elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els valencians aposten per la bicicleta: més de 7 milions han utilitzat el carril bici en 5 anys

Els valencians aposten per la bicicleta: més de 7 milions han utilitzat el carril bici en 5 anys
  • L’alcalde destaca que “València s’ha convertit en una ciutat més sostenible on la contaminació i el soroll han baixat”

MÉS FOTOS
Els valencians aposten per la bicicleta: més de 7 milions han utilitzat el carril bici en 5 anys - (foto 2)

Més de 7 milions de persones usuàries s’han desplaçat per la xarxa de carrils-bici de la ciutat des que, el 3 de març de 2017, es posara en funcionament. Les xifres mostren un increment progressiu de l’ús de la ronda ciclista en tots els trams i en tots els índexs analitzats. Cada dia 8.500 persones fan ús de la ronda ciclista davant de les 2.000 persones de mitjana que l’empraven fa només dos anys i mig. L’increment d’usuaris és especialment notable en l’avinguda del Port i en l’encreuament de l’avinguda de Blasco Ibáñez amb l’avinguda de Catalunya. L’alcalde, Joan Ribó, ha mostrat la seua satisfacció “com a ciclista i com a ciutadà perquè això es tradueix en una ciutat més sostenible, on la contaminació ha baixat i on el soroll també ha baixat. Tots són avantatges i ens aproximem a ser una ciutat cada vegada més europea”.

Ribó ha explicat que “no hem portat els ciris però els hauríem d’haver portat perquè és el cinquè aniversari de l’anell ciclista, que és un element fonamental per a la mobilitat sostenible, per a la bicicleta i també per al patinet”. L’alcalde ha destacat que “ha estat l’eina que ens permet interconnectar tots els carrils-bici que s’han estat fent estos anys i que són molts. Jo voldria destacar que hem augmentat el nombre d’usuaris del carril-bici en un 300% i això és un indicador que la mobilitat de València està canviant. Tots els indicadors ens diuen que la ciutat de València està millorant en termes de mobilitat sostenible. Totes les anàlisis respecte a altres ciutats ens diuen que València està millorant la seua posició respecte a les ciutats de tot Espanya. Crec que som la número 2 per darrere de Sevilla i crec que és un element molt important”.

Per a l’alcalde, “si nosaltres tenim uns carrers on es circula raonablement bé excepte en les hores d’entrada i eixida de la ciutat és, en gran part, a causa del canvi de mobilitat que estem llançant. Continuem treballant en estos moments i sabeu que continuem fent més carrils-bici”

Per la seua banda, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, creu que és “un dia de celebració perquè esta circumval·lació ciclista al voltant del centre històric és una clau de volta de l’ús de la bicicleta i els patinets de la ciutat”. Per a l’edil, “les dades són molt rellevants. El punt més usat de la ciutat és el carrer de Xàtiva però també vull destacar el carrer d’Alacant, on va intentar fer-se alguna polèmica, però que s’ha convertit en un eix de comunicació de barris molt poblats com Russafa, Malilla o Sant Marcel·lí, que poden desplaçar-se perquè hi ha eixos segurs i interconnectats en eixa xarxa capil·lar que té la ciutat”.

Grezzi ha subratllat que “som de les ciutats on millor s’hi va en bicicleta. Hi ha un canvi de paradigma i d’hàbits. La baixada de la contaminació és molt rellevant en 2021. Som la gran ciutat on més ha baixat la contaminació. Podem estar molt feliços i seguirem aprofundint perquè és el que vol la ciutadania, perquè ens posa en el mapa de les ciutats espanyoles i som un exemple a seguir. A nivell europeu també se’ns mira perquè tenim una ciutat magnífica amb mar, muntanya, amb el llit del Túria, però faltava incidir en estes mesures”.   

Les dades

En setembre del 2019, la ronda ciclista tenia 2,7 milions d'usuaris i usuàries mentre que en 2022 ja en té cinc. Des de la seua obertura, la mitjana diària de ciclistes ha passat de 2.000 a 8.500 al dia, el que comporta un augment del 300%. Igualment, la xarxa ciclista ha augmentat la seua extensió en més d’un 200%.

Hi ha increments d’ús en tots els carrils-bici però destaca especialment l’augment de passos per l’avinguda del Port, que és del 28’1% respecte a 2019 i del 35’3% respecte a 2020. L’augment per Blasco Ibáñez amb l’avinguda de Catalunya és del 23’8% respecte a 2019 i del 37% si la comparem amb 2020. Per la seua banda, en la intersecció de Peris i Valero-Regne de València és del 24’3% respecte a 2019 i del 24% respecte al 2020.

Previsions de futur

En l’actualitat, la ronda ciclista té 168 kilòmetres. Entre 2022 i 2023, la xarxa s’incrementarà en 17 kilòmetres de carril-bici més. Entre d’altres, hi ha prevista la construcció d’un segon anell ciclista que connectarà els carrils-bici de Primat Reig i Mestre Rodrigo, ja existents, amb els nous de Rector Peset, General Avilés, Pérez Galdós i Cardenal Benlloch.

Igualment, la Junta de Govern Local ha aprovat hui la construcció d’un nou tram de carril-bici que augmentarà la xarxa ciclista en la marginal esquerra de l’antic llit del riu Túria entre el carrer de Tamarindes fins al Pont de les Arts i que recorrerà, segregat en calçada, la via de servici de Manuel de Falla, Tirso de Molina i Menéndez Pidal.

Igualment, el Govern Local de València ha atés la petició de la direcció d’obra del carril-bici de Sant Vicent, Marvà i Plaça d’Espanya per ampliar en un mes i mig el seu termini d’execució per millorar el ferm de la calçada, incloure una illeta per a vianants i facilitar l’accessibilitat a la seu de l’ONCE. Tot i això, eixe eix ciclable estarà finalitzat el pròxim mes d’abril.

Mentrestant, Mobilitat Sostenible ha encetat ja les obres del carril-bici que unirà l'avinguda de Tres Creus amb la Plaça d'Espanya per l’avinguda del Cid, Sant Josep de Calassanç, Sant Francesc de Borja i Pintor Benedito.

Pujar