Una vintena de voluntaris ambientals protegeix des d’este cap de setmana el corriol camanegre en la marjal de Rafalell i Vistabella
El voluntariat es desenvoluparà fins a finals de juliol coincidint amb l’època de nidificació d’esta espècie
18 voluntaris i voluntàries mediambientals han encetat este cap de setmana el programa de voluntariat per a la vigilància de les aus, i especialment del corriol camanegre, en la marjal de Rafalell i Vistabella. Entre les voluntàries hi ha tres xiquetes de 12 anys, que participen en el programa acompanyades dels seus pares. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat la necessitat de “protegir la nidificació i l’èxit reproductiu del corriol camanegre”.
Campillo ha assenyalat que “es tracta d’una espècie vulnerable, segons el catàleg valencià d’espècies amenaçades, i és molt important la seua reproducció. Per això, tant en les platges del parc natural de l’Albufera com l’estany del Pujol i en la marjal de Rafalell i Vistabella, que és una marjal que compartim amb Massamagrell, hem encetat programes de voluntariat ambiental, que simplement vigila que les persones que s’acosten a les zones de nidificació vagen amb cura, sobretot que porten els gossos lligats”. El regidor ha afirmat que vol “agrair a Acció Ecologista-Agró per la seua organització d’este voluntariat ambiental i a l’Ajuntament de Massamagrell, amb el qual compartim una part de la marjal. Massamagrell ens ha donat la possibilitat de poder fer la formació en els seus espais municipals i ha sigut de gran ajuda”.
El corriol camanegre i la marjal
La marjal de Rafalell i Vistabella és un aiguamoll litoral de gran importància per a la biodiversitat localitzat entre els termes municipals de Massamagrell i València. Entre els seus valors ambientals destaca la zona costanera, on encara es conserva una zona lliure d’edificacions, amb formació de dunes embrionàries i vegetació dunar. Els hàbitats de transició entre la zona humida i la mar són essencials per a moltes espècies d'aus. Una d'elles és el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), una espècie catalogada com a vulnerable en la Comunitat Valenciana i que es troba molt amenaçada pel trànsit de les persones o de gossos en la zona de dunes. En la Marjal de Rafalell i Vistabella hi havia en 2013 una única parella de corriolets mentre que en 2019 ja se’n comptaven 9.
El període de nidificació del corriol camanegre va de finals de maig a mitjans de juliol, una època també de màxima afluència a les platges de la ciutat de València. Per protegir estes aus i també els seus nius i pollets, el voluntariat s’encarregarà de vigilar l’estany i la marjal, informar els usuaris i usuàries dels problemes de conservació del corriolet així com la seua vulnerabilitat, impedir que els gossos vagen solts per la zona, recordar que no es traspassen les línies d’estaques i cordes que protegeixen les zones de nidificació i evitar que els ciclistes abandonen les àrees marcades per a bicicletes.
El programa de voluntariat mediambiental està organitzat per Acció Ecologista-Agró i SEO Birdlife en el marc del conveni existent amb l’Ajuntament de València per a la protecció de les zones humides. En el programa de la marjal de Rafalell i Vistabella també participen l’Ajuntament de Massamagrell, la Societat Valenciana d’Ornitologia i l’entitat Ambiens. Lucía Moreno, d’Acció Ecologista-Agró, explica que “els gossos solts són el principal perill per a la supervivència del corriol camanegre i, per tant, cal explicar als banyistes que s’acosten a esta platja que no han de travessar les talanqueres de protecció ni deixar soltes les mascotes”.
L’Ajuntament també ha col·locat MUPIS i cartelleria en tota la ciutat per donar a conéixer esta espècie i informar la ciutadania del seu període de nidificació i cria.