VILA-REAL | OCI I GASTRONOMIA

Més d'un segle d'història i arrelament: la importància de la celebració de Santa Caterina que obri les portes a Nadal a Vila-real

ELPERIODIC.COM - 20/11/2024

La seua singularitat l'ha feta mereixedora de la declaració com a Festa d'Interés Turístic Autonòmic i Provincial

Aquest diumenge, 24 de novembre, els carrers de Vila-real es tornaran a omplir de vida amb la celebració de la Fira de Santa Caterina, una tradició centenària que combina llegenda, comerç i cultura local. Originària de mitjans del segle XIX, la fira s'ha consolidat com un dels esdeveniments més esperats de l'any, marcant el compte enrere per al Nadal i atraient tant veïns com visitants de tota la comarca.

Origen i evolució d’una tradició

La Fira de Santa Caterina, coneguda popularment com la "fira de la llonganissa" pel seu caràcter inicial centrat en la venda de productes de la matança del porc, dolços i torrons, va néixer com un mercadet de preparació per al Nadal. Al llarg dels anys, va anar creixent en dimensió i popularitat, fins a traslladar-se dels seus inicis a la plaça de la Vila a espais més amplis com l’avinguda de la Murà i, actualment, abastant zones com la plaça Major, el barri de l’Hospital i el Barranquet.

Avui, la fira ofereix una àmplia varietat de productes: alimentació, joguets, artesania i, fins i tot, espais dedicats a entitats socials, mantenint viu el seu esperit comercial i d'unió.

La figura de Santa Caterina: entre la història i la llegenda

El nom de la fira té les seues arrels en Santa Caterina d'Alexandria, una figura llegendària amb un relat que combina martiri i miracles. Segons la tradició, Caterina, una jove erudita d'Alexandria, va ser condemnada per l’emperador Maximilià al segle IV a patir tortures amb una roda de ganivets, que va ser destruïda miraculosament per un llamp abans de tocar el seu cos. Aquesta imatge es va convertir en símbol de devoció durant tota l’Edat Mitjana, fins que l’Església va retirar la seua veneració oficial en 1969 en no poder demostrar-ne l'existència històrica.

Per a alguns historiadors, la figura de Santa Caterina podria ser una reinterpretació cristiana de Hipatia, la filòsofa i matemàtica d’Alexandria que va ser assassinada per motius religiosos. Malgrat això, la llegenda de Santa Caterina perdura i, a Vila-real, s'associa amb la fira anual atorgada per Jaume I en la Carta Pobla de 1274.

Un vincle amb el passat medieval

Tot i que la fira de Santa Caterina actual és independent de la medieval, sovint es confon amb aquella celebració concedida pel monarca valencià, que se celebrava durant 15 dies fins al 25 de novembre. Documentació històrica confirma que aquesta fira va ser traslladada l’any 1730 al maig, coincidint amb les festes de Sant Pasqual, però el mercat nadalenc va mantenir el nom de la santa. Així, la Fira de Santa Caterina, tal com la coneixem avui, és un vestigi d’un passat comercial que ha sabut adaptar-se al pas del temps.

Una cita amb la història i el comerç

Més que un mercat, la Fira de Santa Caterina és una celebració de la cultura i l’esperit comunitari de Vila-real. A través de les parades de joguets, productes nadalencs, artesania i gastronomia local, els visitants poden connectar amb les arrels de la ciutat, gaudint d’una jornada plena de vida i tradició.

La popularitat de la fira no ha fet més que créixer, convertint-se en un punt de trobada per a famílies i amics que busquen anticipar l’ambient nadalenc. Els carrers es transformen en un escenari de colors, aromes i música, fent d’aquesta cita una experiència única.

Aquest 24 de novembre, Vila-real convida a tots a formar part d’una de les seues tradicions més arrelades. Tant si es tracta de comprar els primers regals de Nadal, tastar els dolços tradicionals o simplement passejar pels carrers plens d’història, la Fira de Santa Caterina és una oportunitat per viure el passat en el present.