Territori posa en valor el patrimoni rural i dóna solució urbanística a dues antigues alqueries en la zona Espai Vila-real
L'ampliació d'una subestació elèctrica en el PAI incorporarà les modificacions necessàries per a mantindre les alqueries de Sant Josep i Sant Albert en el seu emplaçament històric i envoltades de zona enjardinada
La Regidoria de Territori ha sotmés a informació pública una modificació urbanística amb la qual s'aconseguirà la protecció de dues alqueries situades en el PAI Europlataforma Intermodal, exemple del patrimoni rural i etnològic vila-realenc dels segles XVIII i XIX. Les alqueries de Sant Josep i Sant Albert o dels Frares estan situades en el programa Espai Vila-real, que preveia el trasllat de les edificacions a una altra àrea amb qualificació de zona verda dins del mateix PAI. La gestió urbanística, arran de l'ampliació d'una subestació elèctrica, ha permés evitar aquest trasllat i mantindre les construccions en la seua actual ubicació, envoltades de zona enjardinada.
“Amb una gestió callada i meticulosa, hem aconseguit donar solució a dos edificis representatius del nostre patrimoni rural i etnològic que, en la planificació aprovada pel Partit Popular, era pràcticament impossible mantindre, ja que la previsió era llevar les alqueries de la seua actual ubicació, desmuntar-les, per a tornar a reconstruir-les en zona verda”, recorda el regidor de Territori, Emilio M. Obiol. “El que fem ara és aprofitar una modificació puntual del pla per l'ampliació d'una subestació elèctrica per a garantir que les alqueries es mantindran en el seu emplaçament històric, en una zona verda enjardinada. Una xicoteta operació urbanística amb la qual continuem reforçant la nostra aposta pel patrimoni”, incideix.
En concret, la modificació puntual del Pla parcial Sector Europlataforma Intermodal que ara se sotmet a informació pública persegueix el canvi d'ús d'una superfície de 2.588 metres quadrats de zona verda a industrial, amb l'objectiu de poder ampliar una subestació elèctrica situada en aquesta zona. Aquesta modificació porta aparellat el canvi d'altres 2.588 metres quadrats d'ús terciari a zona verda, per a mantindre, d'aquesta manera, la superfície total de zona verda de la unitat d'execució. Aquesta nova zona verda es reubica en l'emplaçament de les alqueries de San José i Sant Alberto, que, segons la resolució d'impacte ambiental i territorial estratègic aprovada per la Junta de Govern Local el passat 7 de juliol, a causa del seu estat de deterioració, hauran de “mantindre's en el seu actual emplaçament envoltades per una zona enjardinada, pública o privada”. Amb aquest objectiu, la Junta de Govern, com a òrgan ambiental i territorial, va instar la mercantil a la modificació del planejament parcial, que va incorporar els requeriments a la seua proposta.
“En definitiva, una gestió callada i seriosa del departament d'Urbanisme amb la qual, aprofitant els instruments urbanístics al nostre abast, protegim dos elements del nostre patrimoni rural i etnològic, en una nova mostra del nostre compromís per la recuperació del patrimoni de Vila-real”, conclou Obiol.