VILA-REAL | SOCIETAT

Vila-real dona llum verda a la seua Escola Municipal de la Felicitat: què és este projecte pioner?

ELPERIODIC.COM - 25/10/2024

Busca millorar la salut mental en una societat hiperconectada i hiperestimulada

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha presentat hui l'arrancada de la nova Escola Municipal de la Felicitat i el Benestar Emocional (Emfebe) amb la qual “esperem que Vila-real siga un referent i genere un lideratge en un àmbit tan important com és el benestar emocional”. Benlloch ha anunciat la posada en marxa del projecte acompanyat pel futur coordinador d'aquesta escola municipal, el vila-realense Martín Sánchez Gómez, doctor en Psicologia per la Universitat Jaume I (UJI). L'alcalde ha recordat que aquest projecte era un dels seus compromisos electorals i “fa ja un any vaig anunciar que estàvem treballant en aquesta idea, fruit en gran part de la meua experiència tant a l'Ajuntament com en altres administracions i en el món de la direcció d'equips i empreses, que m'ha fet reflexionar sobre la necessitat de dotar a la societat d'eines per a fer front a un món en canvi constant, en el qual estem híper connectats i híper estimulats, amb moltes pressions des del punt de vista social i emocional”. Una realitat que ha multiplicat els problemes de salut mental, tal com ha subratllat el primer edil, qui recalca que “darrere d'aquest projecte hi ha un procés de treball i un camí que ara culmina amb l'arrancada d'aquesta escola municipal”.

Un projecte que serà “pioner”, ja que “no existeix fins al moment cap d'aquestes característiques en l'àmbit local, en un Ajuntament, amb una estructura amb capacitat tècnic-jurídica". Benlloch, qui ha recalcat que totes les accions que s'emprenguen a través d'aquesta escola comptaran amb l'aval científic i tècnic d'experts, ha anunciat que el vila-realense Martín Sánchez Gómez, doctor en Psicologia per l'UJI serà el coordinador de l'escola. Sánchez, qui en 2016 va ser premiat com a jove investigador en el marc de la Fira Destaca per desenvolupar una aplicació per a avaluació i diagnòstic sobre intel·ligència emocional, és coordinador del Màster en Intel·ligència Emocional i Coaching de l'UJI, que compleix ja la seua desena edició i que el mateix Benlloch ha cursat.

Sánchez ha repassat alguns indicadors sobre la salut emocional de la població, posant el focus en dades com que un terç de la població pateix algun tipus de problema de salut mental o que en l'actualitat es registra una mitjana de 12 suïcidis al dia i que 4 de cada 10 treballadors reconeixen patir ansietat en els seus llocs de treball. Dades que cada dia resulten més preocupants, tal com apunta Martín Sánchez, per la qual cosa a través de l'Escola de la Felicitat i el Benestar Emocional, “implementarem accions per a ajudar a la població a la gestió d'emocions així com altres accions per a millorar el funcionament de les organitzacions, que contribuïsquen a reduir les baixes laborals”. “En definitiva, es tracta de remar tots en la mateixa direcció per a millorar la vida i la salut de les persones”.

L'alcalde ha detallat que en la primera fase d'arrancada d'aquesta escola municipal es realitzarà un diagnòstic sobre la realitat local i es treballarà en la “identificació de riscos així com d'agents que ens poden ajudar en aquesta tasca, sempre sota el paraigua científic i d'investigadors en aquesta matèria”.

L’Emfebe comptarà amb una oficina en l'Espai d'Innovació i Ciència, mentre que el Centre de Convencions i Congressos El Molí serà la seu de tallers, conferències i altres activitats que es duguen a terme. “L’Emfebe farà un treball de prevenció, des del punt de vista de la salut, per a canviar la cultura de com ens relacionem i ajudar al benestar de les persones”, conclou Benlloch.

MÉS FOTOS