Els 150 quilòmetres de fibra òptica de Vila-real, protagonistes en el I Congrés Smart Cities de València
Els 150 quilòmetres de fibra òptica que interconnecten 36 edificis municipals han sigut la targeta de presentació de Vila-real en el I Congrés Smart Cities for Smart Citizens, celebrat aquesta setmana a València. El regidor de Serveis Públics de Vila-real, Francisco Valverde, ha presentat la iniciativa municipal de comunicar tota la ciutat a través d'infraestructures d'alta capacitat de dades, com a exemple destacat de l'aposta de Vila-real, com a Ciutat de la Ciència i la Innovació, per estar a l'avantguarda en l'à mbit de les ciutats intel·ligents.
El congrés està organitzat per l'Associació d'Empreses amb Activitats vinculades amb el Sector Energètic a la Comunitat Valenciana (Avaesen) i ha comptat amb la participació del regidor de Serveis Públics i Telecomunicacions, Francisco Valverde. Concretament, el regidor ha intervingut en una taula redona titulada 'Normativa en el desenvolupament de les Smart Cities', juntament amb l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, el regidor d'Smart City d'Alcoi, Manuel Gomicia, i la coordinadora d'aquest departament a l'Ajuntament de Rafaelbunyol, Marta Fenollosa. Davant un centenar d'assistents, Valverde ha exposat els eixos principals del departament. "La nostra filosofia és que les noves tecnologies són una eina fonamental no solament per a prestar un servei millor i més eficient, sinó, sobretot, per a millorar el coneixement i benestar de la ciutadania. Del que es tracta és de posar a la disposició de la població les possibilitats que ofereix la tecnologia actual per a millorar la vida de les persones", valora.
Vila-real, que lidera en aquests moments la Xarxa València de Ciutats per la Innovació, té en marxa en aquests moments diversos projectes que s'emmarquen en aquesta estratègia. En l'apartat de Serveis Públics, destaquen, entre uns altres, la gestió del reg de zones verdes de forma remota en funció del grau d'humitat del sòl, la informació en temps real del consum d'aigua potable o l'ampliació a més del 60% de la seua flota mòbil amb vehicles elèctrics de contaminació zero. En la mateixa lÃnia, Valverde destaca la creació d'una xarxa pròpia de wifi gratuït en diversos espais públics o l'accés a dades meteorològiques importants com la quantitat de precipitació en temps real.
"Tots aquests avanços i l'esforç realitzat, a més, té un segell marcadament local", agrega Valverde, en al·lusió al treball exercit per microempreses locals i amb els recursos de l'Ajuntament. Per aquest motiu, el regidor advoca perquè els governs central i autonòmic incrementen les lÃnies de subvenció per a incentivar aquestes inversions.