MEDI AMBIENT

Els veterinaris valencians obriran les seues clíniques i s'ofereixen a les autoritats per a afrontar la crisi del coronavirus

ELPERIODIC.COM - 15/03/2020

El Consell Valencià de Col.legis Veterinaris (CVCV), l'organisme que representa a tots els veterinaris de la Comunitat Valenciana, s'ha dirigit per carta al president de la Generalitat, Ximo Puig i a la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, per a traslladar-los la disposició del col·lectiu a col·laborar i secundar, com els professionals sanitaris que són, “en totes aquelles actuacions que es consideren oportunes” per a afrontar la crisi del coronavirus.

L'oferiment inclou fins i tot, la possibilitat de cedir a la Conselleria de Sanitat Universal alguns dels aparells que s'usen habitualment en el cas de dificultats respiratòries dels animals domèstics –bombes d'infusió, generadors d'oxigen o respiradors automàtics- que són exactament els mateixos que s'usen en medicina humana, possibilitat que ha sigut comunicada als col·legis pels propis professionals.

El compromís expressat s'estén a tots els àmbits en els quals el veterinari exerceix la seua funció com a professional al servei de la Salut Pública: en la clínica, atenent les urgències clíniques que puguen sorgir en els animals, amb les cauteles degudes per a evitar contagis entre persones, en la granja; preservant la sanitat dels animals; en els escorxadors o en la inspecció oficial, garantint la seguretat alimentària de la indústria, que haurà de mantindre la seua activitat per a garantir el subministrament en els supermercats i hipermercats.

Els col·legis de veterinaris de les tres províncies -Icoval (Alacant), ICOVV (València) i COVCS (Castelló)- ja han remés circulars a tots els seus col·legiats amb instruccions clares sobre les mesures de bioseguretat que s'han d'adoptar en els centres per a poder atendre les urgències que puguen sorgir. En aquest sentit, el CVCV recorda que els centres veterinaris són considerats com a col·laboradors de Salut Pública (Llei General de Salut Pública) ja que la veterinària és una professió sanitària (en virtut de la Llei d'Ordenació de les Professions Sanitàries). Les activitats mèdiques veterinàries són un servei públic essencial. Els animals hauran de ser atesos, per a mantindre la seua salut i benestar, en cas de necessitat. En aquestes circumstàncies, els desplaçaments dels responsables dels animals als centres –atés l'Estat d'Alerta decretat ahir- estan plenament justificats.

Els col·legis veterinaris han recomanat organitzar l'atenció sanitària de les mascotes només amb cita prèvia, cridant abans per telèfon al veterinari habitual i consultant prèviament amb el professional la simptomatologia de l'animal per a mesurar la gravetat de cada cas. D'igual manera, des del CVCV s'aconsella als propietaris d'animals que, en cas d'urgència, acudisca només una persona a portar la seua mascota i que, com sembla obvi, siga una que no presente símptomes de patir la infecció. Les clíniques evitaran aglomeracions en les seues sales d'espera i s'obligarà a usar gel hidroalcohólico per a la higiene de mans a l'entrada i eixida del centre.

“Hi ha professionals veterinaris, que no treballen actualment en l'Administració però que estan igualment formats i preparats en matèria de control i seguretat alimentària, qualificats en sanitat animal, professionals que, en cas d'haver-hi necessitat de reforçar els serveis o que es pogueren donar baixes per malaltia o quarantena, podrien fer costat a les conselleries d'Agricultura o Sanitad en aquests difícils moments. Podem contribuir en la coordinació, en l'elaboració i difusió de protocols sanitaris o fins i tot recolzar en l'atenció sanitària amb els mitjans tècnics que es troben en els nostres centres”, ha reiterat la presidenta del CVCV, Inmaculada Ibor.