elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València presenta 20 propostes culturals per dinamitzar el consum al centre històric de la ciutat

València presenta 20 propostes culturals per dinamitzar el consum al centre històric de la ciutat
  • Tenen com a objectiu atraure la ciutadania valenciana i els turistes que visiten la ciutat a gaudir de la bellesa, la tradició i la gastronomia del districte històric, i que contribueixin a incentivar el consum

MÉS FOTOS
València presenta 20 propostes culturals per dinamitzar el consum al centre històric de la ciutat - (foto 2)
València presenta 20 propostes culturals per dinamitzar el consum al centre històric de la ciutat - (foto 3)
València presenta 20 propostes culturals per dinamitzar el consum al centre històric de la ciutat - (foto 4)

L'Ajuntament ha posat en marxa al districte de Ciutat Vella, una sèrie d'activitats de dinamització del consum amb l'objectiu d'atraure la ciutadania valenciana, la de l'àrea metropolitana i els turistes que visiten la ciutat per gaudir de la bellesa, la tradició i la gastronomia del districte històric, i contribueixin, així, a incentivar el consum.

Al mes de juliol l'Ajuntament va posar en marxa el Pla de Reactivació Econòmica de Ciutat Vella 2021-2022, amb l'objectiu de revitalitzar el teixit econòmic d'aquest districte, on els efectes de la pandèmia s'han vist agreujats per les seves característiques, i especialment per la dependència que té el turisme i la mobilitat dins la ciutat.

Un Pla de Dinamització per al districte de Ciutat Vella al qual, segons ha informat la regidora de Desenvolupament Econòmic i Sectors Innovadors, Pilar Bernabé, hem destinat 4 milions d'euros que han anat a diferents línies; els ajuts directes a les PIMES i autònoms, a la qual es van dedicar 3 milions d'euros; els 6000 bons al consum, als quals es van dedicar 350.000 euros; la convocatòria per al patrocini d'activitats de dinamització als diferents barris de Ciutat Vella i les activitats de dinamització del consum al districte”.

Patrocini d'activitats

La primera de les actuacions ha consistit en la convocatòria d‟una convocatòria perquè les entitats, públiques o privades, dels barris que componen Ciutat Vella puguin patrocinar i promocionar activitats culturals a les places i als carrers del districte. Tal com ha recordat Bernabé, “des del mes de novembre i durant el mes de desembre s'estan duent a terme activitats en què l'Ajuntament participa com a patrocinador.

A aquest programa de patrocini dactivitats de dinamització daquest districte, shan destinat 210.000 euros”. A la convocatòria s'hi han presentat 20 projectes, de diferents entitats com l'Associació de comerciants del Cetro histórico, la Plataforma Ciutat Vella, Associació Intramurs, Associació de locals d'oci del Barri del Carme o falles del districte entre d'altres. Aquestes entitats s'han presentat amb diferents projectes lúdics, artístics, formatius, gastronòmics, concerts, exposicions i altres activitats culturals.

Les activitats que van començar a finals de novembre amb les Jornades del camí del Sant Grial o l'exposició de cotxes antics de la plaça del Patriarca. Bernabé ha destacat el projecte AcercARTE, organitzat per l'Associació de Comerciants del Centre Històric, que “convertirà, durant unes setmanes, el centre de la Ciutat en un punt de referència cultural. Una activitat que combina pintura i dansa i que recorrerà els principals punts de Ciutat Vella com són la Plaça Rodona, el Mercat Central o la plaça de la Reina”

Activitats de dinamització del consum

A més d'aquests esdeveniments en què l'Ajuntament participa com a patrocinador, des del 4 de desembre s'han engegat una sèrie d'activitats dinamització del consum a Ciutat Vella, organitzat pel mateix Ajuntament amb l'objectiu d'atreure la ciutadania. Aquestes activitats es faran durant tots els dissabtes, fins al mes de febrer de l'any que ve. Bernabé ha precisat que “al matí seran sobretot activitats destinades a les famílies, com a contacontes, titelles, marionetes, ia les tardes hi ha activitats per a tots els públics com dansa contemporània o concerts de bandes sonores cinematogràfiques”.

Els mesos de gener i febrer de l'any 2022 es faran, entre altres activitats que estan en fase de preparació, concerts de música clàssica, trobades de mascotes i danses tradicionals. Totes les activitats es poden consultar a la pàgina web https://valenciactiva.valencia.es/.

Segons ha remarcat la regidora “l'objectiu d'aquest pla és dinamitzar el districte de Ciutat Vella amb activitats culturals de tota mena en què pogués participar tot el teixit econòmic i associatiu del districte, que ha estat aquests mesos en un estat de letargia per la pandèmia, i alhora oferir una interessant oferta d'activitats a la ciutadania perquè s'acosti a una zona de la ciutat que ha estat especialment afectada per la crisi sanitària, tant per la manca de turistes com la de veïns i veïnes de València, i la seva àrea metropolitana que es quedaven als barris”

Els comerços del centre donen suport a la dinamització del centre i posen en marxa les seues iniciatives culturals

Julia Martínez, gerent de l'Associació de Comerciants del Centre Històric de València ha ressaltat que l'objectiu d'aquestes activitats és "que la gent passi, s'aturi a veure-les ia fer fotos, i alhora descobreixi que al voltant hi ha comerços".

Des de l'associació han organitzat una sèrie d'esdeveniments per reactivar el comerç que van començar la setmana passada. La Plaça Rodona va acollir durant tres dies un pintor, acompanyat d'un bailarí. I avui mateix, un altre pintor s?ha traslladat fins a la plaça de la Reina, on pintarà un altre quadre i la setmana que ve l?art de la pintura i el ball es traslladarà fins a la Llotja de la Seda. Quan finalitzi la campanya els tres quadres se subhastaran i la recaptació anirà destinada a una associació o entitat benèfica.

La gerent ha indicat que han optat per zones en obres per revitalitzar “aquests comerços que més han patit”, destacant que “sempre respectant el descans dels veïns”. Julia Martínez ha subratllat que “busquem generar expectació i curiositat, que els visitants coneguin el petit comerç del centre de València”.

D'altra banda, ha traslladat que la col·laboració publicoprivada és essencial en les activitats de dinamització, i ha remarcat la bona acollida que està tenint la iniciativa del bo comerç, “estan tenint una acceptació molt bona i la gent està molt contenta”, fins i tot “alguns associats ens han indicat que han captat nous clients”.

El centre de València ha estat un dels llocs que més ha patit amb la pandèmia, ja que “no està destinat només per als residents, de fet, al centre és on menys residents hi ha, per la qual cosa va ser dels més afectats davant la manca de turisme i aquests bons han permès que la gent torni a comprar al centre”.

Encara que en línies generals estan contents amb les mesures engegades des del consistori, només posen un però: “trobem a faltar que haguessin estat més dotades, però sabem que s'ha fet el que s'ha pogut, necessitem que l'administració i la burocràcia sigui més àgil”.

L'associació “ha estat treballant al peu del canó perquè els nostres associats estiguessin atesos i poguessin optar a tots els ajuts possibles donant-los un cop de mà amb la documentació i tramitació dels expedients”. Cosa que els comerciants han agraït, ja que dels 330 associats que hi havia el 2020 ara ja en sumen 400.

Pel que fa a la campanya de Nadal, Julia Martínez ha avançat que “sembla que s'està animant i estem molt esperançats, els mesos d'octubre i novembre van ser bons, i malgrat que no estarem en les xifres del 2019 sí que es va recuperant, per exemple, al sector de la indumentària amb els bons comerç li ha anat molt bé i ha ajudat aquest grup que estava tan tocat”.

Pujar