València fomenta habilitats i vocacions STEM entre xiquetes i joves amb el programa Technovation Girls CV
Pilar Bernabé: “No podem deixar les nostres xiquetes fora del mercat laboral del futur. No hem de perdre'ns eixe 50% de talent”
En el Dia Internacional de les Xiquetes i les TIC, l'Ajuntament de València ha anunciat una nova edició de Technovation Girls CV, el programa de competència empresarial tecnològica per a xiquetes i joves, que ofereix l'oportunitat d'aprendre les habilitats necessàries per a convertir-se en emprenedores i líders tecnològiques. Com en les anteriors convocatòries, el programa es desenvoluparà a través de la Regidoria d'Emprenedoria i Innovació Econòmica.
La regidora de Desenvolupament Econòmic, Pilar Bernabé, ha explicat que “amb este programa reivindiquem la igualtat d'oportunitats entre la nostra joventut a l'hora d'accedir a carreres STEM, i així mateix pretenem visibilitzar el paper de la dona en estes carreres”. Technovation Girls CV llança cada any un repte a les xiques de 8 a 18 anys que inclou propostes que van des de “construir un pla de negoci a elaborar una aplicació mòbil, o un dispositiu d'intel·ligència artificial, que faça front a un problema social local concret”. Les participants s'organitzen en equips i aprenen a utilitzar l'app Inventor, que els serveix per a desenvolupar la seua pròpia aplicació.
“És indiscutible que la baixa presència de dones a les aules de les denominades carreres STEM (Science, Technology, Engineering, and Math: ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) es deu en part a la falta de referents que fomenten la vocació científica en les xiquetes i en les adolescents; i per a donar solució a este fet s'ha posat en marxa amb este programa”, ha explicat la regidora Bernabé. La coordinadora del programa, Mª José Valero, ha agraït el suport de l'Ajuntament de València i la Fundació València Activa, “ja que ells han de ser i són el primer referent en acció per a donar visibilitat al tan necessari suport al foment de l'emprenedoria i la potenciació del talent”.
Actualment, la presència de dones en materials educatius només arriba al 7,6%, la qual cosa suposa un bloqueig de referents, i explica en part la desigual participació de dones en carreres científiques. A més, la presència de les dones en les carreres STEM ha caigut en els últims anys: al voltant del 54% d'alumnat universitari són dones i, no obstant això, la seua presència en carreres tècniques no arriba al 25%. De manera paral·lela, la gran part de professions amb major ocupabilitat estan relacionades amb els camps de la ciència i la tecnologia, i les professions del futur també estan especialment lligades a estos camps. La regidora Pilar Bernabé ha afirmat que “és fonamental visibilitzar i posar en valor la contribució de les dones a la ciència i al coneixement, que és clau per a l'ensenyament. Les administracions no podem quedar-nos al marge, hem d'impulsar eixe canvi tan necessari i hem de treballar per a això de la mà d'entitats com Talent Growth Management, impulsora de Technovation Girls Comunitat Valenciana”.
“No podem deixar les nostres xiquetes fora del mercat laboral del futur. No hem de perdre'ns eixe 50% de talent. Per això és un orgull per a l'Ajuntament de València col·laborar en este programa que treballa per a avançar cap a un model d'aprenentatge que ajude les xiquetes, les adolescents i les famílies a endinsar-se sense límits en les àrees STEM”, ha conclòs Bernabé.
#DoneStem, visibilitzar el talent de científiques i tecnòlogues
La creixent necessitat de professionals científic-tecnològics posa l'accent en la bretxa de gènere que existeix en les carreres STEM i palesa la urgència de captar l'interés de les dones en este àmbit. Per això, des de l'Ajuntament de València, especialment des de València Activa, s'acosta la ciència i la tecnologia a les aules d'una manera molt especial, amb la mirada femenina, perquè l'alumnat puga conéixer les biografies de dones que han marcat la història en els camps STEM.
“I és per això campanyes com #DoneStem, que llancem des de València Activa i VLC Tech City, són també necessàries, perquè fa falta crear referents per a atraure més dones a este sector és necessari transmetre -sobretot en edats primerenques- la tecnologia com una disciplina social, l'impacte real de la qual és molt ampli en disciplines com la medicina o les finances”, ha explicat Pilar Bernabé.