VILA-REAL | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Vila-real encarrega a la Universitat Politècnica de València un estudi detallat del trànsit i impacte de la ronda Sud-oest

ELPERIODIC.COM - 11/10/2021

L'Ajuntament de Vila-real està elaborant, a través d'un contracte amb l'Institut de Transport i Territori de la Universitat Politècnica de València, un estudi detallat sobre els trànsits i les repercussions que comportarà la futura posada en servei de la ronda Sud-oest, tant en l'àmbit local com comarcal. L'anàlisi s'incorporarà a la documentació per a reclamar a la Generalitat la inclusió del vial en la xarxa bàsica de carreteres de la Comunitat i l'assumpció del cost de manteniment de l'eix per part del Govern autonòmic.

“La ronda Sud-oest és un eix viari fonamental per al futur no sols de Vila-real sinó de tota la comarca. Una infraestructura que, després de dècades de reivindicacions i paraules incomplides per part del PP, que va arribar a espoliar els terrenys sense pagar ni un euro als propietaris, serà en breu una realitat”, assenyala l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, qui recorda que la licitació i execució de la ronda Sud-oest -amb un cost de vuit milions d'euros- ha sigut possible gràcies al compromís de l'actual Govern de la Generalitat, presidit per Ximo Puig. “Una reivindicació històrica que està a un pas de materialitzar-se i que, sens dubte, tindrà un gran impacte en els fluxos de trànsit de tota la comarca”, agrega.

Amb l'objectiu de conéixer detalladament els impactes i els fluxos de trànsit que generarà la posada en servei d'aquesta infraestructura, i atesa la memòria elaborada pel tècnic de Mobilitat sobre la complexitat i especialització de l'estudi, l'Ajuntament ha subscrit un contracte amb la Universitat Politècnica de València. En concret, serà el personal especialitzat “i de reconegut prestigi” de l'Institut de Transport i Territori qui abordarà “les repercussions que tindrà la posada en servei de la futura ronda Sud-oest, així com les seues implicacions funcionals a nivell de trànsit de Vila-real i la resta de la seua zona d'influència i municipis del seu entorn”, tal com recull la resolució. El resultat de l'estudi s'incorporarà a l'expedient de defensa del consistori en la reclamació interposada a la Generalitat perquè modifique el catàleg del Sistema Viari de la Comunitat, a fi d'incloure la ronda vila-realenca com una de les carreteres de la xarxa bàsica autonòmica. D'aquesta manera, l'executiu que lidera Benlloch persegueix que la Generalitat assumisca el cost de manteniment de l'eix viari, que el propi alcalde ha valorat en anteriors ocasions al voltant dels 400.000 euros anuals.

“Es tracta d'un empastre més del llegat que ens va deixar el PP a Vila-real que estem tractant de gestionar i resoldre, ja que en cap moment van plantejar que la ronda fóra una carretera del Govern valencià, ni es va signar cap conveni ni tan sols es va fer càrrec la Generalitat de les expropiacions, que vam haver de pagar nosaltres a penes arribar a l'Ajuntament en 2011”, recorda Benlloch. La recuperació per a la ciutat d'aquests prop de set milions d'euros és, de fet, una altra de les reivindicacions de l'alcalde davant el Consell.