València reubicarà totes les mascletaes suspeses en aquestes Falles
L'alcalde ha visitat este matí el monument, acompanyat de l'artista Dulk, autor del disseny, i ha manifestat el seu desig que no es complisquen les pitjors previsions climatològiques
“És una falla emblemàtica perquè representa perfectament la situació que està vivint i patint el nostre planeta, fruit del calfament global que amenaça moltes espècies”. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha visitat este matí la Falla Municipal, que sota el lema “Protegeix allò que estimes”, està dedicada al canvi climàtic. Acompanyat pel regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, i pel dissenyador valencià Antonio Segura “Dulk”, autor del projecte, l'alcalde Ribó ha manifestat el seu desig que les previsions atmosfèriques no es complisquen en les seues pitjors expectatives per a estos dies.
“Per desgràcia, la climatologia forma part de la normalitat de les Falles, és rar l'any que en estos dies festius no tenim algun problema de mal oratge”, ha recordat l'alcalde, encara que ha afegit la seua “confiança que enguany no es confirmen les pitjors prediccions que tenim en estos moments, ja que la situació pot canviar molt”. Ribó ha destacat que la ciutadania i el món faller en general “ja tenim l'experiència de tots els anys, en els quals el paraigua sol ser inevitable algun dia de les Falles”.
Joan Ribó ha visitat la Falla Municipal, que està pràcticament muntada, i ha manifestat la importància del tema que aborda. “Fa pocs dies –ha recordat l'alcalde- el Fòrum de Diàleg 5+5 del Mediterrani Occidental celebrat a la nostra ciutat dedicat al tema “Seguretat de l'Aigua i Canvi Climàtic”, ja ens alertava que la zona del Mediterrani està molt pitjor que la resta del món en este assumpte, i este os –ha afegit, assenyalant la figura central de la Falla Municipal- reflecteix perfectament, amb les seues gotes regalant-se, els efectes del calfament global del planeta i la desaparició de moltes espècies”.
L'autor del disseny del monument, Dulk, ha manifestat la seua satisfacció per la plantà de la Falla. “Ja ha arribat el dia en què tenim la falla pràcticament acabada mancant alguns detalls que ultimarem demà”, ha assenyalat. “Ens vam posar les piles per a acabar una mica abans per l'amenaça de la pluja, però la veritat és que estic molt content per portar el missatge de la meua obra a la Falla Municipal, a la plaça de totes i tots els valencians”. L'artista ha assegurat que per a ell és “un moment molt especial perquè soc valencià, i encara que viatge per tot el món, el fet de poder fer una cosa així a casa meua és una autèntica satisfacció”. El monument és el resultat del treball combinat de Dulk, autor del disseny, i de l'artista faller Alejandro Santaeulalia, responsable de la construcció i execució del projecte.
Davant les previsions climatològiques, Dulk ha explicat que la preocupació principal “no és la pluja, sinó el vent”. De fet, i a pesar que les perspectives meteorològiques auguren precipitacions, s'ha optat per no cobrir el monument perquè, en cas de vents forts, les lones fan un “efecte vela”. L'autor ha explicat que les figures més grans porten una capa de poliurea per a protegir-les de la pluja. “Si hi ha algun desperfecte causat per la pluja sempre podem retocar-lo –ha indicat- però contra el vent hi ha poc que puguem fer”.
Dulk ha exposat el missatge que llança el monument faller de la plaça de l'Ajuntament: “La falla representa espècies i ecosistemes amenaçats i en perill d'extinció sota la clau de la fantasia i el surrealisme”. “L'objectiu és que enganxe, que capture l'espectador perquè, darrere d'eixa imatge bonica que es veu en primera instància, s'observe després que no ho és tant, ja que apareixen algunes de les espècies i dels ecosistemes més amenaçats del planeta, com l'os polar, que és un clar exemple d'això, o la tortuga instal·lada en la part superior del monument, protegint l'arbre, que simbolitza la vida. I al voltant de tot això, totes les espècies unides per a la seua supervivència”. “La falla –ha conclòs- es presenta com un conjunt, està plantejada perquè funcione compositivament i cromàticament com una unitat”.
Amb una altura de 22 metres i un pressupost de 205.000 euros, el monument presenta materials naturals, tant en la construcció d'estructures i suports, com en cobertures, preparacions i acabats pictòrics. A més, incorpora tècniques tradicionals, com la vareta recoberta de cartó i massilles pètries, i fa ús també de molsa, fusta, cotó i paper, entre altres materials, que li donen una textura natural.
L'Ajuntament reubicarà totes les disparades suspeses
Durant la visita al monument, el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha explicat que, malgrat les suspensions de disparades pirotècniques que les condicions atmosfèriques puguen ocasionar, “l'Ajuntament reubicarà, al llarg de tot l'any, la mascletà de hui i la resta d'activitats pirotècniques que pogueren ser suspeses”. L'edil ha recordat que “des d'este Govern, hem apostat molt per la pirotècnia; de fet, durant els anys 2020 i 2021 es va invertir tot el pressupost previst per a això, i en 2022 continuarem fent-ho, si bé encara no es pot establir quan”.
Les previsions de vents fins a 35 quilòmetres per hora han desaconsellat disparar la mascletà de hui, que estava a càrrec de l'empresa pirotècnica Zarzoso, d'Altura. Demà està prevista una nova mascletà, a càrrec de Ricasa, que també està ara mateix sota l'amenaça del vent.