VILA-REAL | SOCIETAT

Benlloch llança la seua futura Escola de la Felicitat de Vila-real en les jornades de la FEMP a Màlaga

ELPERIODIC.COM - 11/10/2024

L'alcalde posa en valor les iniciatives de Vila-real per al foment de la ciència i la innovació com a Fira Destaca, Vilabot o Vilaciencia durant la seua participació en les jornades que se celebren a Màlaga

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, participa en les XII Jornades de Modernització i Qualitat de l'Administració Local que celebra la Federació Espanyola de Municipis i Províncies a Màlaga, un fòrum on el primer edil ha explicat l'experiència de Vila-real com a Ciutat de la Ciència i la Innovació i ha compartit el projecte de la futura Escola Municipal de la Felicitat i el Benestar Emocional (Emfebe). Benlloch ha intervingut aquest divendres en la taula redona sobre Innovació pública. Capacitació i inserció digital, amb una ponència centrada en les principals iniciatives sorgides en l'àmbit de la innovació i el foment de la ciència i la tecnologia a la ciutat com la Fira Destaca o els projectes Vilabot, del col·legi Fundació Flors, o el concurs Vilaciencia, del col·legi Santa María. A més, l'alcalde ha volgut compartir amb la resta de representants d'ajuntaments i administracions de tota Espanya el projecte de creació de l’Emfebe com una acció d'innovació des de l'àmbit local.

“La intel·ligència emocional és una potent eina per a la promoció del benestar de la societat i a través d'aquesta escola municipal, Emfebe, el nostre objectiu serà impulsar de manera transversal accions i projectes que contribuïsquen al benestar emocional de la població i a la prevenció dels riscos associats a l'augment de problemes de salut mental”, ha subratllat Benlloch. En aquest sentit, l'alcalde de Vila-real ha recordat que “aquesta setmana hem celebrat el Dia Mundial de la Salut Mental amb xifres preocupants al nostre país, ja que, segons les últimes dades de l'informe anual del Sistema Nacional de Salut, el 34% de la població pateix algun tipus de problema de salut mental com a ansietat, trastorns del son i depressius”. Benlloch ha exposat els eixos del projecte que pretén desenvolupar a Vila-real. “Estem treballant en la creació de la Emfebe com un organisme local, integrat en la pròpia administració i en el nostre dia a dia, per a millorar la salut dels veïns i veïnes i el seu benestar emocional”, ha detallat Benlloch, qui ha afegit que “Emfebe pot ser una excel·lent eina per a aplicar tecnologia i innovació als Ajuntaments no sols de manera ètica i legal sinó també des de la perspectiva de la intel·ligència emocional”. En les jornades, en les quals s'han abordat qüestions com la ciberseguretat, la protecció de dades, l'ús de la intel·ligència artificial en l'administració local, la transparència o la bretxa digital, l'alcalde ha reivindicat la “necessitat de parlar d'ús de les tecnologies de manera saludable”.

En la seua intervenció en les Jornades de Modernització i Qualitat de l'Administració Local a Màlaga, l'alcalde de Vila-real també ha desgranat el camí que des de 2011 ha recorregut la ciutat per a consolidar la seua aposta per la ciència i la innovació. En concret, Benlloch ha posat en valor la Fira Destaca, que enguany compleix el seu desé aniversari, impulsada de la mà de la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l'UJI; així mateix, ha compartit amb la resta de participants com Vila-real ha impulsat un ecosistema de la innovació de la mà d'empreses, administracions i el món acadèmic, amb exemples com el concurs de robòtica escolar Vilabot, del col·legi Fundació Flors, que en la seua última edició va reunir 200 participants de tota Espanya; o la Fira de la Ciència i el concurs Vilaciencia per al foment de vocacions científiques, de la mà del col·legi Santa María, un centre que ha obtingut més de 30 guardons en fires i certàmens de tot el món.

Benlloch ha participat en la taula de debat al costat de la directora general de Governança Pública del Ministeri de Transformació Digital i Funció Pública, Carmen Cabanillas, el regidor de Recursos Humans, Ciutat Intel·ligent, Digitalització i Innovació de l'Ajuntament de Granada, Vito Epíscopo, i el regidor d'Emprenedoria, Innovació, Comerç, Hostaleria i Autònoms de l'Ajuntament de La Carolina, Pedro Machado.

Les jornades, que s'han celebrat a Màlaga els dies 10 i 11 d'octubre, han abordat aspectes relacionats amb la qualitat, la modernització i innovació en la gestió pública local, l'atenció a la ciutadania, la gestió del canvi, la planificació estratègica municipal, administració electrònica o noves tecnologies sempre dins de l'àmbit de l'administració local.