VILA-REAL | ECONOMIA I NEGOCI

Vila-real es dota d'un nou reglament de contractació per a garantir el model d'empresa local amb la Llei de Contractes

ELPERIODIC.COM - 23/04/2018

La Junta de Govern de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat recentment el nou reglament que regirà les contractacions per la prestació d'obres i serveis al consistori, amb l'objectiu d'ajustar el model d'empresa local a la nova Llei de Contractes del Sector Públic, en vigor des del passat 9 de març. La instrucció contempla els nous protocols per a la tramitació dels contractes menors per part dels diferents departaments municipals per a garantir l'agilitat i l'eficiència.

"Només un mes després de l'entrada en vigor de la nova llei, a Vila-real ens hem dotat ja d'un protocol específic, que ens permetrà dues coses que, per a nosaltres, són irrenunciables: per un part, el compliment estricte d'una llei que està provocant importants distorsions; però, sobretot, garantir el model que tant èxit ha reportat a aquesta ciutat i les nostres empreses, que descansa en l'aposta pels proveïdors locals", argumenta la regidora d'Administració Local i Contractació, Anna Vicens. Amb aquest objectiu, el nou reglament diferencia entre dos tipus de contractes menors, en funció de la quantia: contractes menors de més de 3.000 euros, que requeriran de la tramitació d'un expedient complet, amb informes de necessitat, proposta o factura proforma (pressupost, en el cas d'obres), entre altres requisits; i els pagaments menors, per a contractes de menys de 3.000 euros. En aquests casos, no es requerirà la publicació en el perfil del contractant i seran gestionats directament a través d'operacions comptables de retenció de crèdit (RC). Aquests dos tipus de contractacions es completen amb els contractes majors, a partir de 15.000 euros o 40.000 euros en el cas d'obres, que es gestionaran, tal com estableix la llei, a través de licitació pública.

"La nova Llei de Contractes del Sector Públic està generant molt de debat en tots els ajuntaments i existeixen encara llacunes i dubtes, sobretot pels problemes d'agilitat i eficàcia en la gestió que suposa. Per açò, des d'abans fins i tot de la seua entrada en vigor, a Vila-real estem adoptant mesures i fent importants esforços per a adaptar-nos a la nova normativa sense que afecte a les nostres empreses i al normal funcionament del consistori, amb garantint al mateix temps la màxima transparència en tots els expedients", recorda Vicens. En aquest paquet de mesures, al qual ara se sumen les noves instruccions de contractació, s'emmarca el pla de formació contínua dels funcionaris al qual seguiran jornades d'adaptació a la normativa dirigides també als proveïdors locals. "Quan entre en vigor aquesta normativa, que requereix també d'una adaptació tècnica dels expedients, tinguem la formació dels funcionaris completada i els models clars, convocarem a les empreses locals, tal com va anunciar recentment l'alcalde, José Benlloch, per a ajudar-los també en el procés d'adaptació a la nova llei", agrega la regidora de Contractació.

Durant l'any 2017, l'Ajuntament de Vila-real va treballar amb 578 empreses locals, que van suposar una facturació de 5,6 milions d'euros. "Aquest model s'ha demostrat un èxit, tant per a les nostres empreses i la creació de riquesa en la ciutat com per al propi municipi. Volem seguir reforçant aquest model, fer-lo compatible amb les exigències de la nova legislació; amb aquest nou reglament establim les pautes i mecanismes per a seguir treballant en aquesta línia", conclou Vicens.