TURISME

La C. Valenciana sedueix en Fitur amb la seua gastronomia, cultura, patrimoni i experiències

ROSA PIQUER/CARLOS MEDINA - 19/01/2022

Els municipis valencians presenten a Madrid la seua oferta turística per als 365 dies de l'any

La Fira Internacional de Turisme ha obert les seues portes i fins al pròxim 23 de gener acollirà les principals destinacions turístiques del món, entre ells els de la Comunitat Valenciana que recalat a Madrid amb la seua exquisida gastronomia, la seua cultura única, el seu ric patrimoni i amb un turisme d'experiències únic per a gaudir els 365 dies de l'any.

Fins a Fitur s'ha desplaçat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, qui ha reafirmat el compromís de la Generalitat per a promocionar la Comunitat Valenciana com un destí obert, divers, inclusiu i accessible.

El responsable de Turisme ha presentat en l'espai Fitur Gai LGBT+ 'Comunitat Valenciana, Mediterraneo en Viu i per a tod@s' on ha destacat que "aquest segment connecta amb una demanda que busca destins oberts i plurals" i ha incidit en què "junts hem de formar una conjura col·lectiva de país sense fronteres".

Colomer ha recordat que el Gai Games 2026 de la ciutat de València "ens reposicionarà a nivell internacional", però també ha recalcat el treball que realitza Benidorm per a impulsar el turisme LGBT, i ha assenyalat que "Alacant i Castelló també han entés en abraçar aquest segment".

elperiodic.com  s'ha desplaçat a Fitur per a conéixer de primera mà els principals atractius turístics dels municipis en els quals han destacat els showcookings en els quals els municipis han oferit al món els seus plats típics, com l'olleta d'Alacant a càrrec del xef Pablo Montoro que amb el seu plat tradicional ha delectat als paladars més exquisits. Aquest cuiner se suma a una experiència gastronòmica amb la qual l'Ajuntament d'Alacant pretén obrir una nova finestra al món per a atraure turistes.

Al costat de la seua gastronomia, Alacant ofereix al món les seues festes més emblemàtiques, les Fogueres, i fins a Fitur s'ha desplaçat la Bellea del Foc 2022, Marina Niceto, qui ha destacat de Fitur que és “un aparador per a mostrar les nostres festes al món”.

Les tres diputacions presents en Fitur

Fins a la Fira Internacional de Turisme de Madrid s'han desplaçat les tres diputacions que han servit de paraigües i aparador per a portar l'oferta dels seus municipis fins a la capital d'Espanya.

Carlos Mazón, president de la Diputació d'Alacant, que ha mostrat les seues condolences per la tragèdia ocorreguda a Moncada, ha assegurat que “la província encara 2022 amb molt bones perspectives turístiques” i amb l'objectiu de “afermar els turistes britànics, apostar pels alemanys i incentivar l'arribada de turistes nòrdics i dels països de l'est”.

Per part seua, Toni Gaspar, president de la Diputació de València, ha destacat que la campanya “Vens?” amb la qual la institució acudeix a Fitur, és “una invitació per a conéixer tots els municipis de València, des de la capital, fins a les ciutats més grans però també els municipis xicotets”. Gaspar assegura que la província encara un 2022 “amb optimisme”.

Quant a José Martí, president de la Diputació de Castelló, ha explicat que la intenció és convertir a la província en un referent del turisme experiencial per a encarar el 2022 “amb il·lusió” després de quasi dos anys de pandèmia. Així, com ha indicat, la campanya castellonenca se centra en tres eixos: la gastronomia local de proximitat, les rutes cicloturistas per tot el territori i el retorn dels festivals de música.

Cultura, patrimoni, gastronomia i experiències 

Els municipis valencians que han acudit a la Fira Internacional de Turisme destaquen la seua oferta cultural, de patrimoni, gastronomia i experiències.

Sagunt ha presentat en Fitur ‘Escapades en el temps’, una oferta turística amb la qual el visitant podrà endinsar-se en la història de la capital del Camp de Morvedre i conéixer la petjada que han deixat les diferents cultures, des del Teatre Romà fins al castell de Sagunt, les seues platges i la Via Verda, “un reclam turístic sostenible i saludable”, segons la regidor de Turisme, Natalia Antonino.

València també reclama el seu espai gastronòmic i la sostenibilitat del seu producte local amb ‘Delicius’, una marca amb la qual promoure el producte local de temporada, procedent de l'horta i la mar, a través d'iniciatives com un calendari gastronòmic.

Turisme esportiu

Com a principal destí esportiu en la Comunitat Valenciana trobem a La Nucia, una localitat que acollirà aquest 2022 un total de 24 proves esportives entre les quals destaquen el Campionat d'Espanya de Duatló, el campionat de ciclisme i d'atletisme, així com la 28 edició del Ral·li de La Nucia. Bernabé Cano, alcalde d'aquesta localitat alacantina, ha assegurat que l'aposta pel turisme esportiu suposa un retorn econòmic important per al comerç, l'hostaleria i el sector dels hotels, amb l'obertura de més instal·lacions per a pernoctar. “Els esdeveniments esportius són un gran revulsiu econòmic” i per això, l'Ajuntament ja treballa en competicions internacionals per als anys 2023 i 2024.

També aposta enguany pel turisme esportiu la Diputació de Castelló, que destaca la singularitat del seu contrast de mar i muntanya d'aquesta província, la segona més muntanyenca d'Espanya. En aquest sentit, i molt especialment, se suma a l'ona d'aquest turisme Vila-real.

I és que la ciutat ha presentat com a plat fort la fira Turesport, amb la qual, en paraules del seu regidor de turisme, Diego Vila, “ofereix les seues instal·lacions esportives per a promocionar el turisme esportiu de tota la província”. Així, Turesport es planteja com una fira on es puguen practicar tots els esports que Castelló ofereix, des de l'escalada al ciclisme passant pels esports nàutics. València també se suma al carro amb esdeveniments com els Gai Games, un esdeveniment internacional que promou la diversitat sexual en l'àmbit esportiu.

La multicapitalitat de la capitalitat

Quant al cap i casal, el seu regidor Emiliano García ha destacat que la ciutat està acollint nombrosos esdeveniments que l'han convertida enguany en la capital mundial del disseny, la capital europea del turisme intel·ligent o la capital del cinema espanyol, al convertire en la seu per a la gala dels Goya coincidint amb la celebració de l'Any Berlanga.

Sobre aquest tema, el regidor de l'àrea, Emiliano García, ha explicat que baix és eslógan “València és ara” la ciutat vol dir que “aquest és el seu any”, amb esdeveniments que la posicionen a nivell internacional, sumat al seu “treball en tots els àmbits per a buscar la sostenibilitat” en qüestions com la reducció de la petjada hídrica i de carboni de l'activitat turística.

Sol, platja… i sostenibilitat

Per part seua, l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha explicat que el seu municipi vol difondre la renovació que farà de tota la seua zona de platja, amb les actuacions marcades en el seu Pla de Sostenibilitat. Així, Gandia buscarà trencar la barrera existent entre la platja i la ciutat amb el traçat d'un nou bulevard, caminar en la sostenibilitat millorant el passeig marítim o ampliar les zones per als vianants. En fi, renovar i actualitzar una oferta, la del turisme de sol i platja, de la qual Gandia és el màxim exponent a la província de València.

Moncofa també ha aportat a Fitur el seu turisme de sol i platja, però també festiu i natural. Així, la localitat ha presentat un vídeo en 2D i un vídeo en 3D que embene les bondats turístiques d'aquest municipi del sud de Castelló. L'alcalde, Wences Alós, i la regidora de Turisme, Lola Alós, han participat en una fira aparador mundial per a atraure més turistes.