VILA-REAL | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Benlloch aplaudeix la II Fira de la Ciència del Santa Maria i anuncia una línia d'ajudes per als projectes investigadors

ELPERIODIC.COM - 27/05/2022

L'alcalde participa en un col·loqui amb els alumnes i destaca la importància d'aquestes iniciatives per a afavorir les vocacions científiques

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha visitat aquest matí la II Fira de la Ciència del col·legi Santa Maria per a participar en una xarrada col·loqui amb els alumnes i visitar els estands preparats per l'alumnat del centre. Durant la seua visita, en la qual ha estat acompanyat pel regidor de Ciència, Innovació i Universitats, Eduardo Pérez, i el director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, Juan Carda, Benlloch ha destacat el compromís de l'Ajuntament per impulsar l'interés per la ciència des d'edats primerenques; aposta que portarà el consistori a crear una línia de subvencions específica en el pròxim pressupost per a ajudar als centres educatius i els estudiants en els seus treballs de recerca. La direcció del centre i el professor Sisco Marco han acompanyat a la delegació municipal durant la seua visita.

“El més important és que cadascun de vosaltres decidisca estudiar allò que de veritat li agrada, perquè és el que el farà feliç”, ha assenyalat Benlloch en un moment de la seua intervenció davant els alumnes de Batxillerat que han acudit al col·loqui. Al costat de l'alcalde, el director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica i el professor Marco, juntament amb les alumnes Paula Martínez i Berta Beteta, premiades pel seu projecte sobre la leishmaniosis, han departit sobre les dificultats dels estudiants per portar avant projectes investigadors i la importància d'afavorir les vocacions científiques des del col·legi. Amb aquest doble objectiu, Benlloch ha anunciat que el consistori treballa ja en la creació d'una línia d'ajudes destinada a donar suport a la investigació en els centres educatius, perquè l'alumnat que participa en aquests projectes científics puga fer front als costos no sols del desenvolupament del projecte, sinó també de la participació en concursos internacionals, com The Challenge 2022, que ha premiat a dos projectes científics del Santa Maria amb un viatge a Silicon Valley.

“Tenim un problema molt important a Espanya amb les vocacions científiques; un problema que hem d'atallar des del sistema educatiu, des dels nostres col·legis i instituts. Iniciatives com aquesta II Fira de la Ciència del col·legi Santa María o el desenvolupament de projectes investigadors, encoratjats pel professor Sisco Marco, són fonamentals per a despertar la passió per la ciència”, destaca Benlloch. No obstant això, l'alcalde admet que aquests projectes i la possibilitat de competir amb ells en diferents àmbits nacionals i internacionals, es topen moltes vegades amb dificultats de finançament per a costejar viatges o materials. “Des de l'Ajuntament volem ajudar als nostres científics del futur amb aquesta línia d'ajudes, que inclourem en el pròxim pressupost municipal, per a afavorir la investigació i la participació en competicions dels nostres centres educatius, contribuint d'aquesta manera a afavorir les vocacions científiques des dels col·legis i instituts”, valora el primer edil.

Benlloch ha visitat els estands que els 60 alumnes d'ESO i Batxillerat del col·legi Santa Maria han exposat durant dos dies en les instal·lacions del centre, en la seua II Fira de la Ciència. Ulleres de visió animal, el sistema periòdic, cria de meduses en laboratori, generació d'electricitat sostenible, la reducció de la salinitat de l'aigua marina o robots a partir de materials reciclats són alguns dels projectes presentats per l'alumnat. Entre ells, destaquen els dos que han sigut reconeguts en el concurs The Challenge 2022: “Contact: aprenent el llenguatge de les plantes”, de les alumnes de 4t d'ESO Paola Mechó, Aitana Dempere i Victoria Bleda; i “Leishmaniosis”, de Paula Martínez, Berta Beteta i Helena Gimeno, estudiants de 1r de Batxillerat. El primer ha estudiat la comunicació de les plantes a nivell químic i elèctric, mentre que el segon conclou que el canvi climàtic està entre les causes de l'augment de la leishmaniosis en humans, sobretot a Castelló, a més de construir un parany més econòmic per als mosquits. Aquest projecte també ha sigut reconegut amb tres premis en l’Exporecerca Jove de Barcelona i la setmana que ve participarà en la Genius Olympiad de Nova York per a representar a Espanya.

MÉS FOTOS