El programa Convivència a les Aules fa 15 edicions
La campanya Convivència a les Aules, que desenvolupen els departaments d'Educació i Policia Local entre estudiants de Secundà ria dels centres docents de Vila-real, ha iniciat la seua quinzena edició, que al llarg de tot el curs 2018-2019 la portarà a totes les aules del primer i tercer curs de l'ESO.
âEs tracta d'un programa totalment consolidat en el calendari escolar i en el de la pròpia Policia i per a nosaltres és molt important, ja que volem inculcar valors com la tolerà ncia, la solidaritat, l'empatia, la compassió, la responsabilitat i la lleialtat als nostres adolescentsâ, explica el regidor d'Educació, Eduardo Pérez.
En aquest sentit, Pérez assegura que âes tracta d'evitar i tractar problemes que sorgeixen en la vida quotidiana, però que amb les noves tecnologies adquireixen un nivell diferent i passen de l'à mbit escolar a l'exterior de les aules, per la qual cosa l'ajuda de la Policia Local per a ensenyar-los a superar els conflictes entre iguals âamb la mediació escolar-, resulta fonamental, tenint en compte que els alumnes els reben amb entusiasmeâ.
Per la seua banda, la inspectora de la Policia Local, Rosa Ana Gallardo, indica que âgrà cies a aquest projecte va nà ixer la mediació policial, que tants èxits ens ha donatâ i assenyala que entre els tallers que s'imparteixen a tots dos nivells compta amb un important protagonisme l'espai que se li dedica al bullying. âVolem que aprenguen a detectar-ho, perquè l'assetjament no són només colps, sinó insults, fer el buit i fer sentir malament a una altra personaâ, apunta Gallardo. A més, es fa una reflexió sobre les eines que s'utilitzen per a gestionar els conflictes i arribar a un clima de pau i s'utilitzen pel·lÃcules, assemblees de classe i dinà miques de grup perquè aprenguen a conviure millor.
âEls alumnes també compten amb una exhibició de la Unitat Canina (UCAN), que els informa sobre com treballa i els adverteix sobre el perill de deixar-se influenciar pels  altres per a portar substà ncies o tenir conductes inadequadesâ, expressa la inspectora, que destaca el paper dels anomenats espectadors, animant-los a recórrer a els pares, als docents, i fins i tot a la Policia Local en cas d'observar alguna situació de perill.
D'altra banda, també es treballa amb els pares dels centres que aixà ho sol·liciten en reunions. Enguany la intervenció portarà el tÃtol Fills online i pares i mares offline, que versarà sobre el paper positiu i negatiu d'internet i la necessitat de âestar pendents del que fan els nostres fills a les xarxes socialsâ.
La novel·la d'Andrea Sayago, Zach Wood, que narra l'experiència de l'autora amb el bullying per a crear empatia amb la vÃctima arribarà fins als alumnes de primer de l'ESO, que hauran de llegir-la, fer un comentari de text i participaran en el concurs que cada any es convoca. âQuan hi ha casos molt seriosos o que s'escapen del control del centre educatiu o dels propis pares i alumnes, intervenim nosaltres i en 2017 vam atendre nou casosâ, afirma Gallardo, qui recorda que, al marge dels centres educatius de la ciutat aquestes sessions també arriben a l'equip de futbol Roda.
âLa nostra ciutat és pionera en l'à mbit de la mediació i hem de reconèixer la important tasca de la Policia Local a l'hora d'oferir aquestes sessions en els institutsâ, assenyala Pérez, al mateix temps que confia que la mediació ajude a âque els nostres joves siguen més conscients, estiguen més formats i superen els conflictes de forma pacÃficaâ.