VILA-REAL | AGRICULTURA

El control biològic del cotonet frena la plaga en la fruita valenciana

ROSA PIQUER - 15/09/2022

Les II Jornades Citrícoles de la Plana que es realitzen a Vila-real tractaran el futur del sector i els seus avanços

Aquest matí ha començat a l'auditori de Vila-real les II Jornades Citrícoles de la Plana, organitzades per La Unió de Llauradors i Ramaders, per a tractar el futur del sector citrícola i els seus avanços.

La jornada inaugural ha comptat amb la presència del president de La Unió, Carles Peris, l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, el diputat provincial de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, i el secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, en unes jornades que compten amb 150 participants.

Llanes ha ha destacat la lluita contra el cotonet de sudáfrica, una plaga que amb les últimes investigacions i avanços s'ha reduït de manera significativa en la fruita.

Així, a la comarca de la Plana Baixa s'ha vist reduïda la seua incidència en un 3%, en passar de l'11 al 8 enguany. Mentre que al Camp de Morvedre, s'ha passat del 20% en 2021 al 9,8% en 2022.

“La incidència del cotonet és menor que en altres anys”, ha apuntat Llanes, que ha destacat l'increment de les ajudes al sector citrícola que enguany rebran 25 milions d'euros, una quantitat històrica perquè “mai abans el sector va tindre aquestes ajudes”, a més de 10 milions a la lluita del cotonet, d'ells cinc milions en ajudes directes per a particulars.

Vila-real cedeix sòl a l'IVIA

Per part seua, José Benlloch ha destacat el suport de l'Ajuntament de Vila-real al sector citrícola i ha anunciat la cessió de sòl a l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) per valor de tres milions d'euros per a millorar l'experimentació, la lluita contra el cotonet i les noves varietats.

El suport al sindicat de regs amb el conveni anual o a l'associació comarcal de pous de reg són algunes de les apostes del consistori vila-realense per a un sector capital per al creixement de la ciutat que va permetre l'arribada de la ceràmica, la diversificació de l'economia i fins i tot el naixement de l'equip de futbol.

L'UJI com a centre d'investigació per al camp

El diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, ha destacat la importància d'aquestes jornades que permeten la formació i informació als agricultors en un sector de vital importància per a la província de Castelló.

Així, Pérez ha destacat la investigació que s'està realitzant a la Universitat Jaume I de Castelló per a “millorar tecnològicament la productivitat i la rendibilitat”, així com els avanços en l'hidrogen com a ús alternatiu als fertilitzants i pesticides.

Així mateix, el diputat provincial ha recordat les ajudes de l'administració provincial per a realitzar insectaris en cinc cooperatives de la Plana Alta i la Plana Baixa per a combatre les plagues com la del cotonet.

Programa de les II Jornades Citrícoles de La Plana

Les jornades es realitzen en dos dijous i aquesta és la programació prevista, mancant alguna modificació per motius d'agenda i personals.

Dijous, 15 de setembre

11.00 a 12.00 hores. Ús de microorganismes com a eina sostenible per a la citricultura de Castelló. Eugenio Llorens Vilarrocha (UJI)

12.00 a 13.00 hores. Alternaria i malalties fúngiques. Antonio Vicent (IVIA)

13.00 a 14.00 hores. Prevenció i detecció HLB. Alberto Urbaneja (IVIA)

16.00 a 17.00 hores. Patrons cítrics. Maria Ángeles Forner (IVIA)

17.00 a 17.30 hores. Control mosca blanca. Francisco José Beitia (IVIA)

17.30 a18:00 hores. Control espècies d'aranyes. César Monzó (IVIA)

18.00 a 19.00 hores. Fauna auxiliar en cítrics. Claudia Escrig (Koppert)

Dijous 22 de setembre

11.30 a 12.00 hores. Les autoritzacions excepcionals de matèries actives. Valentín Almansa (MAPA). Videoconferència.

12.00 a 13.00 hores. Característiques de les varietats de taronja del grup sanguinas. Vicente Tejedo (EEA Vila-real)

13.00 a 14.00 hores. Avanços en el coneixement i tècniques de la floració dels cítrics. Manuel Agustí (UPV)

16.00 a 17.00 hores. Cobertes vegetals i plantes auxiliars. Alfons Domínguez (EEA Carcaixent)

17.00 a 18.00 hores. Resultats del treball de poda vertical. Javier Furió (EEA Carcaixent)

MÉS FOTOS