L''Aviador Franco' perd el seu carrer a Vila-real: com es dirà ara?
La ciutat recupera el nom històric del vial
L'Ajuntament de Vila-real ha aprovat en Junta de Govern el canvi de nom del carrer ‘Aviador Franco’, que recuperarà la seua denominació històrica com a ‘carrer de la Sequieta’, en una decisió que respon a l’acord signat en el Pacte de la Llum de Tol. L’alcalde, José Benlloch, ha informat durant la celebració del ple ordinari celebrat aquest dijous, 19 de desembre, que tots els informes tècnics seran facilitats als representants polítics de la corporació municipal. A més, ha destacat que s’informarà a tots els veïns i veïnes de la zona i que es posaran a la seua disposició les eines necessàries per a gestionar aquest canvi.
Amb aquesta decisió, Vila-real recupera un nom estretament vinculat a la seua història i identitat. Segons ha explicat el regidor Santi Cortells, el nom ‘carrer de la Sequieta’ remet a una part essencial de l’entramat urbà i agrícola que ha definit el desenvolupament de la ciutat des del segle XIV i que reforça la memòria col·lectiva de la ciutat. “El retorn a aquesta denominació no només elimina un debat onomàstic innecessari, sinó que reforça els valors històrics i culturals que ens uneixen com a poble”, ha subratllat Cortells.
El nom de ‘carrer de la Sequieta’ té els seus orígens en el segle XIV, quan la història de la ciutat es trobava estretament vinculada a la gestió i l’aprofitament de l’aigua del riu Millars. Tal com ha subratllat l’alcalde, José Benlloch, “amb aquest canvi no sols recuperem un nom històric, sinó que també homenatgem el paper fonamental que les séquies han tingut en el desenvolupament agrícola i urbà de la nostra ciutat”.
Aquesta decisió es produeix, a més, en un any significatiu en què Vila-real commemora el 750é aniversari de la Carta Pobla, que ja recollia la importància de les aigües i infraestructures hídriques en la fundació del municipi.
La vicealcaldessa, Maria Fajardo, ha recalcat el compromís de l’Equip de Govern amb la preservació de la memòria històrica i la promoció dels valors democràtics. “El nomenclàtor urbà és una eina pedagògica que permet transmetre a les noves generacions el significat de la nostra història i dels nostres valors, com la justícia i la igualtat”, ha afirmat Fajardo. “El ‘carrer de la Sequieta’ simbolitza les nostres arrels llauradores i el paper de les séquies en la gestió de recursos naturals”, ha conclòs la vicealcaldessa.
El canvi a ‘carrer de la Sequieta’ suposa un retorn als orígens del carrer, que al llarg del segle XX va experimentar diverses modificacions en funció dels avatars polítics. Aquesta decisió destaca la voluntat de Vila-real de respectar la seua herència cultural i social, alhora que aposta per un futur cohesionat. Segons ha explicat Benlloch, “recuperar el nom històric és una acció de respecte cap al nostre passat i cap a la convivència democràtica actual”. A més ha matisat que el canvi de nom competeix a alcaldia, però que en aquest cas ha volgut delegar-ho en la Junta de Govern, perquè la decisió estava signada en els acords del Pacte de la Llum de Tol.
L’Ajuntament ha reiterat que treballarà per garantir que la transició es realitze amb total normalitat i facilitarà tota la informació necessària als veïns i veïnes. El canvi s’emmarca en un esforç més ampli per enfortir el sentit de pertinença i la identitat compartida de Vila-real.