elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Unides Podem proposa una estratègia valenciana d'atenció psicològica post Covid-19 per a la població i el reforç d'equips de salut mental per a sanitaris

    La portaveu de Sanitat del grup parlamentari Unides Podem, Irene Gómez, ha presentat en Les Corts sengles proposicions no de llei en la qual proposa que la Generalitat implemente una estratègia valenciana d'atenció psicològica post Covid -19 dirigida a la població en general i amb l'objectiu que es reforcen els equips de salut mental per a l'atenció dels professionals sanitaris, que són els que han portat la gran càrrega durant aquesta primera crisi de la pandèmia, segons ha recordat la diputada.

    La parlamentària ha explicat que “l'impacte de la Covid-19 i la posterior situació d'aïllament està sent i serà enorme, tant en matèria sanitària, com a econòmica i social. Aquesta crisi situa a la ciutadania en un escenari d'incertesa sense precedents, amb elevats nivells d'estrés i por per la salut i per la vida, a més del risc de situació de pobresa i exclusió, els quals afectaran greument la salut mental de la població”.

    Per això, Unides Podem planteja que el Consell dissenye una estratègia sanitària valenciana d'urgència post-Covid19 de Salut Mental, amb la participació tant dels col·legis professionals com de les societats científiques, dirigida a l'atenció de tota la població, en general, i a les persones amb patologies post-Covid19, en particular.

    Paral·lelament, segons aquesta formació, s'ha de reforçar la plantilla amb psicòlegs clínics en els centres de salut i actualitzar els protocols i guies clíniques de prevenció, diagnòstic i tractament dels processos en salut mental, com també el temps màxim de demora entre el diagnòstic i el tractament.

    Així mateix, planteja que s'estudie la modificació de l'actual Estratègia Autonòmica de Salut Mental per a adequar-la a l'actual situació post-Covid19, “amb un enfocament més psicosocial, menys medicalitzat, on diferents serveis públics puguen atendre les necessitats de la població des del tractament la prevenció dels trastorns mentals comuns, i també des de la promoció de la Salut Mental”.

    Quant al personal sanitari, la diputada recorda que aquests professionals són els que són “els que han portat la gran càrrega durant aquesta primera crisi de la pandèmia”. A Espanya, ha recordat Irene Gómez, “estudis recents, mostren resultats preocupants de càrrega psicològica en professionals sanitaris del nostre sistema sanitari públic, l'únic sistema a portar el pes de l'atenció i contenció sanitària de la pandèmia”.

    Per això, reclama que es reforcen els equips de Salut Mental, especialment amb psicòlegs clínics, perquè així hi haja una major oferta de tractaments i intervencions psicològiques i no sols psicofarmacològiques així com que s'actualitzen els protocols i guies clíniques de prevenció, diagnòstic i tractament dels processos en salut mental per a professional sanitari, amb la participació conjunta de psiquiatres i psicòlegs clínics.

    Pujar