VILA-REAL | JUSTICIA

Benlloch valora portar a l'Audiència Provincial la desestimació judicial de la demanda de nul·litat en la venda de l'Hostal del Rei

ELPERIODIC.COM - 06/09/2019

La sentència del jutjat de primera instància de Vila-real admet l'existència de “dubtes”, que porten al jutge a no imposar costes. L'alcalde posa la resolució en mans d'advocats per a estudiar la viabilitat d'un recurs d'apel·lació

El jutjat de Primera Instància i Instrucció número 5 de Vila-real ha desestimat la demanda de nul·litat de la compravenda de l'Hostal del Rei, edifici protegit de la ciutat amb caràcter nacional, per part de Bankia a un particular. La sentència desestimatòria argumenta que no es va exercir el dret de tanteig i retracte de manera efectiva, encara que admet l'existència de “dubtes de dret” que porten al jutge a no imposar les costes del procés. Després de conéixer la sentència, l'alcalde, José Benlloch, ha requerit dels serveis jurídics un informe, amb l'objectiu de valorar la interposició de recurs d’apel·lació a la sentència davant l'Audiència Provincial.

“No estem d'acord amb la resolució judicial, encara que òbviament la respectem. Per això, i tenint en compte que el propi jutge admet l'existència de dubtes, no ens donem per vençuts i, si l'informe dels advocats determina que hi ha base jurídica per a això, interposarem recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial, amb l'objectiu de defensar fins a l'últim moment els interessos de Vila-real”, valora Benlloch, qui recorda que l'Hostal del Rei és un dels pocs edificis que queden a la ciutat originaris de l'època fundacional i que, juntament amb la plaça porticada medieval, està protegit com a Monument Nacional pel seu valor històric-artístic. La demanda de nul·litat de la compravenda de l'Hostal del Rei es va presentar al gener de 2018, en considerar l'Ajuntament que la venda de l'immoble per part de Bankia no havia tingut en compte el dret preferencial del consistori a l'adquisició d'un element del patrimoni protegit, tenint en compte, a més, que Bankia és un banc nacionalitzat. “Per tant, Bankia, rescatada per l'Estat amb el pagament de 46.000 milions d'euros de tots els espanyols, és també Administració pública i, com a tal, ha de regir-se pel principi de lleialtat institucional entre administracions”, puntualitza l'alcalde.

Tanmateix, això no va passar i Bankia va formalitzar el 31 de juliol de 2017 la venda de l'immoble protegit “al millor postor”, malgrat els requeriments del consistori perquè l'edifici fundacional passara a formar part del patrimoni municipal. Per aquest motiu, al gener de 2018, es va presentar la demanda de nul·litat, que el jutge de primera instància desestima ara. La resolució argumenta que el consistori no va exercir de manera efectiva el dret de tanteig i de retracte en els termes que disposen la llei 16/1985 de Patrimoni Històric i la llei 4/1988 de la Generalitat de Patrimoni Cultural Valencià, amb els preus i condicions imposades pel venedor –pagament immediat de 605.000 euros-. “El que vam plantejar en el seu moment va ser negociar aquestes condicions, amb un pagament a quatre anys, tenint en compte la lleialtat entre administracions, que l’Ajuntament no pot disposar de manera immediata d’eixa quantitat de diners, i més amb la situació econòmica que s’arrossega dels anys de govern del PP, i que es tracta d'un Monument Nacional. No obstant això, Bankia es va negar en tot moment”, recorda Benlloch. “No deixarem de lluitar, amb tots els instruments al nostre abast, per defensar el que creem just i beneficiós per a Vila-real: que un dels pocs vestigis que tenim de la nostra fundació pel rei Jaume I, part fonamental de la nostra història i del nostre patrimoni, siga de tots els vila-realencs”, conclou.