VILA-REAL | ECONOMIA I NEGOCI

La Fundació Tots Units de Vila-real, model d'inserció laboral, economia circular i respecte pel medi ambient

ROSA PIQUER - 09/03/2021

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i l'alcalde de la ciutat han visitat les instal·lacions de Reciplana i Tots Units

La Fundació Tots Units i Reciplana, a Vila-real, són l'exemple que una economia circular, inclusiva i respectuosa amb el medi ambient és possible. La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, han visitat totes dues instal·lacions i han pogut conèixer de primera mà el treball social que allí es realitza.

Benlloch ha destacat l'exemple de Tots Units, creada en 1990, "per Càritas Diocesana i un grup de gent jove que, en un moment en què ningú parlava d'economia social, van apostar per donar una resposta, més enllà del mercantilisme i dels beneficis empresarials, a les persones amb dificultats". La Fundació Tots Units gestiona l'empresa Reciplana Recuperacions, una empresa d'inserció social i laboral per a persones amb dificultats a través d'activitats basades en el compromís ambiental com la recollida i gestió de roba i altres residus tèxtils; transport i gestió d'aparells elèctrics i electrònics; recollida i gestió de piles; recuperació de paper; recollida i gestió de mobles, voluminosos i altres objectes, etc.

Per part seua, la consellera ha afirmat que “en un moment en què el capitalisme i la mercantilització de l'economia és tan forta, veure aquest projecte on es veu transversal, les persones, la inclusió social i la cura pel medi ambient ens fan veure que han d'implantar-se en tot el territori”.

Benlloch ha assegurat que "és un luxe que Vila-real siga coneguda també per exportar models com el de la Fundació Tots Units, que demostra que es pot treballar de manera diferent, més humana i acompanyant a aquells que menys tenen". L'alcalde ha assenyalat que la pandèmia i el creixement desmesurat de la població mundial han evidenciat que “hem de reinventar-nos a través de la innovació per a poder créixer amb qualitat de vida avançar i des de la sostenibilitat, la inclusió i l'acompanyament de les persones en situació de dificultat”.

Per part seua, la consellera també ha apostat per “impulsar aquests projectes d'economia social, que posen per davant a les persones, la inclusió social i el medi ambient, per tot el territori valencià amb el suport de les administracions”.

La gerent de la fundació, Charo Castelló, ha agraït la visita tant a l'Ajuntament com a la Conselleria, en la qual “hem pogut mostrar el que som i el que volem continuar sent: una oportunitat d'ocupació per a les persones en dificultat social, alguna cosa que no està renyit amb una economia inclusiva i que respecte el medi ambient per a acompanyar a les persones i al mateix temps promoure una economia circular”.