MEDI AMBIENT

Els valencians respiren aire contaminat per ozó, segons un informe d'Ecologistes en Acció

VICTORIA SIR - 23/10/2019

El trànsit, l'activitat industrial, la navegació marítima o la ramaderia intensiva agreujat pel canvi climàtic són alguna de les causes que assenyalen com a origen del problema

L'Informe anual sobre la Contaminació per Ozó d'Ecologistes en Acció estableix que cinc milions d'habitants de la Comunitat Valenciana han respirat aire contaminat per ozó durant l'estiu de 2019. Apunten com a origen del problema el trànsit, l'activitat industrial, la navegació marítima i aèria internacional o la ramaderia intensiva, entre les causes d'un problema que afecta de manera estructural a la salut i al medi ambient, agreujat pel canvi climàtic.

Ecologistes en Acció analitzen a través d'aquest informe diferents dades recollides entre l'1 de gener i el 30 de setembre de 2019 en 54 estacions oficials de mesurament d'ozó repartides per tot el territori.

Problema sanitari “de primer ordre”

Segons l'Agència Europea de Medi Ambient, la contaminació per ozó ha d'abordar-se com un problema sanitari de primer ordre. De fet, causa cada any entre 1.500 i 1.800 morts en l'Estat espanyol, sent les persones més afectades per això els xiquets, les persones majors, les dones embarassades i els qui pateixen malalties cardiorespiratòries cròniques.

A més, el cost sanitari i laboral de la contaminació per ozó va ser de “5 .000 milions d'euros en 2013”, segons el Banc Mundial.

“Escassa informació” del problema

L'informe sobre la Contaminació per Ozó apunta una altra dada més i és que la informació a la ciutadania per part de les administracions públiques no és “ni adequada ni ajustada a la gravetat del problema”.

A més estableix que els Plans de Millora de la Qualitat de l'Aire per a reduir la contaminació són “obligatoris” segons la legislació vigent.

Ecologistes en Acció ha sol·licitat reiteradament a la Generalitat Valenciana “l'adopció urgent d'aquests plans”, en totes les zones on resulten preceptius. En les zones “interiors de Cérvol-Els Ports, Túria, Xúquer-Cabriel i Bètica-Serpis i costanera de Túria”. Segons aquesta organització, la Generalitat Valenciana davant l'última sol·licitud, ha respost indicant que “elaborarà una estratègia enfront de l'ozó i que està en fase d'estudi”.

Ozó: un contaminant “molt complex”

L'ozó és un contaminant “molt complex”, segons afirma l'organització. Aquest no té una font humana “directa” sinó que es forma en la superfície terrestre en presència de “radiació solar” i per la combinació “d'altres contaminants” denominats precursors, emesos per “el transport (especialment els vehicles dièsel), les centrals termoelèctriques, certes activitats industrials o la ramaderia intensiva”. Es tracta per tant, d'un contaminant secundari que durant l'estiu afecta sobretot a “les àrees suburbanes i rurals influenciades per la contaminació urbana i industrial”, conclou.

A més aquest informe també estableix que el manteniment de la contaminació per ozó en 2019 és conseqüència en “primera instància” del repunt en la crema de combustibles fòssils que està acompanyant al “nou cicle econòmic”, agreujada per l'augment de les temperatures resultat del canvi climàtic. La contaminació generada des de les grans ciutats i ports, les autovies i autopistes i àrees industrials com la zona ceràmica de Castelló, s'estén pel territori afectant zones més allunyades i rurals en la forma d'ozó troposfèric.

S'ha de tindre en compte que l'informe d'Ecologistes en Acció pren com a referència el valor recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Estableix a més com a vies principals d'actuació per a reduir la contaminació d'aire per ozó en la Comunitat Valenciana la disminució del trànsit motoritzat, adoptar unes millors tècniques industrials disponibles, substituir els dissolvents orgànics per aigua, així com la reducció dràstica de l'energia elèctrica.