elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple de València aprova els seus pressupostos municipals per al 2023

El Ple de València aprova els seus pressupostos municipals per al 2023
  • Ribó subratlla la importància del fet: "És una mostra que estem fent les coses bé"

MÉS FOTOS
El Ple de València aprova els seus pressupostos municipals per al 2023 - (foto 2)

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat este divendres, de manera definitiva, els Pressupostos Municipals per al pròxim exercici, 2023, que de nou superaran els 1.000 milions d'euros, i que presenten un caràcter expansiu per a “continuar donant suport a l'impuls econòmic, social i cultural de la ciutat de València”, tal com ha recordat l'alcalde, en un context de pujada de preus a causa de la guerra i de recuperació post-pandèmia. Abans del debat plenari, l'alcalde de València ha recordat que la nostra és una de les poques grans ciutats que els tenen ja aprovats, “la qual cosa demostra –ha afirmat- que les coses ací s'estan fent bé”.

Ribó ha destacat que l'Ajuntament tancarà l'any amb un deute de 232 milions d'euros, “la qual cosa constituix un descens ben considerable, si tenim en compte els 687 milions amb què es va començar”. I ha valorat la gestió municipal: “la dreta sap gestionar la seua butxaca, però l’esquerra negociem molt be els diners de totes i de tots. I les dades així ho demostren”.

El Ple ha aprovat el projecte pressupostari de manera definitiva, després de la seua aprovació inicial el mes de novembre passat. Des d'eixe moment es va obrir un termini per a la presentació de suggeriments, esmenes i reclamacions. En la sessió ordinària de novembre, la Corporació ha aprovat els comptes per a l'any que ve, que han tirat endavant amb els vots dels grups en el govern (Compromís i PSPV-PSOE), atés que l'oposició (PP, Ciutadans i Vox) han votat en contra.

Increment en suport social i en l'impuls a l'economia i a l'ocupació

Tal com ha recordat el regidor d'Hisenda i de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics, Borja Sanjuán, este pressupost s'ha incrementat un 40% en els últims dos mandats, mentre que, de manera paral·lela, el deute municipal s'ha aconseguit reduir en un 71%. “La foto fixa que definix el Pressupost Municipal per a 2023 –ha subratllat el regidor- és un increment del 28% en actuacions econòmiques, un augment del 39,5% en actuacions d'impuls de l'ocupació, i una pujada del 12,5% en actuacions de protecció social”. “Comprenc que és un tràngol haver de vindre a este Hemicicle a votar en contra d'això”, ha afegit Sanjuán.

L'oposició ha votat en contra del Pressupost en bloc. El regidor del grup Vox Vicente Montáñez ha insistit a proposar una esmena a la totalitat del projecte pressupostari, i ha defensat que “s’hauria de tornar a la cuina per a tornar-se a fer”. L'edil ha basat la seua argumentació contra els comptes plantejats que “continuen pujant els impostos, asfixiant al valencià, són insolidàries, i financen els ‘amiguetes’ del senyor Ribó; i tot això –ha afegit- en un moment en el qual la inflació assota fort i les famílies no arriben a final de mes”.

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha recordat que el seu grup municipal ha presentat quatre reclamacions i 348 suggeriments al projecte inicial. Giner ha assegurat que “estos pressupostos no es compliran perquè ja s'assenyala que l'EMT necessitarà unes despeses que el govern municipal no ha inclòs en els Pressupostos”. El regidor ha assenyalat també un “desfasament en els comptes” entre les previsions de recaptació i els ingressos reals que s'obtindran. Finalment, ha lamentat les formes en la gestió de la comunicació dels comptes als grups de l'oposició. A més, Giner ha dedicat bona part de la seua intervenció a criticar les subvencions al que ha definit com a “entitats pancatalanistes”, i ha reclamat millores en elements com el Xec Escolar

Finalment, la portaveu del Grup Municipal Popular, María José Catalá, ha rebutjat la proposta del govern que, ha afirmat, “està totalment allunyada de la realitat”. Catalá ha enumerat les mancances que, al seu judici, presenta la gestió municipal i planteja el Pressupost per a 2023 en apartats com a neteja, seguretat, protecció social, o impuls a les pimes, i ha assegurat que “estos són els Pressupostos d'un final de cicle”.

La portaveu popular ha criticat també les dades d'execució de les inversions previstes, tant l'any que ara es tanca, que segons ha afirmat, són d'únicament 69 milions d'euros, a data de 30 de novembre, com dels anys anteriors, “que no superen el 54%”, i ha criticat que el govern municipal “no haja acceptat ni un sol dels suggeriments aportats als Pressupostos, la qual cosa reflectix –ha conclòs- el seu tarannà”

El regidor Borja Sanjuán ha recordat que els suggeriments presentats “no es voten, sinó que s'inclouen com a tals en els Pressupostos” i ha lamentat la inconcreció de moltes de les propostes de l'oposició, “que plantegen pujar els ingressos i baixar les despeses, sense gens de rigor”. Sanjuán ha conclòs, indicant que a 31 de desembre pròxim, els comptes de les inversions seran les següents: “més de 100 milions d'euros en obligacions reconegudes (és a dir, pagats), la qual cosa suposarà un rècord en la història de l'Ajuntament, als quals se sumaran més de 100 milions en inversions per transferències de capital”. “Això significa 428 euros d'inversió per habitant, és a dir, -ha afegit l'edil- el doble que la ciutat de Madrid i quatre vegades més que la dels últims governs del PP”.

Les tarifes de l'EMT

El Ple Municipal ha aprovat també hui les tarifes de l'EMT, que preveu la congelació de les tarifes de tots els títols de l'Empresa Municipal de Transport, per sisé any consecutiu. La proposta ha sigut aprovada amb els vots de l'equip de Govern; els grups Popular i Ciutadans s'han abstingut, i Vox ha votat en contra. Així mateix, s'han aprovat en la sessió la setena relació d'expedients de reconeixements extrajudicials de crèdit, és a dir, ha recordat el regidor d'Hisenda, “allò que es coneix com a factures en els calaixos”. “Tancarem l'any amb 3,7 milions d'euros en reconeixements extrajudicials de crèdit, la qual cosa significa que és l'any en què l'Ajuntament té menys reconeixements extrajudicials de crèdit de la història: un 60% menys que l'any passat, i fins a 136 milions menys del que va arribar a pagar l'anterior Govern del PP”. En este cas, la votació s'ha tancat amb l'abstenció de tota l'oposició municipal.

Un altre dels assumptes tractats en la sessió ha sigut el Pla Normatiu de l'Ajuntament de València, que ha sigut aprovat també amb el suport del Govern Municipal i l'abstenció de l'oposició. I, finalment, s'ha donat compte a la Corporació dels informes anuals de la Intervenció General de les actuacions de control financer en matèria de despeses, ingressos i auditories del sector públic, del Pla anual de control financer (PACF) de 2023, i de l'Informe d'avaluació normativa 2022.

Pujar