació Policial «Ciutat de Vila-real» amb la investigació, la formació i la promoció de la mediació policial com un recurs estratègic per a enfortir la convivència ciutadana i la seguretat pública. L'estudi presentat constitueix una eina clau per a secundar futures polítiques i estratègies orientades a expandir i consolidar aquest model en més municipis de la Comunitat Valenciana.