ECONOMIA I NEGOCI

Les vendes de cotxes cauran un 37,6% a la Comunitat Valenciana enguany

ELPERIODIC.COM - 17/09/2020

Les matriculacions de vehicles cauran un 37,6% en 2020 a la Comunitat Valenciana durant el present exercici i sumaran 81.564 unitats, segons dades de la consultora MSI presentats hui per la patronal dels concessionaris, Faconauto, en una jornada online. D'aquesta manera, el sector no podrà superar aquest exercici l'aturada de vendes provocat per la pandèmia, encara que les matriculacions tornaran a créixer de nou l'any que ve, un 12,8% a la regió.

Faconauto també ha presentat un primer balanç del Pla Renove 2020, operatiu des del passat 15 de juny i que suma ja 110.000 operacions a nivell nacional. Amb aquesta evolució, Faconauto estima que fins a final d'any el Pla superarà les 210.000 operacions, la qual cosa permetrà achatarrar idèntic nombre de vehicles de més de deu anys.

La patronal ha indicat que el *Renove 2020 està jugant un paper important en la dinamització del mercat de l'automoció, que s'està produint abans de l'esperat i amb xifres que s'acosten a les de l'exercici passat. En concret, calcula que el Pla ha generat una demanda afegida (compradors que no pensaven canviar de vehicle, però que ho han fet animats pels incentius oficials) d'unes 28.000 matriculacions, que superaran les 56.000 fins a final d'any. D'aquesta manera, l'eficiència del *Renove se situa en el 25%, cinc punts més de l'obtingut pel Pla Pive, l'últim de similars característiques.

“La posada en marxa ha sigut vital per a recuperar un mercat que havia desaparegut i que ara quasi ha tornat a les xifres de l'any passat. A més, hi ha altres dos aspectes que estan influint positivament: d'una banda, la bona faena que estan fent marques i concessionaris per a mobilitzar una demanda que estava retinguda, amb esforços promocionals importants, i per un altre el fet que el vehicle privat en possessió torna a ser prioritari per als espanyols, que ho senten com una continuació de la seua casa. Això sí, ens espera un últim trimestre de l'any amb molta incertesa, molt mediatitzat per l'evolució de la pandèmia i per l'evolució d'altres sectors productius”, ha dit el president de Faconauto, Gerardo Pérez.

Aquest comportament del sector ha propiciat que el 90% de les plantilles dels concessionaris que estaven en ERTE hagen tornat de nou als seus llocs de treball. Sobre aquest tema, Faconauto ha indicat que els ERTE, en la situació actual, deuen encara ser un mecanisme amb possibilitat d'estar obert per si hi ha un tancament total o parcial.

Normativa CAFE

Faconauto prediu que el mercat es recuperarà l'any que ve, quan creixerà un 24%, tornant a superar el milió de matriculacions i quedant-se una mica per davall de les xifres de l'exercici 2019.

Durant la jornada també s'ha donat una previsió de com tancaran les emissions mitjanes de COâ‚‚ dels vehicles matriculats enguany, que es quedaran en 113 grams de CO2 quilòmetre recorregut, la qual cosa suposarà un descens de cinc punts respecte a l'exercici anterior, però que serà insuficient perquè el nostre mercat arribe als 95 grams de CO2 exigits per la normativa CAFE de la Unió Europea.

Aquest descens es deurà sobretot a la irrupció dels models mild hybrid, que coparan enguany el 3,7% de les matriculacions, i per l'aportació dels híbrids, el 10,3% del total. Per part seua, els elèctrics, malgrat que avancen, només suposaran només el 1,4% del mercat.

“Les marques estan traslladant la responsabilitat de complir la normativa CAFE als concessionaris, que estan automatriculando cotxes que no tenen suficient demanda en l'actualitat. Em referisc sobretot als vehicles elèctrics, que s'estan matriculant però que en gran manera s'acumulen en les nostres campes. Els fabricants han tingut des de 2010 per a complir amb els objectius europeus, i ara no permetrem que els concessionaris suporten aqueixa pressió”, ha indicat Gerardo Pérez.

Faconauto és la patronal que integra les associacions de concessionaris oficials de les marques de turismes i maquinària agrícola presents en el mercat espanyol. Representa els interessos de 2.152 concessionaris, entre els quals es troben els de les principals marques de maquinària agrícola, dels quals depenen aproximadament les 3.551 empreses del segon nivell de distribució (agències i serveis oficials), la qual cosa totalitza més de 5.703 pimes d'automoció. Aquestes empreses generen 161.500 ocupacions directes, una facturació de 43.073 milions i representen el 3,1 del PIB.