elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tecnologia innovadora per al benestar i el seguiment de les persones majors

Tecnologia innovadora per al benestar i el seguiment de les persones majors
  • La start-up valenciana Iniciativa Social Integral ha sigut premiada pel Consell Europeu d'Innovació en els European Innovation Procurement Awards, per la seua acció d'assistència en cures durant la pandèmia

  • La empresa ha sido seleccionadas en los programas de aceleración de la séptima edición de Col·lab, en el centro de innovación Las Naves, del Ayuntamiento de València

  • La start-up desenvolupa aplicacions per al control i el monitoratge de l'activitat de persones que viuen soles o són dependents

Contribuir al benestar de les persones majors o dependents mitjançant solucions tecnològiques, és l'aposta innovadora de la start-up valenciana Iniciativa Social Integral. Una empresa que desenvolupa aplicacions per al seguiment i el monitoratge de l'activitat de persones que viuen soles o són dependents, aportant aquesta informació a qui cuida d'elles, la qual recentment ha sigut premiada pel Consell Europeu d'Innovació en els European Innovation Procurement Awards, per la seua acció d'assistència en cures durant la pandèmia. “A més de ser aplicacions assequibles, fàcils d'usar i instal·lar, aquestes tecnologies permeten que aquestes persones continuen vivint a les seues cases, proporcionant-los major tranquil·litat, tant a elles com a les seues famílies cuidadores”, explica Carmen Nuria Gonzaga, directora de la start-up.

Iniciativa Social Integral ha sigut seleccionada en les iniciatives emprenedores dels programes d'acceleració de la setena edició de Col·lab, en el centre d'innovació Las Naves, de l'Ajuntament de València. 

L'empresa, en fase de scale-up, està formada per un equip de professionals amb experiència en l'atenció a les persones majors i en projectes d'innovació social. A més de serveis tradicionals d'ajuda a domicili i assistència personal, ofereix un conjunt d'eines tecnològiques, accessibles i funcionals per a totes les persones, per a usar en el seu domicili. “El nostre sistema de suport a les cures no requereix que la persona major tinga internet a casa, ja que és autònom. Tampoc no és necessari que porte damunt cap dispositiu ni que haja d'interactuar amb ell”, apunta Gonzaga. D'aquesta manera, cada instal·lació capta i comparteix amb fins a 3 familiars informació en temps real de les rutines i les activitats de les persones majors. Un seguiment durant les 24 hores que les persones usuàries poden consultar en el seu telèfon mòbil, des de qualsevol lloc.

En l'actualitat, Iniciativa Social Integral treballa a donar a conéixer la seua solució “per a facilitar tranquil·litat a persones cuidades i els seus familiars cuidadors”, afirma la directora de la start-up. “Una eina assequible, a més de fàcil d'usar i instal·lar”, afig. 

Així mateix, l'empresa, junt a Las Naves, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, desenvolupa el projecte DIAL, també dirigit a les persones majors i a combatre la seua soledat mitjançant una solució de comunicació. “Estem estudiant la possibilitat de crear un spin-off, és a dir, una empresa nova nascuda com a extensió d'Iniciativa Social Integral, que es dedique al desenvolupament soluciones i serveis de cures amb base en innovació i tecnologia, però que continue complementant les activitats tradicionals d'ajuda a domicili i assistent personal de la nostra empresa”, apunta.

Guardó del Consell Europeu d'Innovació

La start-up va ser premiada el passat 8 de desembre en els European Innovation Procurement Awards, del Consell Europeu d'Innovació (EIC). En la categoria de "Enfrontant reptes socials", Iniciativa Social Integral va ser reconeguda per la seua actuació mitjançant l'ús de la seua solució de monitoratge per a persones majors durant el confinament. El guardó premia aquelles pràctiques innovadores destinades a fer front a la pandèmia o les seues conseqüències durant la fase de recuperació.

Fa un any, Iniciativa Social Integral també va ser guardonada dins dels Premis a la Innovació Social Urbana Missions València 2030, de l'Ajuntament de València, per la seua iniciativa VITAPHARMA+, per a ajudar les persones majors a resoldre el problema de la gestió de les seues medicines i tractaments, també durant la pandèmia.

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

Pujar