València celebra la reobertura del parc Gulliver amb una gran festa infantil
Les instal·lacions reobriran les seues portes la setmana vinent després de les obres de rehabilitació
L’Ajuntament reobrirà el parc Gulliver la pròxima setmana després de les obres de rehabilitació. Així ho ha avançat l’alcalde, Joan Ribó, durant el debat sobre l’estat de la ciutat. Ribó també ha anunciat que “farem una gran festa de la infantesa per a premiar la paciència dels xiquets i xiquetes i es celebrarà el diumenge 6 de novembre”.
L’alcalde ha fet este anunci, al qual ha afegit l’adequació i obertura de l’Espai Natzaret o la reforma de l’skate park del Jardí del Túria, com algunes de les fites en matèria de jardineria de l’últim any. En este sentit, l’alcalde ha avançat també que la setmana que ve es reunirà el jurat que ha de triar els dissenys finalistes que passen a la següent fase del concurs per al disseny i execució del Parc de Desembocadura.
L’alcalde ha valorat com “una il·lusió” la possibilitat que València aconseguisca la setmana que ve la capitalitat verda europea. Per a l’alcalde, la capitalitat “és una iniciativa per a promoure i recompensar els esforços de les ciutats per la sostenibilitat i la renaturalització. Este premi va començar a lliurar-se en 2010 i fins ara 13 ciutats han rebut el títol, sent Vitòria l’única capital verda espanyola en 2012. Com és conegut, la candidatura de València ha estat seleccionada com a finalista juntament a la ciutat de Càller (Itàlia). La decisió es prendrà el pròxim 27 d’octubre en la ciutat de Grenoble, capital verda europea 2022. Esperem poder tornar la setmana vinent amb este guardó per a València”.
Dins dels esforços fets per la ciutat per mirar d’aconseguir eixa capitalitat verda, l’alcalde ha destacat “l’augment de la superfície verda en 43.000 metres quadrats, sent de 392.000 metres quadrats el total d’espais verds remodelats, és a dir, més de 39 hectàrees” i l’inici de “la plantació de 1.560 arbres en els nostres barris i pobles amb un pressupost de 1’35 milions, i dins del qual destaca l’arborització del barri d’Orriols”.
En este sentit, l’alcalde ha destacat l’augment del pressupost de la contracta de jardineria fins als 21’2 milions, la recuperació de la contracta de poda d’arbrat en viari així com el tractament específic per a arbres monumentals i l’increment de la plantilla de treballadors de parcs i jardins fins als 353 operaris.
Joan Ribó ha valorat positivament l’increment de la recollida separada de totes les fraccions de residus en la ciutat amb la implantació dels contenidors d’orgànica, contenidors d’oli, la instal·lació de 300 contenidors de roba usada o les plataformes mòbils de Ciutat Vella, fet amb el qual “hem aconseguit que la ciutadania recicle un 64% més que amb els tradicionals contenidors. En definitiva, una aposta decidida per l’economia circular dels nostres residus”.
A més, l’alcalde ha valorat com “un pas històric que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer també s’haja mostrat a favor de la renaturalització del nou llit del Túria establint en el nou pla hidrològic un cabal ecològic que per fi, després de 50 anys, permetrà de nou la connexió del riu Túria a la mar a través del nou llit”. En este sentit, l’alcalde ha anunciat la seua voluntat de “posar en marxa un fòrum tècnic i polític entre València i els pobles riberencs per a estimular i fer el seguiment d’este gran projecte de renaturalització”.
Empresa mixta d’energia sostenible
Una altra de les novetats que ha donat a conéixer l’alcalde ha estat la creació d’una empresa mixta municipal d’energia sostenible, “amb la participació d’un soci privat de caràcter minoritari, elegit amb criteris de transparència i lliure concurrència”. L’entitat prestarà servicis i realitzarà obres, instal·lacions energètiques municipals relacionades amb l’eficiència energètica i l’optimització de sistemes. Això, tal com ha apuntat Ribó, en el context “d’una crisi energètica i una situació d’emergència climàtica a les quals hem de fer front posant en marxa iniciatives i ajudes per pal·liar les conseqüències sobre la població”.
Capital metropolitana
Per a l’alcalde, “València s’està convertint en un referent cap a una mobilitat sostenible.” En concret, segons ha enumerat, “disposem de 183 kilòmetres d’infraestructura ciclista i 37 kilòmetres de ciclocarrers. L’Organització de Consumidors i Usuaris reconeix en un recent informe que la nostra ciutat és la primera d’Espanya en quant a qualitat i seguretat de la mobilitat ciclista”. Dins dels nous eixos ciclistes pendents, Joan Ribó ha citat el del carrer de Sant Vicent, Gaspar Aguilar, Arxiduc Carles o Tres Forques, i ha assegurat que “l’any que ve farem el projecte de connexió ciclista entre la ciutat i els Pobles del Nord”.
Respecte a la mobilitat, l’alcalde ha destacat l’aposta pel transport públic i ha avançat que els 20 bussos elèctrics de l’EMT arribaran l’any ve. En este sentit ha valorat l’esforç per ajudar les persones usuàries, en un moment de crisi energètica i inflacionista global, amb la congelació de tarifes per sisè any consecutiu o el bo jove gratuït per a persones menors de 30 durant este trimestre. En este sentit, ha demanat al govern central que en 2023 es mantinga el fons per a poder mantindre els descomptes del 30% en les tarifes .
D’altra banda, l’alcalde ha recordat que “l’Ajuntament ha signat un conveni amb el Ministeri de Transports i la Generalitat per a cofinançar el canal d’accés ferroviari que comporta per a 2023 una inversió municipal de 32 milions d’euros. És una inversió ferroviària fonamental per al corredor mediterrani i per a les rodalies de la ciutat i hem de seguir exigint la seua ràpida finalització sense oblidar que cal acompanyar-lo amb la construcció de la nova estació i el túnel fins a l’eixida al nord de la ciutat i el necessari soterrament de la prolongació de les vies del túnel de Serradora”. L’alcalde considera, però, que “el baix nivell d’execució de les inversions estatals pressupostades aconsella seriosament que es pose en marxa una comissió de seguiment de les mateixes”. L’alcalde ha criticat la manca de “coordinació en les polítiques públiques metropolitanes” i ha exigit “una llei autonòmica d’àrees metropolitanes”. També ha afirmat que “continuarem reivindicant davant les administracions autonòmica i estatal, però des de la convicció que València està vivint una vertadera renaixença a partir de desenvolupar la seua pròpia personalitat”.
Per últim, Joan Ribó ha tancat el seu discurs afirmant que “València és ara una ciutat millor per viure, amable, una ciutat moderna i d’oportunitats, una ciutat sostenible i saludable. Esta és la València que estem impulsant amb tot este treball, des del diàleg amb els veïns i veïnes i posant el focus en cada barri i cada poble. Una ciutat de la qual ens sentim orgullosos i orgulloses”.