elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

LA UNIÓ informa estos dies per tot el territori sobre la vespa asiática

LA UNIÓ informa estos dies per tot el territori sobre la vespa asiática
    MÉS FOTOS
    LA UNIÓ informa estos dies per tot el territori sobre la vespa asiática - (foto 2)

    L'amenaça de la vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) està latent i ja s'han detectat els primers nius en les comarques de Tarragona, la qual cosa preocupa al sector agrari de la Comunitat Valenciana.

    Per això LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders ha organitzat un cicle de xarrades informatives per les comarques en les quals es pretén oferir complida informació sobre aquesta vespa i ho farà de la mà del major expert en la seua lluita de tot l'Estat, Lolo Andrade, tècnic de protecció civil.

    Demà, a partir de les 10 hores, tindrà lloc la primera de les jornades formatives a València (Conselleria d'Agricultura) i a la vesprada tindrà lloc una altra en la localitat castellonenca de Viver (Casa de la Cultura). El dijous es traslladarà a les comarques alacantines amb una altra xarrada a Elx (Camí de la Casella).

    Aquesta espècie invasora afecta tant al sector apícola com al frutícola doncs els adults s'alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura; fonamentalment de caquis, nespres, albercocs, pomes; en definitiva, de tota la fruita excepte dels cítrics. Les larves s'alimenten d'abelles i altres tipus d'insectes que són capturats pels adults i transportats als nius. Instal·la els seus nius, preferentment, en les branques altes dels arbres, tant de les zones urbanes com de les agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.

    La vespa velutina viu originàriament a Xina, nord de l'Índia i Indonèsia. Es va introduir a la fi de 2004 a França, en el port de Bordeus, a través d'un container que procedia de terres xineses. Posteriorment es va estendre per tot el sud de França i en 2007 ja s'estimava que hi havia milers de nius. S'estima que la seua velocitat d'expansió ha sigut de 100 km/any.

    Pujar