Vila-real avança en la inclusió amb pictogrames al bus Groguet
L'Ajuntament de Vila-real reafirma el seu compromís amb una mobilitat inclusiva, incorporant pictogrames al servei d'autobusos urbans “Groguet” per a facilitar l'ús a persones amb dificultats de comprensió, com les que pateixen Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) o altres trastorns del neurodesenvolupament. Esta iniciativa, impulsada per l'associació d'autisme VILATEA, amb la col·laboració de l'empresa HICID i el consistori, ha implementat pictogrames tant en la flota de vehicles com en les marquesines de les parades del bus.
Els pictogrames, basats en els materials gràfics del projecte ARASAAC, tenen com a objectiu anticipar les diferents accions associades a l'ús del servei, des d'esperar a la parada fins a recollir el tiquet o sol·licitar l'aturada al conductor. El disseny i la impressió d'estos materials ha sigut gestionat per VILATEA, i s'han instal·lat ja els primers pictogrames en la parada de bus de la bàscula, amb la participació de la presidenta de l'associació, Celia González, la vicepresidenta Esther Mollar i el regidor de Serveis Socials, Toni Marín.
El regidor ha volgut remarcar que "amb estos pictogrames, facilitem l’accessibilitat cognitiva d’un servei molt utilitzat a Vila-real com és el “Groguet”, i seguim avançant en l’adaptació de la nostra ciutat cap a un entorn més inclusiu i conscient de la neurodiversitat", subratllant la importància d'esta acció "per a fer de Vila-real una ciutat més accessible a tots els seus veïns i veïnes".
Per la seua banda, Celia González, presidenta de VILATEA, ha expressat el seu agraïment "tant a l’Ajuntament, destacant les regidories de Mobilitat i Serveis Socials, com a l’empresa dels autobusos, HICID, per la seua implicació en esta acció i, d’esta manera, facilitar que les persones autistes puguen fer ús de l’autobús urbà de manera més senzilla, amable i segura. Una mesura de la qual no només es beneficiaran les persones amb TEA, sinó també tots aquells col·lectius amb dificultats de comunicació".
L'associació VILATEA, creada el passat mes d'abril, treballa per a la millora de les condicions de vida de les persones amb TEA i les seues famílies, així com per a adaptar l'entorn urbà a la neurodiversitat. L'elaboració de pictogrames forma part d'una de les seues línies d'actuació, que inclou també la instal·lació de pictogrames en comerços locals i centres de salut de la ciutat.
"El treball conjunt amb entitats com VILATEA ens permet satisfer millor les necessitats específiques de col·lectius que requereixen una atenció especial, aconseguint una ciutat més amable i adaptada a la diversitat funcional i cognitiva", ha destacat Marín.
Els pictogrames s’han col·locat ja en les primeres 10 marquesines del servei de bus urbà, al mateix temps que s’han col·locat dos pictogrames per cada autobús, amb l'objectiu de facilitar l'ús del transport públic per a persones amb dificultats de comprensió o comunicació, fent de Vila-real una ciutat més accessible i inclusiva.