València impulsa un servici per a ajudar les persones majors a realitzar instàncies digitals
Pilar Bernabé destaca l'esforç per a corregir la bretxa digital entre les persones majors a través de diferents programes municipals
La regidora d'Envelliment Actiu, Pilar Bernabé, ha anunciat un nou servici d'atenció presencial o telefònica per a ajudar les persones majors a emplenar i presentar instàncies en Registre i Padró a través d'internet. En 2021, Envelliment Actiu va elaborar un manual dirigit als majors per a obtindre la signatura digital i el certificat electrònic i, des de llavors, els Centres d'Atenció a Majors han facilitat a més de 2.500 majors l'obtenció del passaport Covid. En la mateixa línia, el Consell Municipal de les Persones Majors també ha aprovat per unanimitat el projecte Bancs amigables amb les persones majors de la mà de la Defensora del Major, Asunción Pérez Calot.
“Estem treballant per a corregir la bretxa digital entre les persones majors. Per això, també hem posat en marxa un servici d'atenció a les persones majors per a fer tot tipus de tramitacions de la seu electrònica de l'Ajuntament de València i així ajudem i contribuïm al fet que les persones majors puguen fer qualsevol gestió que s'ha de fer per seu electrònica des de la seu de Tabacalera, a l'Ajuntament. També en els Centres d'Activitats de Persones Majors poden descarregar-se el passaport covid o fins i tot també poden instal·lar-li'l en el propi telèfon mòbil”, ha explicat Bernabé.
L'edila, a més, ha subratllat que Envelliment Actiu està treballant amb la Defensora de les Persones Majors i les entitats bancàries “per a fer que els bancs siguen bancs amigables amb les persones majors. Tot això està dins del marc de formació en competències digitals per a les persones majors que posarem en marxa en este 2022”.
“L'arribada de la pandèmia, durant el període de confinament ens ha servit per a constatar les dificultats que molts dels nostres majors tenen per a accedir als avantatges que ofereix el món digital. Malgrat que una part ja es mou amb naturalitat en internet, un altre segment té encara problemes per a incorporar-se a un procés de digitalització que la irrupció del coronavirus ha accelerat de manera significativa”, ha apuntat.
“No hi ha dubte que este és un dels segments de població que més esforços està fent per a adaptar-se a este nou context digital”, ha explicat Bernabé, “per la qual cosa, les accions de formació i informació promogudes per les institucions són fonamentals perquè este col·lectiu no quede atrapat en la denominada bretxa digital”.
En este sentit, la Regidoria ha activat el servici de suport per a ajudar les persones majors a emplenar i presentar instàncies en Registre i Padró. S'ha disposat una Oficina Municipal d'Atenció a les Persones Majors que oferirà atenció presencial de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 en Amadeu de Savoia 10 i 11, en l'Edifici de Tabacalera. També s'ofereix un servici telefònic gratuït per a les Persones Majors de la ciutat en el número 900525798 per a informar i orientar en temes relatius a prestacions, servicis i altres temes específics que els afecten, siguen de recursos municipals, d'altres administracions públiques o d'entitats socials.
Este nou programa se suma al que es va desenvolupar en 2021 des de la Regidoria i que va permetre l'elaboració d'un manual que està disponible en els centres d'activitats de majors, on es va ajudar les Juntes Directives a obtindre la signatura digital i el certificat electrònic, per a poder presentar documentació a través de Seu Electrònica.
En l'actualitat, en els Centres Municipals d'Activitats de Persones Majors es disposa de personal municipal del Pla d'Ocupació Jove de suport a les persones majors usuàries i a les Juntes Directives, en aquelles tasques que puguen precisar, com últimament està sent l'obtenció del passaport Covid -19, on ja s'han tramitat més de 2.500 certificats.
A més, el 28 de desembre en la comissió permanent del Consell Municipal de les Persones Majors es va aprovar per unanimitat la proposta que està duent a terme la Defensora del Major amb el projecte Bancs amigables de les persones majors, una proposta que pretén establir una coordinació entre les entitats bancàries i les nostres persones majors, per a la constitució de bancs amigables, on es plasmen una sèrie d'objectius per a atendre, informar els nostres majors.
Bernabé ha comentat al voltant d’este assumpte que “quasi totes les persones majors són clients de bancs o entitats financeres. No obstant això, un grup considerable d'ells no sol beneficiar-se dels servicis associats a la banca en línia. No volem establir un mur entre les entitats i el col·lectiu de majors, volem ajudar i facilitar als nostres majors al fet que siguen autosuficients i a continuar operant amb normalitat en les seues entitats. L'objectiu ha de ser impulsar la inclusió financera i digital, aconseguint que ningú es quede arrere. Perquè això siga possible, administracions i entitats financeres hem de redoblar els nostres esforços a promoure programes i iniciatives especialment pensats per als més majors”, ha finalitzat.