‘Serenates 2019’ rep demà al grup sard ‘A tenore’ del Cor de Neoneli
El festival ‘Serenates 2019’, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, acull aquest dimecres, 3 de juliol, a les 22:30 hores, el concert del grup sard ‘A tenore’ del Cor de Neoneli. És el desé espectacle musical del cicle d’estiu que tindrà lloc al claustre de La Nau i el primer que s’interpretarà dins del festival ‘Polirítmia’.
La presència de ‘A tenore’ del Cor de Neoneli, ciutat situada al centre de Sardenya, suposa un viatge artístic amb múltiples facetes i riqueses, que s’ha desenvolupat al llarg d’un camí ple de vesprades i concerts, espectacles i viatges.
El ‘cant tenor’ és l’expressió musical més arcaica de la Sardenya central. Prové de quatre cants anomenats bassu (baix), contra (contralt), messu oche (mitja veu) i oche (veu).
És difícil establir els orígens del cant tenor, que segons alguns, dataria de quan el pastor vivia en la soledat del camp, del seu estret contacte amb el ramat i la natura. És possible que la seua ‘contra’ nasquera de la imitació de l’ovella, el ‘bassu’ de la vaca i la seua ‘messu oche’ de la imitació del so del vent.
El quartet ‘A tenore’ interpreta cançons de tenor i cançons monòdiques amb acompanyament instrumental de triangle (‘triangulu’) i dels ‘scacciapensieri’. És un espectacle en el qual es presenten tots els ritmes de la tradició del tenor de Neoneli.
Per definició, la cançó de tenor pressuposa una escriptura del text per part del solista i l’entrada del cor (‘contra’, ‘basciu’, ‘mesuoghe’) que respon segons el ritme amb fonemes dialèctics sense sentit (tipus ‘bimbah’, ‘bimboh’...). Són la típica cançó de tenor de la tradició de Neoneli, font d’una cultura oral centenària, ara definida per la UNESCO com a patrimoni immaterial de la humanitat, amb els mòduls ‘a sa seria’, ‘un mutu’, ‘a ballu tundu’, ‘A passu torrau’, ‘un ballu ‘e trese’, ‘un ballu tzopu’.
A més d’aquests mòduls de cant, en el concert hi haurà altres peces adaptades pel grup.
Serenates 2019
El festival ‘Serenates’ presenta enguany una programació de 14 concerts i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, la Diputació de València, el Palau de la Música de València, l’EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny), la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Bancaixa.
Fins al 4 de juliol, els concerts són a les 22:30 hores, al claustre del Centre Cultural La Nau, i les entrades, a un preu simbòlic de tres euros, es poden adquirir en la pàgina web http://www.latenda.es/entrades. Les actuacions dels dies 5, 6 i 7 de juliol tindran lloc a la plaça del Patriarca, en el marc de la Gran Fira de València, amb entrada lliure.