MEDI AMBIENT

VÍDEO | Una impressionant cadena humana cobreix el litoral valencià per a exigir a Costas la regeneració de les platges

ROSA PIQUER - 05/08/2023

Your browser doesn't support HTML5 video.

Milers de ciutadans s'han acostat a la riba de la platja i han unit les seues mans per a mostrar la seua inclinació a les mateixes i “la seua enorme tristesa per constatar la seua deterioració”

De nord a sud, des de la província de Castelló, passant per València i acabant a la província d'Alacant, una impressionant cadena humana ha pres el litoral per a exigir a la Direcció General de Costas, que depén del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la regeneració de les platges la supervivència de les quals està amenaçada segons denuncien algunes de les associacions de la costa de la Comunitat Valenciana.

Aprofitant l'estiu, amb les platges plenes de turistes i estiuejants, la plataforma Som Mediterrania ha aprofitat per a organitzar una gran cadena humana en la riba de la mar, que faça visible la seua preocupació pel litoral.

Així, milers de ciutadans s'han acostat a la riba de la platja i han unit les seues mans per a mostrar la seua inclinació a les mateixes i “la seua enorme tristesa per constatar la seua deterioració”, asseguren des de les platges de l'Associació veïnal de les Platges de Almardà, Corint i Malva-rosa.

Amb aquesta cadena humana, integrants d'aquesta plataforma han exigit la defensa del litoral i de l'estil de vida tan propi de les zones marítimes.

Des de Somos Mediterrania han explicat que l'actual Llei de Costas, que ja ha complit 35 anys, “hauria d'haver protegit les nostres platges, amb els seus arenals, biodiversitat, zones urbanes i els béns amb valor històric i cultural dels nostres municipis associats”.

Per a la plataforma “la mar està en perill” si bé “encara som a temps d'evitar-ho”.

I és que en aquests anys de vigència de la nova norma de Costas, “més del 60% dels arenals de les nostres platges s'estan afonant perquè no els arriba l'arena que retenen els ports i els embassaments construïts des de mitjan segle passat”.

Per això, des de la plataforma exigeixen al govern una nova manera de gestionar Costas: “més sensible a la preservació del patrimoni natural i a les preocupacions dels ciutadans, amb solucions sostenibles i no efímeres, que garantisquen la recuperació del Domini Públic, greument deteriorat”.

Així mateix, demanden una nova llei de Costas que prioritze “la preservació dels drets legítims dels ciutadans, la protecció del medi ambient i del nostre patrimoni territorial, i no l'abandó d'aquest”.

Entre altres, la plataforma Morro de Gos d'Oropesa s'ha sumat a la protesta organitzada per Somos Mediterrania, igual que la plataforma Espigons Ja de Moncofa o a Sagunt, les Associacions veïnals de Almardà, Corint, però també les de Malva-rosa a València i l'associació de Canet d'en Berenguer.

Amparo Peris: “El Ministeri ha d'actuar d'urgència a les nostres platges”

La presidenta de l'Associació Veïnal de les Platges de Almardà, Corint i Malva-rosa, Amparo Peris, ha assegurat que “estem molt agraïts a les ciutadanes i als ciutadans, així com als dos Ajuntaments, pel suport rebut. Esperem que aquesta cadena humana servisca perquè el Ministeri comprenga que ha d'actuar d'urgència a les nostres platges, que no es pot perdre ni un instant més a procedir a la seua regeneració.”

Per això, exigeixen “la Regeneració urgent d'aquestes platges, amb l'aportació de l'arena apropiada i la construcció d'estructures durables i sostenibles (eco esculls) que les protegisquen i eviten que aquesta arena desaparega al primer temporal”.

També demanen que es modifique l'actual Llei de Costas, que ja ha complit 35 anys, i del seu Reglament d'Aplicació. “Aquesta llei hauria d'haver servit per a protegir les nostres platges, els seus arenals, ecosistemes, i biodiversitat. No ha sigut així.”