Compromís per Vila-real planteja que es contracten treballadors socials en exclusiva per al rastreig del coronavirus
Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple en la qual planteja incorporar treballadors socials als equips de rastreig de la pandèmia amb l'objectiu d'ajudar a descarregar als metges i metgesses que ara mateix, a banda d'exercir la seua feina han de fer de rastrejadors del Covid-19.
La portaveu, Maria Fajardo, assenyala que “tot i que el País Valencià és un dels territoris de tot l'Estat que millors xifres presenta quant a incidència del coronavirus, l'onada de rebrots està deixant nous casos a Vila-real i a d’altres municipis veïns, motiu pel qual no podem baixar la guàrdia”.
“Comptem amb 1.329 rastrejadors en tot el territori, integrats en equips formats per personal sanitari, als quals se sumen els 150 efectius militars de la Unitat Militar d'Emergències de Bétera, facilitats pel Govern”, explica. No obstant això, lamenta que “tot i que la Conselleria de Sanitat insisteix que s'ha contractat personal específic per a desenvolupar aquesta tasca, la realitat és que quan arriben als centres d'Atenció Primària acaben ocupant baixes o cobrint vacances o permisos i el rastreig es reparteix entre tot l'equip”. “A Vila-real, els centres de salut, actualment saturats, pateixen aquesta situació igual que molts altres pobles del País Valencià, amb rastrejadors que no es dediquen exclusivament a la tasca que se'ls ha encomanat i amb metges i metgesses que han de fer de rastrejadors a banda d'atendre pacients”, apunta. Per aquest motiu, el col·lectiu de professionals del Treball Social ha sol·licitat, tant a nivell estatal com autonòmic, la seua incorporació als equips multidisciplinaris de rastreig. “A més de comptar amb la formació necessària per al rastreig, són professionals capacitats per a realitzar el seguiment i garantir l'accés a les mesures de prevenció i el confinament de col·lectius vulnerables, ja que coneixen el funcionament institucional”, afirma Fajardo, qui destaca la formació específica dissenyada pel Consell General de Treball Social, impartida per experts en epidemiologia, salut i benestar social, que “deixa constància, encara més, que amb aquest tàndem professional podem ser més eficients”.
Per aquest motiu, Compromís sol·licita que la Conselleria de Sanitat es reunisca al més aviat amb aquest col·lectiu i done resposta a la seua demanda, incorporant-los als equips de rastreig, “com ja s'ha fet en altres comunitats autònomes”, a més d'obrir una bossa específica de treballadors socials per a l'àmbit sanitari.