VILA-REAL | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Vila-real activa la rehabilitació del teatre Tagoba

ELPERIODIC.COM - 20/10/2018

La Regidoria de Territori de l'Ajuntament de Vila-real ha tret a licitació la redacció del projecte de rehabilitació del teatre Tagoba, amb l'objectiu d'escometre la reforma del singular immoble de titularitat municipal, de gran rellevància patrimonial, arquitectònica i històric-artística, que és un dels escassos exemples de patrimoni d'aquest tipus que queden al centre històric de la ciutat. El projecte, cofinançat pels fons europeus del Programa Operatiu Feder.

“Es tracta d'un projecte molt important, ja que s'actua per a la protecció, conservació, recuperació i posada en valor d'un bé de patrimoni cultural de gran importància a tots els nivells per a la ciutat, però especialment, en l'àmbit turístic, cultural i econòmic”, explica el regidor de Territori Emilio M. Obiol. El teatre Tagoba està datat de l'any 1910 i ocupa una superfície de 220 metres de sòl, amb més de 500 metres construïts, distribuïts en una sala (platea) en planta baixa a triple altura, en la qual se situa l'escenari, una zona de barra/bar i un nivell inferior per a la ubicació dels vestuaris, camerinos, condícies i magatzem. A més, compta amb llotges de planta primera i segona i il·luminació a través d'un gran lucernari en coberta. El seu accés principal se situa al carrer d’Insa, al costat del Gran Casino. “Donat el seu deficient estat de conservació per falta de manteniment i ús, les actuacions a realitzar se centren en la rehabilitació de la coberta, l'interior del teatre i la seua façana”, explica Obiol.

Les actuacions en la coberta pretenen protegir i conservar el propi immoble i, de manera indirecta, el seu interior, evitant els danys causats per filtracions i humitat. A la substitució del lucernari, se sumen la reparació o substitució dels elements estructurals i de cobertura danyats, així com la instal·lació d'una coberta homogènia, amb acabat en teula –com l'era en origen- i es dotarà dels elements necessaris per a la correcta evacuació de l'aigua, millorant la resistència estructural, aïllament i impermeabilització, alhora que es proporciona una millora energètica dins de l'edifici.

Quant a la rehabilitació de l'interior del teatre, les intervencions van en la línia de retornar-li el seu ús original per a omplir-ho d'activitat cultural al servei de la societat. “En aquest cas, s'ha d'actuar en tots els elements d'acabat, adequant la distribució d'espais i dotant-ho dels equipaments i instal·lacions necessaris per a la seua posada en funcionament”, indica Obiol. La rehabilitació serà “totalment respectuosa amb els elements protegits i no s'alterarà l'essència del recinte”.

En la mateixa línia, està previst donar una nova imatge a la façana, tot i que sempre respectant i mantenint el seu aspecte original. “Està previst retirar tots els elements que trenquen amb l'estètica, com són cablejats, reixeries o enllumenat sense ús i es netejarà i es renovarà el seu revestiment, actualment en molt mal estat i quasi inexistent”, apunta l'edil. A més, se substituiran les fusteries, vidres i serralleria exterior per altres nous d'igual color però amb millors prestacions, adaptats a la normativa actual.

“Estem convençuts que la rehabilitació d'aquest deteriorat immoble va a ser un exemple de recuperació i conservació d'edificis antics”, afirma Obiol. Les obres, que dotaran de seguretat, habitabilitat, confort, higiene i accessibilitat al teatre, tindran una durada de 13 mesos. “Aquesta actuació és una clara aposta pel turisme, patrimoni i cultura de Vila-real, amb un impacte positiu tant ambiental, com econòmic i social”, conclou l'edil.

 

Â