Compromís per Vila-real vota en contra del pressupost per a 2020 i denuncia les "mancances" del document
El Grup Municipal de Compromís per Vila-real ha votat en contra del pressupost municipal per a l'actual exercici 2020. El Ple ha servit per a posar de manifest les mancances del document, que no té en compte els problemes dels contribuents i les necessitats de la ciutat, tal com ha deixat palesa el portaveu adjunt de la formació, Santi Cortells.
“Des de Compromís sempre hem treballat per a millorar la realitat de la nostra ciutat i procurem estar a la disposició dels veïns, per la qual cosa ens haguera agradat veure uns comptes que resolguen els problemes de Vila-real”, indica, “però no sols parlem de números, sinó de la concepció ideològica que es desprén del document presentat per l'equip de govern”.
Des de Compromís denuncien que la perspectiva de gènere és inexistent en els pressupostos i destaquen nombroses mancances, com el “oblit” dels de Benlloch d'incloure la rehabilitació de l'Escola d'Adults.
Els arrendaments, massa extensos en el temps, quan haurien de ser una solució provisional, és un altre dels punts amb els quals Compromís discrepa, ja que es destinen més de 700.000 euros, al mateix temps que recorda que hi ha edificis infrautilitzats, com el Viver d'empreses.
També es té en compte l'oblit respecte a la conservació del patrimoni de tots, amb tan sols 31.000 euros, “mentre que per a la restauració d'una porta d'un edifici privat sense valor patrimonial s'han destinat 6.000 euros recentment”. “Mentrestant, el nostre patrimoni, cada dia està més deteriorat, com es pot comprovar si observem el llenç de muralla al costat de l'Arxiu, la Alqueria dels Frares i altres elements que, de seguir sota les polítiques dels socialistes, acabaran molt malament”, expliquen i recorden que “continuem esperant el pressupost per a convertir l'alqueria del Carme en un centre sociocultural, tal com anuncia el PSOE en el seu programa electoral”.
En aquest sentit, des de Compromís també lamenten que es destine quasi un milió d'euros en propaganda. “És necessari promocionar la nostra ciutat, però la insuportable pressió fiscal de PSOE i Podemos, augmentada recentment amb la pujada de l'IBI, converteixen aquesta xifra en una obscenitat”, destaquen i posen de manifest la necessitat de donar preferència als mitjans que tinguen un clar arrelament local.
Així mateix, Compromís denuncia que l'apartat dedicat a la transparència és “veritablement transparent, perquè li dediquen exactament 10 euros, la qual cosa contrasta bastant amb el programa electoral de Podemos, que suposadament prioritza la transparència i accessibilitat en els contractes públics de l'Ajuntament”. “Transparència i accessibilitat que no sol ser així ni per als propis regidors de l'equip de govern, com ja vam poder comprovar en el seu moment”, denuncien.
A més, critiquen que es destinen únicament 300.000 euros a emergències socials –una tercera part del pressupost de propaganda- i que les subvencions de Normalització Lingüística hagen disminuït, encara que celebren que el PSOE hi haja l'haja admés i s'haja compromés a corregir-lo.
Un altre dels punts que criden l'atenció és el de ‘Altres serveis culturals’, amb “associacions que no cobren pràcticament res i altres grans quantitats, sense que conste el criteri que se segueix en el repartiment que, per cert, algunes encara no han arribat a cobrar des de fa temps”.
D'altra banda, “no entenem per què no s'inclou una previsió de despeses per les famoses sentències urbanístiques del PP, ja que si es tinguera en compte alguna quantitat, per simbòlica que fora, es podrien pagar algunes sorpreses inesperades i així evitar els interessos que es desprenen a posteriori”, afirmen i lamenten la improvisació amb la qual es treballa.
En l'apartat d'ingressos crida l'atenció que l'Ajuntament encara té pendents de cobrament 25 milions d'euros des dels anys 90 i “no es veu cap previsió de comptar amb un assessorament jurídic que ajude a fer efectiva aquesta quantitat”. A aquests apartats se sumen el dèficit en energia verda, “quan a Iberdrola se li paguen 1,5 milions en l'enllumenat públic” i el trasllat de l'Escola Oficial d'Idiomes, que “brilla per la seua absència, per la qual cosa entenem que no hi haurà cap moviment”.
“És només un resum de tot allò que no hem vist correcte i que es podria afegir als pressupostos, que podrien reequilibrar-se d'una altra manera, tenint en compte les necessitats de la ciutat, alguna cosa que no ha fet l'equip de govern format per PSOE i Podemos”, conclouen.