VILA-REAL | POLÍTICA

Compromís per Vila-real remet a l’equip de govern una vintena de propostes per a superar la crisi del Covid-19

ELPERIODIC.COM - 13/05/2020

El Grup Municipal, que ja va enviar una bateria de suggeriments a l’inici de la pandèmia, torna a proposar idees destinades a diferents àmbits per a ajudar a pal·liar els efectes d’aquesta situació excepcional a la ciutat

El Grup Municipal de Compromís per Vila-real ha remés a l'equip de govern una nova bateria de propostes amb l'objectiu d'ajudar a superar la crisi del Covid-19 i pal·liar els seus efectes a la ciutat.

Després d'enviar a l'alcalde un document amb diferents idees a l'inici de la pandèmia, l'equip format per Josep Pasqual Sancho, Santi Cortells i Maria Fajardo es va comprometre recentment amb el regidor d'Economia, Xus Madrigal, a estudiar noves iniciatives per a oferir-li-les al govern local.

“Igual que denunciem tot allò que no ens sembla just, també sabem acostar el muscle quan se'ns necessita”, expliquen des de Compromís, els qui asseguren que “malgrat les constants crítiques i difamacions cap al nostre partit, continuarem sent constructius quan es tracte de vetlar pel benestar de la nostra ciutat”.

En l'àmbit d'Economia i Hisenda, la principal proposta és no aplicar la pujada de l'IBI prevista per a enguany, contra la qual va votar Compromís fa pocs mesos. “Va ser una punyalada als veïns poc després de les eleccions i ara mateix molta gent ho passarà molt malament. No volen facilitats en el pagament, volen no haver de pagar un 10% més en el rebut perquè uns altres gestionen malament la ciutat”, manifesten.

En la mateixa línia es planteja no penalitzar a aquells que no facen front de manera puntual a l'impost de vehicles, “que s'han negat a ajornar”; impulsar un major suport a la digitalització per al comerç, ampliant el projecte Vilatenda; crear un llistat dels locals hostalers que ofereixen menjar per a emportar o a domicili en aquests moments, i crear plans econòmics que permeten donar ocupació a aquells veïns que prompte engrossiran les llistes de l'atur. Per a això es proposa utilitzar els diners de les festes de tot l'any que encara no s'hagen compromés amb artistes o proveïdors, “ja que veiem molt difícil que al setembre es vagen a poder realitzar els festejos, tant de bo ens equivoquem”.

En l'àmbit social i humà es planteja rebaixar un 50% la taxa del cementeri als soterraments de persones que han mort afectades pel virus, “ja que al dolor d'una pèrdua se sumen les despeses d'un enterrament, que són quantiosos i l'Ajuntament hauria de mostrar la seua sensibilitat en aquest sentit”. La ciutat ha comptat amb nombrosos herois aquests dies, entre els quals es troben sanitaris i persones que s'han inscrit en la llista de voluntaris per a ajudar al repartiment de màscares i a altres tasques. Per això, es proposa gratificar-los d'alguna manera, per exemple, oferint-los de manera gratuïta l'accés a diferents serveis municipals durant un any o lliurant-los vals per a canviar en el comerç local. També se suggereix que se'ls faça un reconeixement i es batege amb el nom de Suport mutu un carrer o plaça de la ciutat en el seu honor, si cal eliminant la denominació prèvia, en el cas de carrers que encara porten noms franquistes, per al que es planteja crear una taula de diàleg per a decidir-ho. Augmentar la partida de Serveis Socials per a fer front a un possible increment d'usuaris, agilitar i simplificar la tramitació administrativa d'ajudes d'emergència i habilitar habitatges socials per a famílies en situació de necessitat derivada de la crisi sanitària són altres propostes.

En l'àmbit laboral i sanitari, Compromís suggereix ampliar la realització de test massius als treballadors municipals en contacte amb el públic i amb espais de risc; adquirir equips de protecció per a garantir la seua seguretat i la dels veïns; adquirir aparells d'ozó per a l'entrada dels principals edificis municipals i subvencionar-ne la seua compra per als comerços que ho necessiten, així com cedir vehicles de la flota municipal perquè els professionals del centre de salut Carinyena puguen reforçar el servei de seguiment dels seus pacients a domicili.

En agricultura i mercats, la proposta és la compra de l'excedent de productes del sector primari de la ciutat per a distribuir-lo amb finalitats socials a famílies amb dificultats i a entitats socials. En l'àmbit educatiu, se suggereix preparar una partida específica per a la posada a punt dels centres educatius de cara a la volta a les classes presencials.

Compromís també planteja crear una partida per a potenciar les arts escèniques i la cultura en aquests moments, ja que Vila-real compta amb nombroses empreses de l'àmbit que necessiten suport, així com crear un apartat en l'Arxiu Municipal que reculla tots els moments històrics que s'estan vivint, incloent els testimoniatges gràfics dels veïns, dibuixos dels més menuts, etc. Finalment, es proposa a l'equip de govern que gestione millor els recursos, evitant despeses supèrflues i aplicar l'IBI a l'Església, la qual cosa permetria guanyar liquiditat econòmica.

Des de Compromís afigen que “sempre ens tindran de cara i oferirem totes les idees que siguen necessàries, tot i que també esperem que sàpien posar-les en marxa i, sobretot, que no intenten fer política amb elles, ja que de vegades tenim la sensació que ens demanen ajuda i després no la utilitzen o si ho fan s'adjudiquen les idees com si foren seues, quan compten amb 14 regidors i constantment intenten deixar a l'oposició ni més ni menys que com si fórem inútils”.