Les ITV valencianes avisen que "la falta de rigor" de la Generalitat impossibilitarà la seua gestió directa
A cinc dies perquè es faça efectiva la reversió a les primeres estacions d'ITV valencianes, l'associació que les agrupa, AECOVA, ha lamentat que el procediment "no s'està seguint correctament" i que "la falta de rigor a l'actuació administrativa està generant problemes d'organització a les concessionàries, incertesa a la plantilla i, sobretot, impossibilitarà la gestió directa adequada del servei”.
Per a AECOVA la conseqüència és clara: “Si, una volta a les mans de l'empresa pública, el servei no pot funcionar, això és degut exclusivament a la seua falta de diligència”. L'associació va més enllà i desgrana els "requisits imprescindibles perquè es produixca el canvi de gestió", ja que l'Administració està recorrent a imposicions coercitives "d'impossible compliment fora de la concessió per ocultar l'autèntic motiu: utilitzen els concessionaris fins al 30 de juny per esquivar les obligacions i limitacions legals; ens utilitzen per fer les contractacions que ells legalment no han pogut fer”.
Segons recorda l'entitat, "la reversió és un procés complex", que comporta, entre altres operacions, "la recuperació d'immobles i mobles, la transferència de terrenys, d'obres i instal·lacions aportats pels concessionaris, la successió d'empresa amb traspàs consegüent" de plantilla o la contractació de subministraments i serveis d'acord amb la Llei de Contractes del Sector Públic”. Pel que fa a aquest darrer aspecte, AECOVA denuncia que “l'empresa pública no pot solucionar a base de contractes menors la seua incapacitat manifesta per gestionar el servei i menys sense atendre la Llei de Contractes, per la qual s'obliga a licitar després d'analitzar la necessitat real de lempresa pública per l'import que corresponga”, indica lassociació.
AECOVA recorda que "el punt de partida del procés de reversió es localitza a la precipitació i a la presa de decisions equivocades per part de l'Administració", en clara al·lusió al full de ruta que va iniciar el procés: l'informe de la consultora lleonesa Nuve Consulting, “presentat el desembre del 2020 pel conseller Climent amb el conjunt d'actuacions a fer per posar en servei la nova xarxa d'estacions ITV”.
Entre la novació i la subrogació de serveis i subministraments fins al 30 de juny
Aquest informe contenia la premissa de novar o subrogar els contractes dels actuals concessionaris tant amb les diferents entitats públiques (Generalitat, IVACE, municipis), com amb les empreses de serveis i subministraments. Segons AECOVA, “aquesta novació o subrogació s'havia d'haver realitzat per les vies legals oportunes, que inclouen, entre d'altres, la licitació pública dels contractes de serveis i subministraments. En el seu lloc, la Generalitat ha anat prenen decisions equivocades, que ha corregit amb actuacions administratives sense fonament i clarament irregulars, com la que ordena als actuals concessionaris, una vegada extingida la concessió, a assegurar aquests subministraments i serveis, fins al 30 de juny, és a dir, durant quatre mesos després de la terminació de la concessió”.
En aquest punt, l'associació d'ITV recorda que per “novar contractes o subrogar-se als actuals la mercantil Societat Valenciana d'ITV ha de seguir els procediments de la Llei de contractes de l'Estat”.
Vigència dels contractes temporals fins al 30 de juny
Així mateix, l'entitat lamenta que "decisions equivocades" per part de la Generalitat com la Resolució del Conseller de data 16 de desembre de 2022 per la qual donava unes instruccions perquè “durant un període prudencial, fins al 30 de juny de 2023, estiguen en vigor els contractes de treball del personal al servei de les ITV i els altres contractes necessaris per assegurar el funcionament adequat de les estacions”.
"Unes instruccions dictades pel Conseller d'Economia suposadament a l'empara de la potestat de direcció i control del servei que ostenta l'administració mentre estigui en vigor el contracte de concessió". Tot i això, l'entitat recorda que “en cap cas aquesta potestat es manté quan el contracte haja finalitzat, llevat que expressament s'enviï al concessionari a continuar la prestació del servei, mentre que l'Administració, que ja ha pres la decisió de la gestió directa, no estiga en disposició de fer-ho, com, entenem, és el cas”, assegura AECOVA.
Aquest “lògic raonament”, segons el defineix l'entitat, parteix de la pròpia normativa de contractes públics (Llei de Contractes de les Administracions Públiques de 1995 i l'actual Llei de Contractes del Sector Públic de 2022): “Una vegada finalitzat el termini de la concessió -resa la llei-, el servei revertirà a l'Administració i el contractista haurà de lliurar les obres i instal·lacions a què estiga obligat d'acord amb el contracte i en l'estat de conservació i funcionament adequats”. I, el més important, la tipificació que “durant un període prudencial anterior a la reverció, l'Administració haurà d'adoptar les disposicions encaminades a què el lliurament dels béns es verifiquin en les condicions convingudes”.
El període necessari d'adaptació previ a la reversió
En aquesta línia, "l'anterior a la reversió, mai posterior" -subratlla AECOVA-, l'informe de Nuve Consulting marcava un període d'adaptació fins que estiguessin els nous contractes de subministrament i serveis amb les formalitats de la Llei de Contractes i els situava entre sis mesos i un any per donar efectivitat al principi de continuïtat del servei públic en benefici de linterès general.
Com que això no va ser possible, "per ineficàcia de l'Administració", pràcticament quan la concessió havia finalitzat, es va dictar una resolució "d'impossible compliment", en què "es va imposar de manera coercitiva als concessionaris obligacions fora de la concessió", explica AECOVA.
Com a alternativa, l'entitat defensa que hauria sumat més garanties “fixar expressament la continuïtat del servei per part dels concessionaris actuals fins que la nova mercantil estigués en disposició d'assumir la gestió”. Un camí que, segons l'associació, “sí han fet altres comunitats que van tenir processos de transició en la gestió similars, com Catalunya”.
Habilitació excepcional a l'abast de l'Administració
Precisament, i a partir de l'exemple català, AECOVA entén que l'única solució per evitar “aquest fraudulent i desastrós procés de reversió haguera estat una habilitació excepcional i transitòria als concessionaris actuals perquè hagueren seguit prestant el servei en les mateixes condicions durant tot el període temps imprescindible i necessari per concloure els procediments administratius corresponents, contractació pel procediment d'urgència, que permetiren a la Societat Valenciana d'Inspecció Tècnica de Vehicles continuar la prestació del servei públic, sense incórrer en responsabilitat els gestors”.