VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La Sala L'Horta proposa un homenatge a la Nova Cançó a través dels ulls de Joan Fuster

ELPERIODIC.COM - 23/02/2023

La sala de Castellar-Oliveral recupera aquesta producció d'èxit estrenada l'any passat per a celebrar el centenari del naixement de l'intel·lectual i assagista de Sueca

Aquest espectacle de teatre de text amb música en directe, dirigit a joves i adults, es representarà el dissabte 25 de febrer a les 19 hores

Posem en marxa el tocadiscs, i sona Raimon. O Lluís Llach. O Maria de la Mar Bonet. És el so de la Nova Cançó, aqueix moviment cultural que, en ple franquisme, va impulsar la reivindicació de la llengua catalana i la denúncia de les injustícies. Des de la seua posició com a intel·lectual, escriptor i pensador de reconegut prestigi, Joan Fuster va donar suport a aquest corrent musical que va començar a obrir-se camí a la fi dels anys cinquanta i va tindre la seua màxima expressió en els seixanta i setanta del segle passat. El cantant Pau Alabajos (Torrent, 1982), autor de la peça teatral El tocadiscs de Joan Fuster que podrà gaudir-se aquest dissabte 25 de febrer a la Sala L'Horta a les 19 hores, destaca com l'assagista de Sueca va contribuir al fet que els cantautors catalans adquiriren major presència mediàtica.

El tocadiscs de Joan Fuster és un espectacle teatral ple de música en viu: a partir d'una selecció de textos “fusterians” que reflexionen sobre el moviment cultural de la Nova Cançó, es construeix un trencaclosques de pensaments, aforismes i dissertacions que serveixen com a base per a una entrevista fictícia -una tertúlia teatralitzada- entre l'autor de Nosaltres, els Valencians (paper que encarna Alfred Picó) i una jove periodista (a la qual dona vida Lara Salvador). Tots dos dialoguen sobre el paper que van jugar els Setze Jutges en la lluita antifranquista, sobre la importància de la Nova Cançó durant la transició democràtica i sobre altres qüestions socials, polítiques i culturals que afecten la nostra història recent.

L'acció comença en un moment crític en la trajectòria de Fuster, poc després d'haver sobreviscut a l'atemptat terrorista que quasi posa fi a la seua vida en 1981. L'escriptor, ara desencantat, rep a la periodista amb una certa sequedat. Però, a mesura que la conversa entre tots dos es va desenvolupant, Fuster relaxarà la seua actitud.

Les cançons de Raimon, Lluís Llach, Maria de Mar Bonet, Ovidi Montllor, Al Tall o Pi de la Serra, totes elles al·ludides durant l'entrevista, conformen la banda sonora de l'espectacle que Pau Alabajos canta i interpreta en directe sobre l'escenari.

“L'espectacle explica una època i això fa que connecte amb un públic ampli, tant amb qui ja coneix la figura de Fuster com amb qui no ho coneix encara -explica Pau Alabajos-. Fuster tenia molt clar el poder transformador de la Nova Cançó, i en aqueix terreny va demostrar una lucidesa inqüestionable. Llegint i investigant, vaig descobrir que la seua visió cultural, social i política va ser premonitòria i que va veure molt clar l'important que era fer costat a aquells cantants. Fuster era conscient d'allò que la música podia fer per la nostra cultura, de l'impacte que tenia. Ell veia un ressort possible, un canvi per a un futur, i per això va donar el seu suport a Raimon des del primer moment que el va sentir cantar”.

Pau Alabajos és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València i músic amb vint anys de trajectòria artística a l'esquena. Atresora una àmplia experiència professional en la producció d'espectacles culturals i ha fet una recent incursió en el camp de la literatura dramàtica, amb la publicació d'un projecte de teatre documental titulat Hotel Fontana (Bromera, 2020) que va ser guardonat amb el XLV Premi de Teatre Ciutat d’Alcoi i el premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2021. En l'àmbit musical, i com a cantautor en llengua valenciana, Pau Alabajos ha publicat huit treballs discogràfics des de 2003.

Venda de entrades en www.lhortateatre.com i en la taquilla de Sala L'Horta 1 abans de cada funció.

MÉS FOTOS