Els sanitaris de la Comunitat adverteixen que l'ozonoterapia obri la porta a xamans
ROSA PIQUER - 24/08/2021Tots els departaments de sanitat de Castelló, València i Alacant s'han manifestat aquest matí en suport als professionals de l'UCI de la Plana de Vila-real
L'ordre judicial que obliga a un pacient crític de covid a rebre el tractament d'ozó com demanava la seua família i en contra dels criteris mèdics de l'hospital La Plana de Vila-real on roman ingressat des de principis del mes d'agost, ha alçat als professionals de la sanitat en contra d'aquesta mena de tractaments i en favor de l'evidència científica.
Centenars de professionals de la salut de l'hospital La Plana s'han concentrat a les portes del centre i en suport als sanitaris de l'UCI, han fet el mateix els companys de la resta de departaments de salut de tota la Comunitat Valenciana.
En el comunicat llegit enfront dels centenars de professionals i persones que s'han acostat fins a la Plana per a defensar als sanitaris de l'UCI, han assegurat que es “ha obert la porta a pseudoteràpies i pseudociències” que “poden interferir en els tractaments avalats per la comunitat científica”.
“Es comença amb l'ozó, se seguirà amb el reiki i amb els bols tibetans”, afirmen els sanitaris de la Plana que lamenten que “hem sigut els primers a patir l'envit per mandat judicial però serem el dic de contenció de troleros, santeros i xamans que volen ficar teràpies no avalades”.
Per això els representants de la sanitat han sol·licitat que la justícia alce la mesura cautelar i que aquest pacient siga tractat com tots els altres perquè el tractament d'ozó no forma part de la cartera de serveis de la Comunitat Valenciana.
“S'ha obert al caixa de pandora i hi ha moltes pseudociències i pseudoteràpies” pel que “estaria bé tornar a la situació de normalitat que teníem abans d'aquesta situació”.
Aquesta concentració s'ha convocat arran de les injúries i calúmnies que segons els pressiones de la Plana s'ha abocat en mitjans de comunicació i xarxes socials “qüestionant la professionalitat i honestedat dels professionals de l'UCI”. “Hui sou vosaltres, demà seran uns altres els que es veuran en situació igual i en el futur seran altres hospitals els que es veuran embolicats en aquesta situació”.
Des de la Plana han insistit que l'ozonoterapia no té l'aval científic ni de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS).
Estat del pacient
Encara que algunes veus asseguren que el pacient està evolucionant favorablement, des de la Plana no han donat aquesta informació en acabar la concentració en tractar-se d'una qüestió personal que incumbeix únicament la família.
El que sí han confirmat és que el pacient està rebent a més de l'ozó el tractament que rep qualsevol malalt de covid que està en UCI.
Segons Ana Tabernero, delegada d'UGT a la Plana, “no sabem el tractament, no se'ns faciliten dades, no sabem quanta dosis se li posa. I això posa en risc la seguretat del pacient”.
Les mateixes fonts afirmen que a l'ésser un pacient que per edat i al no tindre patologies prèvies “ha d'evolucionar bé” però amb l'ozonoterapia “s'està interferint” encara que “no sabem si per a bé o per a mal”.
Antecedents
Tot va començar a primers d'agost, quan la família d'aquest pacient de covid es va mobilitzar enfront de l'hospital de la Plana per a exigir que s'aplicara al pacient l'ozonoterapia com a “ús compassiu”. Ja en aquell moment la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es va pronunciar assegurant que aquest tractament “no està aprovat en la carta de serveis” i el van qualificar de “pseudociència” i que “no existeix evidència científica que siga bona”.
Aquesta mobilització va arribar després que la família i fins i tot el professional arribat des de Pontevedra per a tractar a aquest pacient es reuniren amb la direcció de l'hospital de Vila-real. Davant la negativa, la família va decidir portar el cas davant la justícia.
Pocs dies després, el jutge va donar la raó a la família i va remetre una ordre judicial a la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública perquè es permeta l'entrada d'un metge que realitzaria el tractament a aquest malalt de covid. Davant aquesta decisió legal, Sanitat va assegurar en el seu moment que "no recorrerem" pel que acataven la decisió judicial i "col·laborarem amb tot el que necessiten”.
No obstant això, davant les greus acusacions que pública i judicialment ha realitzat la família del pacient assegurant que l'equip de l'hospital “obstaculitza” el treball de l'equip extern que tracta a el pacient amb ozó, la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública estudia emprendre accions judicials.
Davant aquesta situació, diverses veus s'han alçat fent costat als professionals de l'hospital La Plana i a comptar de l'aplicació de l'ozonoterapia.
Així, en un comunicat conjunt signat per el Departament de Salut de Castelló, de la Plana i Vinaròs, el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló, l'Hospital La Magdalena, el Centre de Salut Pública de Castelló i Benicarló, asseguren que “considerem una gravíssima agressió al Sistema Nacional de Salut que s'obligue, en contra del criteri clínic dels seus professionals, a admetre la intromissió de persones alienes al mateix per a realitzar tractaments que ni estan inclosos en la seua cartera de serveis, ni han acreditat la seua eficàcia i seguretat”.
També el Col·legi Oficial d'Infermers i Infermeres de Castelló va fer un comunicat en el qual apuntava que “en cap cas pot derivar-se cap responsabilitat a l'Hospital per les possibles conseqüències adverses que pogueren derivar-se de l'administració d'aquest tractament” i recordava que “l'acte especifica a més que l'administració d'aquest tractament no pot suposar cap despesa econòmica per a l'Hospital de la Plana”.
Ara el cas d'aquest veí de Borriana, en estat crític per covid en l'UCI de l'hospital La Plana Vila-real, ha arribat al Consell General del Poder Judicial (CJPJ) després que el jutjat número 1 del Contenciós-Administratiu de Castelló obligara a l'ús de l'ozonoterapia per a tractar al pacient com va demanar l'esposa del malalt.
I és que el Consell General de Col·legis Oficials de Metges, en un comunicat, assegura que l'ordre judicial per a aplicar l'ozonoterapia a la Plana suposa una “ingerència de l'autoritat judicial” aplicar una teràpia “no aprovada per l'Agència Espanyola del Medicament, no inclosa en la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut i en contra dels protocols científics del centre sanitari”.