Víctor Camino: “Vullc millorar a través de la política el dia a dia d'una persona jove des que s’alça fins que se'n va a dormir”
Amb 29 anys, aquest politòleg valencià és el líder de les Joventuts Socialistes d'Espanya i el número 6 al Congrés per València a les llistes del PSPV-PSOE del 23J
Víctor Camino és valencià, politòleg i socialista. Amb 29 anys, és l'actual líder de les Joventuts Socialistes d'Espanya i ha estat elegit vicepresident de la Internacional de Joventuts Socialistes. Un càrrec amb què defensarà els interessos dels joves valencians i espanyols a nivell mundial com també pretén fer-ho a partir del 24 de juliol al Congrés dels Diputats.
Camino és el número 6 al Congrés per València a les llistes del PSPV-PSOE i en aquesta entrevista amb elperiodic.com parlem de tots els projectes que vol portar a Madrid com a valencià, jove i socialista.
Estàs als llocs d’eixida del PSPV-PSOE per València per al Congrés dels Diputats. Tenint en compte la teua faena reivindicant el paper de la joventut, és una bona oportunitat per portar les necessitats dels joves a Madrid? Com planteges la teua candidatura?
Portem darrere un treball de coordinació, comunicació i de diàleg amb la societat civil jove, també a Moncloa i a les diferents àrees del govern d'Espanya i ara crec que és important que hi haga una veu jove i valenciana al Congrés dels Diputats per traslladar-ho que la gent normal al seu dia a dia a dia. Des dels meus amics, els meus familiars, la gent jove i intentar, sobretot, connectar la política amb aquesta generació. És fonamental perquè quan una persona es desconnecta de la política apareixen els populismes, l'antipolítica, l'extrema dreta i per això és important que hi haga una candidatura plural i que aposte per persones joves.
I com pretens reconnectar amb els joves que estan desconnectats de la política?
Jo vull fer una radiografia del dia a dia d'una persona jove des que s’alça fins que es fica al llit. Per exemple, quan va a la feina o a estudiar i es beneficia del transport públic gratuït gràcies a les ajudes del govern d'Espanya o té el metro gratuït que s'ha prorrogat gràcies al govern de la Generalitat de Ximo Puig; també com va al centre de formació, si hi va amb beca. O si treballa i ara mateix li paguen 1.080€, el salari mínim o té un contracte indefinit, quan abans no n'hi havia.
També a la seua vida cultural i a l'oci, com ha millorat l'accés a la cultura amb el Bo Cultural, amb l'estatut de l'artista; o com s'està apostant també per la salut mental. Cal reflexionar per què el dia a dia de vegades no estem bé, potser per una influència de la digitalització i com, per exemple, tenim accés al telèfon contra el suïcidi. De fet, m'agradaria destacar aquest tema perquè reivindiquem que hi haga a cada centre d'atenció primària un psicòleg o psicòloga clínica per atendre els casos d’urgència. O si parlem d’habitatge, gràcies a la Llei d’Habitatge s’aconsegueix una regulació dels lloguers.
En aquesta radiografia que fas hi ha algunes àrees que competeixen les comunitats autònomes. Tenint en compte que a la valenciana hi haurà un govern PP-Vox, considereu això una barrera d'entrada a totes les propostes que plantegeu si arribeu al govern?
Nosaltres confiem que es complixca la llei i que hi haga una determinada institucionalitat. Ara bé, també treballarem des de la societat per intentar que hi haga un habitatge digne, per evitar que a un jove se li lleve l'ajuda a l'habitatge o al transport. El nostre model és l'empatia amb una generació que ha passat una pandèmia i les conseqüències de la guerra i que ara necessita el poder de la política per fer el seu projecte de vida autònom. Serem molt combatius en aquest govern.
Contra què combatreu?
Per exemple, contra el negacionisme de la violència de gènere. Aconseguirem una mobilització social jove perquè no es retrocedixca ni un mínim i la primera oportunitat que tenim és el proper 23 de juliol. Primer anaven a buscar les dones, després a buscar col·lectiva LGTBI i després aniran a buscar la gent jove, a buscar els treballadors i al final no quedarà ningú.
M'agradaria canviar de tema i parlar del finançament autonòmic, un problema base que necessita un pacte a nivell nacional. Per què encara no s'ha fet?
Hi ha hagut un gran avanç a nivell d'inversió al govern de Pedro Sánchez i els números ahí estan: tota la inversió que s'ha realitzat a la Comunitat Valenciana, totes les infraestructures pressupostades, l'avenç del Corredor Mediterrani, etc. Crec que ara és el moment de trepitjar l'accelerador, però sabent quin model de finançament volem. Feijoó defensa un model que seria discriminatori amb els valencians. Cal recordar que Carlos Mazón no va poder parlar en el seu pacte amb Vox sobre finançament perquè va tenir uns negacionistes, ja no només del canvi climàtic o de la violència de gènere, sinó uns negacionistes de lo públic.
Creus aleshores que Pedro Sánchez s'asseurà a parlar de la reforma del finançament en la propera legislatura si és reelegit president del Govern?
Ja s'han assegut moltes vegades ací, Vicent Soler i Arcadi España per intentar resoldre aquesta reforma que no ha pogut arribar per la magnitud del consens que cal i que s'ha d'accelerar. És a dir, no estem en el moment del 2018. Estem en un moment del 2023. I equiparar aquest 2023 amb el 2018 seria prendre de ximple la ciutadania perquè en inversions Mariano Rajoy va arribar a invertir un 6% a la Comunitat Valenciana i ara estem a nivell del 10% garantit per l'estatut d'autonomia.
Ara passem a resumir el programa electoral del PSOE amb mesures concretes per a sectors poblacionals. Aniré anomenant col·lectius i em pot dir una o diverses mesures destacades per a cadascun.
Família.
Millorar la conciliació, és a dir, redistribuir la responsabilitat entre el pare i la mare o reconèixer els diferents models de família que tenim. Per exemple, la Llei reconeix el dret a la reproducció assistida de les dones lesbianes, ja que és el model que volem anar ampliant drets. O més escoles gratuïtes de zero a tres anys. Disculpa, en definitiva, garantir tots els models de família i no discriminar.
Treballadors.
La nostra proposta estrella és ser més eficients i tenir més espai per aprofitar el temps en família, fills, amics, en oci… En definitiva, generar una reforma de l'estatut dels treballadors per aconseguir que hi haga menys jornades de treball i més conciliació.
Empresaris.
Que hi haga bonificacions per a aquells empresaris que contracten gent jove amb un contracte laboral digne. I també una aliança permanent amb els empresaris i les institucions per aconseguir que el primer any després d'acabar la formació, una persona jove tinga l'oportunitat d'entrar al mercat laboral.
Gent gran.
Una aliança intergeneracional entre grans i joves per combatre la solitud no desitjada. Si aconseguim fer un projecte d'acompanyament a la gent gran, a nivell de voluntariat, amb projectes d'institucions i crear l'atmosfera per combatre la soledat, crec que és una mesura que farà més feliços les persones grans, però també les persones joves .
xiquets.
La universalització de les escoletes que hem comentat abans i, sobretot, una mesura molt important què és l’educació afectiu sexual i l’educació en la digitalització. Un mòbil pot ser una eina que amplia la comunicació, però també pot ser una arma molt complicada. I ens preocupa el tema de la pornografia que pot desencadenar en conductes masclistes a l'hora d'afrontar una relació afectivosexual sana.
Joves.
Un tinder laboral, la nostra proposta estrella que lluitarem i que consisteix a crear una plataforma on hi ha les empreses, els sindicats, les universitats, la formació professional i les institucions per acompanyar els joves en la recerca de feina però també a una formació , bé a nivell d'oposició, oa nivell de màsters o a nivell de micro formació generada a través de la FP. És a dir, un espai on es concentra tots els agents socials, empresarials i polítics per aconseguir que hi haga una plena ocupació. És una proposta precursora que estàvem treballant a l'àrea d'agenda digital del Govern i que pot ser una bona oportunitat per crear un marc laboral per als joves.
Col·lectiu LGTBI.
Estar al vostre costat i generar una atmosfera que protegixca els vostres drets. I, sobretot, ampliar-los i defensar-los. Jo crec que una bona defensa serà el millor atac a nivell del que està passant i el que ha de venir.
Immigració.
La creació d'una plataforma digital perquè la gent jove tinga accés directe a projectes de cooperació internacional, de voluntariat… Perquè si generes aquest espai aquesta educació o aquesta formació en valors a nivell d'internacionalitat o d'europeisme, aconsegueix també societats vacunades contra el racisme i la xenofòbia. Per això és important que treballem primer en l'educació i la tolerància.
Alguna proposta més que t'agradaria destacar?
La formació en idiomes, generar bons joves per a menors de 31 anys a l'hora d'aconseguir que hi haga formació en idiomes que no només els rics ho puguen pagar. I de l'altra en la lluita contra el tema de canvi climàtic, i que vincula la protecció al planeta amb el transport públic. Vos done una dada molt important i és que gràcies a les ajudes al transport públic que s'han donat el 2023 s'han generat un milió de tones menys de CO2. Això és molt important perquè repercuteix en la salut de la gent i lluitarem perquè els menors de 31 anys també tinguen bonificacions en el transport públic.
Un missatge final?
A la gent jove que tinga dubtes, que haga votat altres formacions o que no haga votat mai, que vote i que confien en el Partit Socialista perquè no els defraudarem i jo personalment intentaré representar els interessos de tota la gent jove.